Kent Haberleri

Türkiye'de ağaçlandırılan alan 10 yılda 7 kat arttı!

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu: "Ağaçlandırma yapılan alan miktarı, yılda 70 bin hektardı, şimdi bunu 7 kat artırarak, yılda 470 ila 500 bin hektara çıkarttık"

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, AK Parti hükümetlerinden önce yılda yaklaşık 70 bin hektar alanın ağaçlandırıldığını, bunu 7 kat artırarak, ağaçlanan alan miktarını yılda 470 ila 500 bin hektara çıkarttıklarını söyledi. 


Eroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çevreci duyarlılığa karşı saygı duyduklarını, ancak Taksim Gezi Parkı'nda başlangıçta çevreci duyarlılıkla başlayan hareketin sonradan bir takım provokatörlerin katılmasıyla yakma ve yıkmaya döndüğünü belirtti.


Bunun asla kabul edilemez bir tutum olduğunu dile getiren Eroğlu, "Devletin malına, Taksim'deki vatandaşın malına zarar vermek hiçbir şekilde çevrecilikle ve çevrecilik hassasiyetiyle bağdaşmayan bir husustur. Bunu asla tasvip etmiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.


Ağaç kesilmesiyle ve çevre ile ilgili hassasiyeti her bakımdan takdir ettiklerini dile getiren Eroğlu, özellikte taşkınlık yapmadan ve çevreye zarar vermeden gerçekleştirilen hareketlerin demokrasinin bir gereği olduğunu ve buna hiçbir itirazları bulunmadığını vurguladı.


Çevreye, vatandaşlara ve esnafa zarar veren eylemlere öncelikle çevrecilerin fırsat vermemesi ve bu konuda bütün milletin hassas olması gerektiğine dikkati çeken Eroğlu, "Bu gibi durumlarda bazen ülkemizin yükselişini hazmedemeyen yabancı ülkelerin ajanları da devreye giriyor. Bunlardan bazıları yakalandı. Bu konuda vatandaşlarımız lütfen dikkatli olsun" ifadesini kullandı.


"Biz özellikle yaptığımız işlerde vatandaşımıza soruyoruz, onların tasvibini alıyoruz" diyen Eroğlu, geçmişte İSKİ Genel Müdürü olarak görev yaptığı dönemde de vatandaşların görüşlerine başvurduğunu anlattı.


Veysel Eroğlu, "Biz özellikle çevreye önem veriyoruz. Ağaçlandırmaya çok önem veriyoruz. Şu ana kadar gelmiş geçmiş hükümetler içinde en çevreci Hükümet biziz. Ben bunu rakamlarla ispat ettim. Özellikle ortada rakamlar var" diye konuştu.


-"Bizden önce vahşi depolama vardı"


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı, kendisinin de İSKİ Genel Müdürü olduğu dönemde, Türkiye'deki ilk atık su ileri biyolojik arıtma tesislerini yaptıklarını anımsatan Eroğlu, "İlk katı atık bertaraf tesislerini, tıbbi atık toplama ve yakma tesislerini, kompost tesislerini, hatta çöp gazından elektrik üretme tesislerini Türkiye'de bizler yaptık. Bizden önce tamamen vahşi depolama vardı. Hatta Ümraniye Hekimbaşı'nda 1994 öncesinde vahşi depolama alanı kaydı, patladı ve 37 vatandaşımız hayatını kaybetti. Hatta bu yüzden özellikle bütün dünya literatürüne vahşi depolama adıyla İstanbul örnek olarak gösterildi. Geçmişte böyleydi" dedi.


Geçmişte İstanbul'daki hava kirliliği nedeniyle gazetelerin promosyon olarak gaz maskesi dağıttıklarını, su sorunu yaşandığını ve kokusu nedeniyle Haliç'e yaklaşılmadığını hatırlatan Eroğlu, "Ama bütün bunlar tamamen İstanbul'da halloldu. İstanbul artık dünya şehri. Suyu dünyanın en iyi metropolleri arasında en kaliteli su oldu. Havası en temiz, Paris'ten çok daha temiz bir havaya sahip. Yeşil alanlar arttı. Ayrıca katı atık bertaraf tesisleri, tıbbi atık bertaraf tesisleri, bunların tamamı kuruldu. Yani İstanbul yeşile bezendi" diye konuştu.


-"İstanbul'a iki tane muazzam şehir ormanı kuruyoruz"


İstanbul'da o çok büyük ağaçlandırma seferberliği başlattıklarına işaret eden Eroğlu, "Bir kere 1994 öncesi İstanbul'da doğru dürüst ağaç yoktu, şehrin içinde, parklar yoktu. Neden? O zaman su yoktu, insanlara su verilemiyordu. Dolayısıyla ağaçlara mı su verilecek? Yani ağaçları sulamak için su bile yoktu. Ama biz 1995 yılından itibaren bütün İstanbul'da su kesintisini kaldırdık. Barajlar inşaa ettik" dedi. 


Eroğlu, dev isale hatları ve arıtma tesisleriyle su verilince dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Erdoğan tarafından ağaçlandırma seferberliği başlatılması talimatı verildiğini, belediye olarak ürettikleri fidanlarla bütün İstanbul'un ağaçlandırıldığını aktardı.


Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla Belgrad ve Fatih ormanları gibi muhteşem iki şehir ormanı kurmak için harekete geçtiklerini, bunlardan birinin Asya yakasında Elmalı Barajı'nın etrafında, diğerinin de Avrupa yakasında Alibey Barajı'nın çevresinde olacağını belirten Eroğlu, "Yani İstanbul'da, New York'taki Central Park'tan çok daha büyük iki tane muazzam şehir ormanı kuruyoruz. Bunlar düşünülmüyordu ama biz bunları yapıyoruz" dedi.


-"Son 10 yılda dikilen fidan miktarı 2 milyar 711 milyon"


AK Parti hükümetlerinden önce ağaçlandırma yapılan alan miktarının, yılda 70 bin hektar civarında olduğunu belirten Eroğlu, şimdi bunu 7 kat artırarak, yılda 470 ila 500 bin hektara çıkarttıklarını söyledi.


Eroğlu, Ulusal Ağaçlandırma Seferberliği kapsamında, 2,3 milyon hektar ağaçlandırma hedefine karşın 2 milyon 429 bin hektar ağaçlandırmayla bir rekora imza atıldığına dikkati çekti.


Son 10 yılda dikilen fidan miktarının 2 milyar 711 milyon olduğunu belirten Eroğlu, geçmişte yılda 70 milyon fidan üretilirken, şu anda yaklaşık olarak 500 milyon fidan üretildiğini kaydetti.


Talep eden kurum ve kuruluşlara da fidanları ücretsiz temin ettiklerini anlatan Eroğlu, "Milyonlarca fidan dağıtıyoruz. Türkiye yeşilleniyor. Türkiye'yi yeşile bezeyen biziz" değerlendirmesinde bulundu.


Ağaçlandırmaya çok büyük önem verdiklerini belirten Eroğlu, bu yıl da Erozyonla Mücadele Eylem Planı, Yukarı Havza Sel Kontrolü Eylem Planı ve Baraj Havzaları Yeşil Kuşak Ağaçlandırma Eylem Planı olmak üzere 3 ayrı eylem planını hayata geçirdiklerini anlattı.


Eroğlu, "Bunlar daha önce yoktu. Geçmişte eylem planı diye bir plan yoktu. İlk defa bizimle beraber büyük düşünme, geleceği planlama çalışması başladı. Bunu samimiyetle söylüyorum. Bütün herşeyde eylem planı hazırlıyoruz" dedi.


İçme suyu konusundaki çalışmalara da değinen Eroğlu, bütün şehirlerin 2050-60 yılına kadar ihtiyacını karşılayacak eylem planı hazırladıklarını söyledi.


AA