Sektörel

Türkiye'de beton lobisi çok kuvvetli!

Mustafa Yolbulan, beton lobisi çok kuvvetli olduğu için Türkiye'de binalarda çelik konstrüksiyon kullanılmadığını söyledi

Deprem kuşağındaki İran'ın normal evleri bile çelik konstrüksiyon ile yaptığını belirten Kardemir Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yolbulan, Türkiye'deki binalarda kullanılmamasını beton lobisinin çok güçlü olmasına bağladı. Yolbulan, "Binalara çelik konstrüksiyon yapılsa bu, Kardemir'in işine gelir, daha çok profil satarız." diye konuştu. 
 
İnşaat sektörüne hammadde üreten Karabük Demir Çelik Fabrikaları (Kardemir) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yolbulan, çarpıcı açıklamalar yaptı. Yolbulan, beton lobisi çok kuvvetli olduğu için Türkiye'de binalarda çelik konstrüksiyon kullanılmadığını söyledi. İran'ın deprem kuşağında olduğu için normal evleri bile çelik konstrüksiyon kullanarak yaptığını belirten Yolbulan, "Binalara çelik konstrüksiyon yapılsa bu, Kardemir'in daha çok işine gelir, profil satar." dedi. Yolbulan, inşaat demirinde uzun mamul fazlası bulunduğunu, Türkiye'nin yerli olarak kullanabileceği inşaat demirinin üç misli üretim olduğunu ifade etti.

1994'te özelleştirilen ve yüzde 100 halka açık bir şirket olan Kardemir'in hisselerinin yüzde 51'inden fazlası Yolbulan, Yücel ve Güleç ailelerinin. Yolbulan ailesi mensubu Mustafa Yolbulan, yıllık 1,3 milyon ton üretim kapasitesi olan ve 4 bin kişinin çalıştığı Kardemir'de yatırımların devam ettiğini bildirdi. Üç tane yüksek fırının yanında dördüncüsü yapılıyor, bittiğinde kapasite 1,8 milyon tona çıkacak. İkinci önemli yatırım 50 megavatlık enerji santrali. Tamamlandığında Kardemir kendi ihtiyacını karşılayıp dışarıya 10-15 megavatlık elektrik satar duruma gelecek. Çinli Sfeco firması 35-40 milyon Euro'luk yatırımı 1-1,5 sene içinde tamamlayacak. Ayrıca toz halinde gelen demir cevherini işleyerek yüksek fırınların kullanabileceği kaliteye getiren Sinter yatırımı olacak. 2002'den bu yana 540 milyon lira yatırım yapılan Kardemir'in yıllık bilanço büyüklüğü 1,2 milyar lira. İlk 6 ayda 44 milyon lira kâr açıklayan şirketin yıl sonu hedefi 100 milyon lira.

Hızlı tren makasları Çankırı'da üretilecek

Kardemir'e hammadde girişinin tamamen TCDD vagonları ile sağlandığını aktaran Yolbulan, şunları kaydetti: "TCDD Kardemir'in en büyük müşterisi. 2007'ye kadar kullandığı rayları yurtdışından alıyordu, şimdi Kardemir üretiyor. Yaklaşık 120 bin ton ray teslim ettik. Geçen sene Suriye'ye 36 bin ton ray ihracatı gerçekleştirdik. Kardemir, bölgenin tek ray üreticisi. Önümüzdeki 5-10 sene içinde İran'da, Suriye'de, Irak'ta çok ciddi ray ihtiyacı olacak ve Kardemir'in çok ciddi söz sahibi olma ihtimali var." Bu arada Türkiye'de üretilmeyen her türlü konvansiyonel ve yüksek hıza uygun tren makaslarının üretimi, Çankırı Makas Fabrikası'nda gerçekleştirilecek. TCDD, Kardemir ve Avusturyalı Voestalpine ortaklığında kurulan Çankırı Makas Fabrikası (Vademsaş)'nın temeli pazar günü atılıyor. İnşaatı iki yılda tamamlanacak olan Vademsaş'ta üretimdeki yerlilik oranı üç yılda yüzde 62'ye ulaşacak. İlk yatırım tutarı 7,9 milyon Euro'yu bulacak fabrikada 140 personel istihdamı sağlanacak.

Karabük Üniversitesi'ne daha önce mühendislik fakültesi, kapalı spor salonu yapan Kardemir, iktisat fakültesinin temelini attı. Firmanın bu yıl Spor Toto Süper Lig'e çıkan Karabükspor'a ise iki tür desteği bulunuyor. Birincisi forma reklamı olarak Kardemir'in verdiği para var. İkincisi de Kardemir'den mal alan herkes mal bedelinin binde 3'ü kadar Karabükspor'a bağış yapıyor. Yayıncı kuruluşlardan da ciddi para geleceğini ancak desteği kesmeyeceklerini bildiren, aynı zamanda Karabükspor'un asbaşkanı olan Yolbulan, "Karabükspor'un bütçesi sağlam. Bu sene ligde kalıcı olmayı başarabilirsek çok daha iyi yerlere gelme potansiyeli olan bir kulüp. İyi transferler yaptık ve ligi ilk 10'da bitirmeyi hedefliyoruz." diye konuştu.
ZAMAN