Sektörel

Türkiye'de gayrimenkul işine girenler çok para kazanacak!

Koronavirüsün ardından bazı sektörlerde talep çılgınlığı yaşanacak. Yurt içinde  perakende, demir çelik, makine, gayrimenkul, ulaştırma ve tekstil sektörlerinde pozisyon açanlar 3 ay sonra büyük paralar kazanacak.

Türkiye Gazetesi köşe yazarı olan Necmettin Batırel, bugünkü yazısında koronavirüs sonrasında ekonomide yaşanması planlanan gelişmeleri kaleme aldı. İşte o yazı...

Koronavirüs pandemisine karşı mücadeleye geçiliyor… Büyük ekonomiler hayati endüstrilerini yeniden açıyor. İspanya, İtalya, Avusturya, Danimarka ve Çekya kilit tedbirlerini kaldırıyor. Almanya, önümüzdeki haftadan itibaren ticari kısıtlamaları hafifletiyor. Volkswagen Avrupa’daki fabrikalarını aşamalı olarak çalıştıracak. Dünya devi Boeing Seatle’daki tesislerinde tüm ticari uçak üretimine gelecek hafta başlayacağını açıkladı. ABD Başkanı Trump, eyalet bazında tedbirlerin 3 aşamalı "Ülkemizi açıyoruz" planının hayata geçirileceğini açıkladı. Peki ne oldu, salgın hastalık kontrol altına alındı insanlık âlemi kurtuldu mu? Hayır… Ama etkisini kaybediyor. Yayılma hızı azaldı, vaka sayısı ve ölüm oranı düştü. İşin esası dünya bu virüsle, yaşamak zorunda olduğunu gördü. Çalışırken de mücadele etmeye karar verdi. Ekonomi durunca, tüm hayat felç oluyor, şirketler batıyor, işsizlik artıyor. Merkez Bankalarının piyasalara akıttığı trilyonlarca dolar işe yaramadı. Hijyen kuralları birinci sırada tutularak şalterler indiriliyor. Türkiye’de de aynı tablo var. Mercedes Benz, Honda, Otokar, Türk Traktör, Hyundai Assan, Karsan 20 Nisan Pazartesi günü, Man 22 Nisan, Ford Otosan 27 Nisan, Toyota, Bosch Fren, Tofaş ve Renault 4 Mayıs’ta düğmeye basıyor. Ülkemizde ana sanayide üretim yapan 12 fabrikanın faaliyete başlamasıyla 50 bin işçi aileleriyle yaklaşık 200 bin vatandaşımız nefes alacak. Hareketlenme sadece otomotivle sınırlı değil. Tekstilden kozmetiğe, makineden ambalaja kadar birçok farklı sektörde çarklar hızla dönmeye başladı. Yurt içinde koronavirüs tedbirleri sonuç veriyor. Vaka sayısı ile yoğun bakım ve solunum cihazına bağlananlar azalıyor. İnşallah Çin’den sonra virüsü etkisiz duruma getiren ikinci ülke hâline gelerek büyümeye kaldığımız yerden devam edecek, uluslararası sermayenin odak noktası olacağız.

Çarkların dönmeye başlaması ile borsalarda tarihin en büyük yükselişi yaşanacak. BİST’in yeniden 125 bin seviyesini aşacağını tahmin ediyorum.. Negatif faiz ortamı hisse senetlerine çok olumlu yansıyacak. Kriz sona erince seyahat, alışveriş, gösteri dünyasında talep çılgınlığı yaşanacak. Yurt içinde  perakende, yiyecek/içecek, teknoloji, demir çelik, makine, gayrimenkul, ulaştırma ve tekstil sektörlerinde pozisyon açanlar 3 ay sabrederse büyük paralar kazanacak. 20 Nisan tarihi itibarıyla Türkiye’de fabrikaların önemli bölümünün çalışmaya başlayacak olması bütçeyi rahatlatacak. Merkez Bankasının tahvil alımları azalacak. Hisse senetlerinde talepli seyrin etkili olmasıyla kurlar gevşeyecek. Yüksek seviyelerin satış fırsatı olarak kullanılması tavsiye ediliyor. Merkez Bankası rakamlarına göre şubat sonu itibarıyla, özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu azalıyor. 1 yıl içinde gerçekleştirilecek olan anapara geri ödemeleri toplam 44,5 milyar dolar. Şirketlerin banka hesaplarında bugün itibarıyla 76 milyar dolar bulunduğu dikkate alınacak olursa, ödemelerde hiçbir problem yaşanmayacak. Son “Torba Yasa”ya eklenen madde ile Türkiye Varlık Fonu, zor duruma düşen şirketleri satın alabilecek veya ortak olabilecek. Böylece dev kuruluşların batışı önlendi, bankalardan kredi talebinde bulunmalarına gerek kalmadı. İyimser havanın güçlenmesi altından kaçışı hızlandırdı. 1.750 dolarla tavan yapan ons, 1.695 dolara düştü. 1.700 dolar üzerinde tutunamazsa 1.684-1.660 dolar seviyeleri gündeme gelecek. 387 lirayla rekor kıran gram altının kademeli olarak 350 liraya dönebileceği bu seviyeden alım yapılabileceği belirtiliyor…

Korona sonrası gayrimenkul sektörünü neler bekliyor?

Koronavirüs gayrimenkul ve perakende sektöründe neleri değiştirecek?