Otomobil

Türkiye’de araba almak hayal olacak, rekor zam geliyor! Rusya – Ukrayna savaşı otomotiv sektörünü vurdu

Korona virüs salgınının ardından otomotiv sektörüne bir darbe de Rusya- Ukrayna savaşı vurdu. Üretimde maliyet artışları, araç fiyatlarına da zam olarak dönecek. İşte otomobillere gelecek zam…Bunlar başında otomotiv sektörü geliyor

Rusya- Ukrayna savaşı tüm dünyada birçok sektörü etkiledi. Bunlar başında otomotiv sektörü geliyor.

2022’nin son günlerine kadar otomobillerin sadece fabrikan çıkışına yaklaşık yüzde 25 zam geleceği ileri sürülüyor. Bu zam oranının Türkiye’deki tüketiciye yansımasının daha fazla olması bekleniyor.

Türkiye’de ise araç fiyatları yılbaşından itibaren yaklaşık yüzde 8 arttı. Bazı marka ve modellerde ise bu oran yüzde 20’lere kadar yükseliyor.

 Vergi dilimi değişen otomobillerin fiyatlarındaki yükseliş çok daha fazla. Sektörün uzman isimleri asıl zamların Mayıs ayından itibaren gelmeye başlayacağını söylüyor.

Konuyla ilgili ilk açıklama İstanbul Ticaret Odası (İTO) Taşıtlar Satış ve Servis Komitesi Meclis üyesi Ziya Alp Gülan'dan geldi.

YÜZDE 25 ZAM GELECEK

Dünya'dan Aysel Yüksel'in haberine göre Gülan, yılsonuna kadar otomobillerin sadece fabrikadan çıkış maliyetinin yüzde 25 artmasının beklendiğini söyledi. Gülan, otomotiv sektöründeki daralmayı ve fiyat artışlarını İTO’nun nisan ayı meclis toplantısında da gündemine de taşıdı.

MART AYINDA YÜZDE 30 KAYIP YAŞADIK

Alp Gülan, pazarın son yıllarda gerilediğini hatırlatarak, “Pazar bu yıl da düşmeye devam etti. Mart ayında yüzde 30’luk kayıp yaşadık. Çip krizine bağlı olarak araç bulunurluk sorunu olduğu için talepteki düşüşü çok algılamadık ama başka bir tehlike çıktı karşımıza. Yeni zamlar. Bu sefer bizden kaynaklanmayan sadece dışarıdaki sorunlar edeniyle yüzde 25’e yakın bir zam beklentisi var” diye konuştu.

MOTOR ÜRETİMİ SADECE 200 DOLAR ARTTI

Rusya-Ukrayna savaşının gelecek bu zamlarda büyük etkisi olduğunu dile getiren Gülan, “Sadece Rusya-Ukrayna savaşında paladyum madeninin gelmemesi ve zamlanması nedeniyle içten yanmalı motorlarda üretim maliyeti 200 dolar arttı. Diğer yandan enerji maliyetleri yükseldi. Lojistik maliyetleri arttı. Ayrıca, küresel çapta enfl asyon artışı yaşanıyor. Tüm bunları topladığımızda maalesef kur artmasa bile yılsonuna kadar otomobillerin Türkiye’ye yüzde 25 zamlı gelecek” diye konuştu. Bu sadece otomobillerin fabrikadan çıkıştaki baz maliyetindeki artış. Gülan, Türkiye’deki vergi sistemi ve kura bağlı olarak bu oranın daha artabileceğine dikkat çekti.

Editörün Notu: Bu haber 25 Nisan 2022 23: 20'de yazılmıştır. An itibariyle dolar kuru 14 lira 74 kuruş, euro 15 lira 92 kuruş, altının gramı ise 915 lira 87 kuruş

Dogecoin uçuşa geçti! Elon Musk’ın Twitter’ı alma girişimi kripto para piyasasını hareketlendirdi

Kripto para kazanmak hiç bu kadar kolay olmamıştı. Sadece bisiklette pedal çevireceksiniz

Kripto para piyasasında 18 Nisan ile 24 Nisan arasında en çok kazandıran ve kaybettirenler