23 / 12 / 2024

Türkiye'de afet riski taşıyan bütün binalar yenilenecek!

Türkiye'de afet riski taşıyan bütün binalar yenilenecek!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, tüm Türkiyede, deprem aksı üzerinde olan şehirlerden başlamak üzere, çok ciddi şekilde afet riski altındaki alanları ve afet riski taşıyan binaları yenilemek için kolları sıvadıklarını söyledi



Çankaya Tapu-Ankara Kadastro Müdürlükleri hizmet binası açılış töreninde konuşan Bayraktar, Türkiyenin onurlu bir mücadele ve gayretli bir çalışkanlıkla kalkındığını ve geliştiğini belirtti.

"Mal canın yongasıdır" sözünü anımsatan Bayraktar, gayrimenkulün, bütün edinimlerin nihai noktası olduğunu ifade etti. Bayraktar, tapu dairelerinin 160-170 seneye dayalı, çok köklü mazisinin ve sağlam bir arşivinin bulunduğuna işaret ederek, bugün gelinen noktada tapu dairelerinin 18 bine yakın çalışanıyla Türkiyenin 74 milyon nüfusuna hizmet verdiğini kaydetti.

Türkiye genelinde, gayrimenkul, taşınmaz mal, arsa ya da ev alanlara çok daha modern, pratik, kolay ve sevecen hizmet vermeye çalıştıklarını ifade ederek, tüm tapu defterlerindeki bilgi ve kayıtları bilgisayar ortamına taşımak için de yoğun çaba gösterdiklerini söyledi.

Bayraktar, artık vatandaşın tapu dairesine geldiği zaman sırasını elektronik ortamda alacağını, aynı zamanda 2-3 gün ya da 1 hafta sonraya gün verilmeden, 1 saat maksimum aynı gün içerisinde işlemini yapıp, gidebileceğini anlattı.

İnsanların biriktirdikleri 3-5 kuruşla, sandıktaki çeyizle, eşinin kolundaki bilezikle, bütün birikimlerini ortaya koyarak edinmeye çalıştığı bir taşınmaz malın tapusunu alırken sevinç duyabilmesi gerektiğini vurgulayan Bayraktar, "O sevinci kat kat artırmamız lazım. Öbür taşınır bütün mal varlığını, taşınmaz bir mala dönüştürüyor. Bu nedenle tapu ve kadastro dairesindeki bütün arkadaşlarımız konuya duyarlı olacaklar. Kesinlikle arkadaşlarımızın bu konudaki duyarlılığı arttı ve artmaya da devam edecek" diye konuştu.

"GÜNLERCE BEKLEMEK YOK"

Bayraktar, hazineye, tapuya kayıtlı malların yüzde 90ının kadastrosunu bitirdiklerine işaret ederek, şöyle konuştu:

"Artık tapu dairelerinde uğraşmak, kadastrosunu almak, kendi mülkiyetlerinin hudutlarını, sınırlarını belirlemek için eskisi gibi günlerce beklemek yok. Ama bu yetmez. Artık vatandaşımız evinden veya uzak bir ülkeden bilgisayardan baktığı zaman kendi parselini, imar durumunu görecek. Parselin üzerinde ne varsa imar durumundan hacize kadar hepsini görecek. İcabında boyutlarını da metrekaresini de oradan alabilecek.

Bugün gerek dünya konjonktürü gerekse Türkiyenin geldiği pozisyon itibariyle Türkiyenin topyekun yenilenmeye ihtiyacı var. Türkiyeyi depremsellik riskinden kurtarma problemimiz var. Bunu mutlaka başaracağız. İnşallah tüm Türkiyede, deprem aksı üzerindeki şehirlerimizden başlamak üzere, çok ciddi şekilde afet riski altındaki alanları ve afet riski taşıyan binaları yenilemek için kolları sıvamış vaziyetteyiz. Bunun için heyecanlıyız ve titiz bir yapı oluşturmaya çalışıyoruz."

Bayraktar, Türkiyenin teknik altyapısını modern dünyanın en ileri seviyesine getirmek için canla başla çalıştıklarını, yasal altyapı bitirmek üzere olduklarını belirtti.

Çalışma azmi ve şevkiyle yola çıkıldığında yorulmanın mümkün olmadığını, insanın tembellik yaptığı zaman yorulacağını dile getiren Bayraktar, tapu dairelerinde çalışanların bu bilinci kavradıklarını ve Türkiyedeki 957 tapu müdürlüğüne de bu heyecanı vermek üzere olduklarını söyledi.

Daha sonra hizmet binasının açılışını yapan Bayraktar, binayı gezerek, işlem yaptıranlarla tokalaştı. Bu arada Bakan Bayraktara Çankaya Tapu Müdürlüğü arşivindeki Atatürk ve Adnan Menderesin ıslak imzası bulunan resmi evrak kayıt defteri gösterildi.

Törene,  Ankara  Valisi Alaaddin Yüksel ve Tapu ve Kadastro Genel Müdür Vekili Gökhan Kanal da katıldı.

BAKAN BAYRAKTAR'A SORULAR

Törenin ardından bir gazetecinin atık yönetmeliği taslağının ne aşamada olduğunu sorması üzerine Bayraktar, şunları söyledi:

"Çevreye duyarlılık noktasında çok ciddi çalışmalarımız var. Hiçbirini neticelendirmiş değiliz. Elektronik atıklarla ilgili bir yönetmeliğimiz oluştu. Bunla ilgili bilimsel dünya ne yapıyorsa biz de onu yapmak ve elektronik atıkların toplanmasının daha faydalı hale getirilmesi için bir çalışma başlattık. İşin daha ilk aşamasındayız. Arazide tatbikat sahasında ne yapacağımızı bir hafta 10 gün içinde netleştireceğiz. Duyarlılık oluşturmamız lazım. Vatandaşların algılama ve uygulamasını daha cazip hale getirici yeni bazı adamlarımız var. Bu adımları attıktan sonra basınla da paylaşacağız."

Bakan Bayraktar, "Mütekabiliyet düzenlemesi Bakanlar Kurulunda görüşüldü mü" sorusu üzerine de bu çalışmanın şu anda taslak aşamasında olduğunu ve Hükümete sunulduğunu dile getirdi.

Dışişleri ve Maliye bakanlıklarıyla diğer tarafların çalışmalarıyla konuya son şeklinin verilmek üzere olduğunu belirten Bayraktar, dünyada öz güveni yüksek, gelişmiş ülkeler ne yapıyorsa, ülke menfaatleri ve stratejik konumlar korunmak suretiyle, kendilerinin de onu yapacağını ve konunun 15-20 gün sonra netlik kazanacağını sözlerine ekledi.

AA


Geri Dön