01 / 05 / 2024

Türkiye'de bir dönem sona erdi. Resmi Gazete'de yayımlandı. Bundan sonra olmayacak

Türkiye'de bir dönem sona erdi. Resmi Gazete'de yayımlandı. Bundan sonra olmayacak

Türkiye'de adeta bir dönemin sonu geldi. Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girdi. Vatandaşlar artık o hizmeti kullanamayacak.



Türkiye'de vatandaşların bir dönem sıklıkla tartıştığı Kur Korumalı Mevduat Kanunu hakkında flaş gelişmeler yaşanıyor. 

Merkez Bankası’nda seçimler sonrasında yeni bir dönem başladı. Bankanın özellikle Kur korumalı mevduat için nasıl bir formül bulacağı merak edilirken aylar sonrasında yeni karar açıklandı.  Ortodoks ekonomi politikasına dönüşün başladığı Merkez Bankası, Kur korumalı mevduat için de iptal kararı aldı.

Kur korumalı mevduat hakkında açıklama yapan Merkez Bankası, Kur korumalı mevduat sisteminin sona erdiğini duyurdu. Buna göre mevduatta hesapları bulunan vatandaşlar kademeli bir şekilde sistemden çıkarılacak. Dün yapılan resmi açıklama ile duyurulan yeni gelişme şöyle denildi;

Para Politikası Kurulu'nun 20 Temmuz 2023 tarihli kararında makro finansal istikrarı güçlendirecek ve piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak sadeleşme sürecinin kademeli olarak devam edeceği ifade edilmiştir.

İSTİKRARIN GÜÇLENDİRİLMESİ HEDEFLENİYOR 

Sadeleşme süreci kapsamında yabancı para mevduattan kur korumalı mevduata dönüşüm hedefi uygulamasına ve TL payına göre menkul kıymet tesis ve zorunlu karşılık uygulamasına son verilmiştir. Yapılan düzenlemelerle Türk lirası mevduatlar artarken, kur korumalı hesaplardan Türk lirası mevduata geçiş sağlanarak kur korumalı mevduatın azaltılması gözetilmektedir.

Böylece, Türk lirası vadeli mevduat desteklenerek makro finansal istikrarın güçlendirilmesine katkı sağlanması amaçlanmaktadır. Bu kapsamda,  Merkez Bankasınca kur koruma desteği sağlanan hesaplardan Türk lirası hesaplara geçiş ve kur korumalı hesapların belli oranda yenilenmesinin hedeflenmesine, Kur koruması bulunmayan Türk lirası payı seviyesinde artış hedefine geçilmesine, karar verilmiştir. Sadeleşme süreci ve kur korumalı mevduatın Türk lirası mevduata geçişine ilişkin adımlar Para Politikası Kurulu'nun ilan ettiği ilkeler doğrultusunda devam edecektir.

Kamuoyunun bilgisine sunulur.

Tüm bu açıklamalar ve gelişmelerle birlikte Kur korumalı mevduat bitti mi sorusu da yanıtını buldu.


Geri Dön