21 / 12 / 2024

Türkiye'de alçı kullanımı 5 milyon haneye çıktı!

Türkiye'de alçı kullanımı 5 milyon haneye çıktı!

Türkiye'de alp kullanımı giderek yaygınlaşıyor. Mekanı kışm sıcak, yazın ise serin tutması ve iç mekanlardaki rutubeti hızlıca emmesi nedeni ile tercih edilen alçının hanelerde kullanım oranının 5 milyonu aştığı belirtildi



 Türkiye'de alp kullanımı giderek yaygınlaşıyor. Mekanı kışm sıcak, yazın ise serin tutması ve iç mekanlardaki rutubeti hızlıca emmesi nedeni ile tercih edilen alçının hanelerde kullanım oranının 5 milyonu aştığı belirtildi. Türkiye Alçı Üreticileri Derneği (ALÇIDER) Genel Sekreteri Turgan Vargı, Türkiye'de her 3 evden l'nin alçı yaptırdığını belirterek, "Bu da 15 milyon hanenin bulunduğu Türkiye'de 5 milyon ev anlamına geliyor. Türkiye'de alçı kullanımı giderek artan ve gelişen bir sektör halini aldı" dedi. Alçının sağladığı yaşam kalitesi, enerji tasarrufu ve yangına olan dayanıklılık özellikleri nedeniyle tercih edildiğini kaydeden Vargı, "Çünkü alçı kaplamalı duvarlar hafif olduğu için çevreye zarar vermiyor. Bu nedenle de Türkiye'de Avrupa gibi alçı sektörü büyümeye başladı diyebiliriz" diye konuştu. Yaz mevsiminde serinlemek kış mevsiminde ise ısınmak için harcanan yakıt ve elektrikten tasarruf sağlayan alçı sistemlerinin konforlu bir ortam oluşturduğunu belirten Vargı, "İnsanlar kesin ve uzun vadeli çözüm istedikleri için alçı kullanımını tercih ediyor. Bu durum hem alçı hem de inşaat sektörünü geliştirdi" dedi.

Türkiye'de alçının inşaat malzemesi olarak üretiminin 90'lı yılların ortalarında yaygınlaştığını 2000'li yılların başlan ile birlikte alçı sektörünün hızla büyüdüğünü ifade eden Vargı, bugün sektörün 400 milyon TL değerinde bir sektör haline geldiğini söyledi. Türkiye'de her geçen yıl artan tüketimle birlikte üretimin de artığını kaydeden Tugan Vargı şu bilgiyi verdi: "Türkiye'de yılda yaklaşık 2.5 milyon ton alp üretiliyor. Üreten firma sayısı ise 15 civarında. Üretimin yaklaşık yüzde 20'si ise yurtdışına ihraç ediliyor." Türkiye'de alçı bilincinin hızla artmasına rağmen sektörün hala Avrupa'nın gerisinde kaldığına dikkat çeken Vargı, gelişmiş ülkelerde alçı kullanımında yasal bir zorunluluk olması nedeniyle alçının daha fazla yaygınlaştığını belirtti. Türkiye'de de alçı kullanımının yasal zorunluluk olması için sektör temsilcisi olarak Bayındırlık ve İskân Bakanlığı ve ilgili genel müdürlükleri ve diğer bakanlıklar nezdinde yönetmeliklerin oluşturulması konusunda çeşitli girişimleri olduğunu ifade eden Vargı, bundan sonra da çalışmalarının devam edeceğini söyledi.
Dünya

 


Geri Dön