Türkiye'de arsa sahibi, yurtdışında müteahhit kazanıyor!
Nef Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timur, " Türkiye'de karlılıklar çok düşük. Bu nedenle ben işimi yurtdışına taşıyorum. Türkiye'de arsa sahibi kazanıyor. Ama yurtdışında müteahhit de kazanıyor." dedi.
ÇOK iddialı genç bir iş adamı ile karşı karşıyayız. 20 milyar dolarlık bir inşaat şirketi olmayı hedefliyor. Dünyadaki ilk uluslararası gayrimenkul markası olacaklarını söylüyor. Amerika'ya know-how sattıklarını vurguluyor. "En fazla 10 yıl içinde şirketimizin değerini 10 milyar dolara çıkarırız" diyor...
Nef Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timur'dan söz ediyoruz. 2010 yılında kurduğu Nef markası ile gayrimenkul sektörüne, sektörün çalışma ve üretim anlayışına yenilikler kazandıran Timur, bir "nefes"te yaptıklarını ve yapacaklarını sıralıyor. "Nefes"ten ilham alarak oluşturduğu Nef markasının çalışma anlayışım, "Başkasının derdine dertlenmek" üzerine kurduğunu söylüyor.
Tasarımı insanlar için lüks olmaktan çıkararak, bir yaşam biçimi haline getirme anlayışını misyon edindiğini söyleyen Timur, 24 odalı ev konsepti Foldhome (kişiye özel kullanım alanlarından oluşan konsept sinema, playstation ve müzik odası gibi alanlara kullan-öde sistemiyle sahip olunmasını sağlıyor) ve Foldoffice (ihtiyaca göre istenilen metrekarede ofise esnek olarak sahip olmayı sağlıyor) konseptlerinin de uygulayıcısı. İnsan beklenti ve ihtiyaçlarını çalışmalarının merkezine aldığını söyleyen Timur, şirketini "sosyal bir şirket" olarak tanımlıyor. Erden Timur ile Nef in üzerinde çalıştığı yurtiçi ve yurtdışı projelerini ve hedeflerini konuştuk...
Bugüne kadar kaç proje gerçekleştirdiniz?
Nef markası ile İstanbul'da 17, Mersin'de üç olmak üzere toplam 20 proje gerçekleştirdik. Bu projelerle 7 bin 997 kişi daire sahibi oldu. Yaptığımız projelerin toplam yatırım bedeli 2.6 milyar dolar düzeyinde. Halen devam eden projelerimiz Nef Merter 12, Nef Merter 13, Nef Kağıthane 03, Nef Kağıthane 08, Nef Points 98, Nef Points 04, Nef Şişli 25, Nef Points 06, Nef Ataköy 22, Nef New York, Nef Chicago, Nef Minneapolis ve İnistanbul Gala.
İsimlerde neden hep bir rakam var?
Kapı numarası.Sadece hatırlanmak için bu yöntemi tercih ettik.
Nef in kaç serisi var?
Residences, Suites (fiyat dilimi en üst segment konutlar), Flats (daha ulaşılabilir fiyatlı konutlar), Apartments (ailelere yönelik 3+1, 4+1 daireler), Houses (tamamen bahçeli evler), Offices (adından da anlaşılacağı gibi tamamen ofis projeleri), Dorms (öğrencilere yönelik) bir de lokasyon ve talebe bağlı villa olmak üzere yedi serimiz var.
Yeni projeleriniz neler?
Türkiye'de elimizde 14 projelik yer var. 2016 yılında Beykoz'da ailelere yönelik apart yapacağız. Sütlüce'de 1 milyon 400 bin metrekare satılabilir alana sahip yine bir Suites serimiz var. Haliç manzaralı süitlerin içinde birçok proje olacak. Buraya 3-4 ay içinde başlayacağız. Bodrum'da bir yazlık konseptine start vereceğiz.
Sizin bir de 'Bebeköy" projeniz var?
Evet Bebeköy'de 70 milyon dolarlık bir yatırını düşünüyoruz. Projenin çalışmaları devam ediyor. Burada 68 dönüm üzerinde tarihi ve yenilenmiş binalar var. Bebek'ten başlayıp bir ucu Etiler'e kadar uzanıyor. 40 dönümlük bölüm tamamen yeşil alan. İstanbul'da yegane iskanlı yer. Dört sene önce yüzde 50'sini almıştık. Şimdi tamamını aldık. Orası 2. Abdülhamit zamanında yaptırılmış. Birinci Dünya Savaşı'ndaki yardımlarından dolayı 'cizvit' rahiplerine tahsis edilmiş. Onlar burayı okul, eğitim yeri, bir kısmını da yetimhane olarak kullanmışlar. 15 sene öncesine kadar bir bölümünü hala kullanıyorlarmış. Orayı İstanbul'un "ilham', 'aktivite', 'sanat', 'gurme' köyü haline getirmek istiyoruz. İçinde 4-5 tane restoranı olsun. Yurtdışından ünlü tasarımcılar, sanatçılar geldiğinde hem burada çalışabilsin, hem de ürünlerini sergilesin istiyoruz. Çünkü İstanbul'da insanların hafta sonları AVM'ler dışında çoluğu çocuğu ile gidip aktivite yapacağı bir yer yok. Bebeköy, sadece İstanbul'un değil tüm dünyanın iş, eğitim, sanat ve kültür anlamında ilham alacağı bir yer olacak.
İstanbul dışında projeniz var mı?
Önümüzdeki beş yıl içinde Bursa, Antalya, Denizli, Adana, Ankara, İzmir, Gaziantep, Konya, Eskişehir, Manisa olmak üzere Anadolu'da 10 tane proje yapacağız. Kimi öğrencilere, kimi ailelere yönelik, lokal projeler olacak.
"Nefte her gün üç eve özel indirim" kampanyanızda hedefe ulaşabildiniz mi?
Evet, bu proje ile üç haftada 6 milyon TL'nin üzerinde ciroya ulaştık. Bir zaman dilimi verdik ve o zaman diliminde başvuran sınırlı sayıdaki eve yüzde 25 indirim yaptık. Bu projeyi tekrar devreye almayı düşünüyoruz. Ama böyle kampanyaların sezon başında yani eylül ekim aylarında yapılması gerekir.
"Kolay Yatırım" adlı kampanyanız vardı.
Asıl önemli olan ev sahibi olamayanları ev sahibi yapabilmek. Merterl2'de biz bu projeyi devreye soktuk. Biraz önce bahsettiğim arsa sorununu çözsek bile ev sahibi olmak isteyenler için 'vade' önemli bir sorun. Bir ev aldığınızda yüzde 25'ini ödemeniz gerekiyor. Bu da ev almak isteyenlerin bir miktar parasının olmasını şart koşuyor. "Kolay Yatırım" kampanyası ile "Yüzde 25'ini teslim edilene kadar, yüzde 75'ini ise teslim edilince öde" dedik. Diğer bir deyişle ev sahibi olmak isteyenlere o yüzde 25 için iki yıl para biriktirme imkanı verdik.
Sonuç ne oldu?
Maalesef insanlar yine alışık oldukları sistemle devam etti. Bu kampanyayı kullanmak istemediler; ürktüler. İnsanların ev sahibi olmak için hayal etme özgürlüğünün bile olmadığını gördük. Parası olan geldi, "Benim param var, beni uğraştırma" dedi. Kısıtlı parası olan peşin vereceği miktarı, borçlanacağı miktarı kendi bütçesine göre ayarladı. Belli bir kesimin maalesef ev alacağı yönünde bir ümidi yok. Bu aslında sosyolojik bir sorun. O kadar televizyon reklamları yaptık. Olmadı. Asıl ulaşmak istediğimiz kesime ulaşamadık.
Halka açılmayı düşünüyor musunuz?
Planlarımız içinde yer alıyor. Geçtiğimiz yıl 3 bin 200 adet konut satarak lider olduk. 1.1 milyar TL'lik satış yaptık. Geçtiğimiz mayıs ayında 360 milyar TL ciro yaptık. Doğru değerin oluşması ile en geç önümüzdeki üç yıl içinde halka açılmayı planlıyoruz.
Doğru değerden kastınız nedir?
Seçimden bir hafta önce insanların bir cep telefonu bile alırken düşündüğü dönemde 50 milyon TL'lik tahvil ihraç ettik. 100 milyon TL'lik satış yaptık. Nefin bir gayrimenkul şirketi olmadığını anlatabildik. Nef, bir tasarım, inovasyon ve teknoloji şirketidir. Bunu yatırımcıya da anlatabilirsem GYO olarak halka açılırım. Ama burada önemli olan Türkiye'de mi, yoksa Londra, ya da New York'ta mı halka açılacağız. Buna karar vermemiz gerekiyor. Çünkü sonuçta ben Amerika'ya da know how satıyorum.
Neden yurtdışı projelerine ağırlık vermeye başladınız?
Bizde konutların pahalı olmasının nedeni, dünyanın en pahalı arsasına sahip olmamızdan. Türkiye'de evi 10 TL'ye satıyorsunuz, bunun 5 TL'si arsaya gidiyor. Yani yüzde 50'si arsa sahibinin. Yüzde 30'u inşaat maliyeti. Kalan yüzde 20'nin yüzde 40'ı devlete gidiyor. Burada karlılıklar çok düşük. Bu nedenle ben işimi yurtdışına taşıyorum. Türkiye'de arsa sahibi kazanıyor. Ama yurtdışında müteahhit de kazanıyor.
Yurtdışında hangi projeleriniz var?
New York, Chicago ve Minniapolis'te projeler yapıyoruz. Dallas'ta ise bir projenin yatırımcısıyız. Amerika ve Avrupa'da flats ve suites yapacağız. Dallas'ta ise bitmiş bir bina aldık. Oralar otel oluyor. New York'ta arsa sahibine know how ile ortak olduk. New York için şu ana kadar 1.5 milyon dolarlık 1 + 1 evler için 430 kişi isim yazdırdı. İnşaata gelecek sene başlayacağız.
New York projesi, tasarımla daha nitelikli hale gelen yaşamın simgesi olan Foldhome konseptiyle markamızı yurtdışına çıkarma hedefiyle geliştirdiğimiz ilk projemiz. New York'un yüksek katlı binalarında sosyalleşme imkanı bulamayan ve genelde bireysel hayatlar yaşanan ortamına yeni bir nefes getirmeyi amaçlıyoruz.
Para