27 / 04 / 2024

Türkiye'de her 10 binadan 8'i depreme dayanıksız, riskli grupta!

Türkiye'de her 10 binadan 8'i depreme dayanıksız, riskli grupta!

2018'de yürürlüğe giren Bakanlık yönetmeliğince zorunluluk halini alan su yalıtımı, kentsel dönüşüm hamlesinde depreme karşı dayanıklı ve uzun ömürlü binalar inşa edebilmek için hayati önem taşıyor. Bu yasal düzenleme sonrasında inşa edilen yapılar, toplam yapı stokunun yaklaşık yüzde 6’sını oluştur



Temelde suya maruz kalan demir donatı ve metal elemanlarda kaçınılmaz olan paslanma ve korozyon, yapıda güç kaybına neden oluyor. Korozyon bir binanın 5 yıllık bir süreçte taşıma kabiliyetinin yüzde 50’sini, 24 yıl içerisinde ise tamamını kaybetmesine neden oluyor. Eryap Grup bünyesinde faaliyet gösteren, yalıtım sektörünün yüzde 100 yerli sermayeli tek Türk markası Bonus Yalıtım’ın CEO’Su Emrullah Eruslu, yalıtım olmayan binalara yapı ruhsatı verilmediğini hatırlatarak, “2018 yılında yürürlüğe giren Bakanlık yönetmeliğince zorunluluk halini alan su yalıtımı, kentsel dönüşüm hamlesinde depreme karşı dayanıklı ve uzun ömürlü binalar inşa edebilmek için hayati önem taşıyor.

Bu yasal düzenleme sonrasında inşa edilen yapılar, toplam yapı stoğunun yaklaşık yüzde 6’sını oluşturuyor. Bu tarihten önce inşa edilen binalarda korozyonu önleyici yalıtım tedbirleri hakkında istatistiksel veri mevcut değil. Özellikle 1999 öncesi yapılarda büyük oranda su yalıtımı yapılamadığı ise, bilinen bir gerçek” dedi.

1999 DEPREMİNDE AĞIR VE ORTA HASARLI BİNALAR KOROZYON NEDENİYLE HASARLI!

2000-2018 arası dönemde binaların korozyondan korunması konusunda yetersiz de olsa bazı iyileştirmelerin yapıldığını söyleyen Eruslu, bina dayanımı konusu ile ilgili olarak yeterli beton ve demir kullanımı sık sık gündeme geldiğini ancak yapı güvenliğinin temel önceliğini oluşturan su yalıtımı da en az bunlar kadar, hatta daha da önemli olduğuna dikkat çekti. 

On binlerce vatandaşın hayatını yitirdiği ve yaralandığı, büyük bir yıkıma neden olan 1999 Marmara depremi sonrasında yapılan çalışmalar, hasarlı ve orta hasarlı binalarda demir donatıların korozyon nedeniyle taşıma kapasitesini kaybetmiş olduğunu kanıtlıyor.

Zemindeki suyun beton ile teması betonda çatlaklar ve deformasyon oluşturur; temelde suya maruz kalan demir donatı ve metal elemanlarda zaman içinde paslanma ve korozyon oluşması kaçınılmazdır.

Korozyona uğramış ve dayanıklılığı azalmış bir yapının depremde ayakta kalabilmesi ise neredeyse imkansızdır. Yapıda oluşan güç kaybı sonucu bina, 5 yıllık bir süreçte taşıma kabiliyetinin yüzde 50’sini, 24 yıl içerisinde ise tamamını kaybedebilir ve bu da deprem gibi doğa olaylarında geri dönüşü olmayan felaketlere sebebiyet verir” şeklinde konuştu.

YÖNETMELİKLERE UYUM ÇOK ÖNEMLİ!

Bonus Yalıtım CEO’su Emrullah Eruslu, 2000’li yıllar öncesinde yalıtım teknolojileri ve malzemeleri gereken düzeyde olmadığını söyledi.

Günümüzde çok gelişmiş teknolojiler ve ürünlerin mevcut odluğunu aktaran Emrullah Eruslu; özellikle son yıllarda geliştirilen ve kendi şirketimizde Bonus Membran Proof ürün ailemiz şeklinde isimlendirdiğimiz ürün grubu, binaların temelinde su yalıtımı için kesin çözüm oluşturan bir teknoloji Bu teknoloji yapı temelinde su yalıtımının, ek koruma tedbirlerine gerek kalmaksızın hem daha hızlı hem de daha cazip koşullarda yapılmasını sağlıyor.

Uzun ömürlü, dayanımlı bir yapı stoğu oluşumu için doğru ve kaliteli malzeme kullanımı kadar, yönetmeliklere tam uyum da önemli. Ülkede, kamu yönetimince oluşturulmuş yapı güvenliği yönetmelikleri çok güçlü nitelikte. Bu yönetmelikler, deprem konusunda toplumsal acı deneyimlerin, kamu yönetimi bilincine ve sorumluluğuna çok doğru bir şekilde yansıması gerekiyor. Bu yönetmeliklere tam uyum ve doğru kadrolarla doğru denetlemeler de hayati önem taşımakta. Eruslu konuyla ilgili '' Bu konuda mesafe kat edilmesi gerekiyor” dedi.

Türkiye de her 10 binadan 8 i depreme dayanıksız, riskli grupta!

GÜVENLİ YAPILAR İNŞA EDİLMELİ

Kentsel dönüşüm hareketinin, yapı stoğunun yenilenmesi konusunu toplum gündeminde önemli bir yere getirdiğinin altını çizen Emrullah Eruslu, “Kentsel dönüşüm temel olarak, güvenli olmayan binaların yıkılıp, yeniden inşa edilmesini ön görüyor. Bu doğru bir hareket, ancak bakıldığı zaman yıkılan ya da yıkılması ön görülen binaların ömrü 30-40 yıl aralığında.

Oysa günümüz ekonomisinde bir binanın servis ömrü, en az 80-100 yıl olmalı. Bunu sağlamanın ön şartı da sağlıklı bir su yalıtımı uygulaması. Bir binanın toplam maliyetinde yüzde 1 gibi bir yer tutan bu uygulama doğru yapılmazsa, niteliksiz malzeme kullanılır ve bir de üzerine denetim eksikliği olursa, kentsel dönüşüme yapılacak yatırımlar 100 yıl yerine ancak 30-40 yıl dayanabilecek yapılarla neticelenebilir.

Dünyanın en önemli deprem kuşaklarından Alp-Himalaya deprem kuşağında yer alan ve binlerce can kaybının yanı sıra, milyarlarca liralık maddi kayıplara neden olan depremlerin acı hatırasını yaşayan ülkemizde, günün ekonomik koşullarını da dikkate alarak depreme dayanımlı, kalıcı ve güvenli yapılar inşa etmek zorundayız.

Binaların yapısal bütünlüğü ve dayanım ömrü açısından önem taşıyan su yalıtımı ve diğer tüm konularda son derece yeterli hazırlanmış yönetmeliklere tam uyum ve toplum genelinde yapı güvenliği bilincinin yerleşmesi bu açıdan büyük önem taşıyor. Ancak bu noktada, insan hayatını birinci derecede ilgilendiren yapı güvenliği toplumsal farkındalığının artması da büyük önem taşıyor” dedi.

Emlak ve araç alacaklara flaş uyarı! Son 1.5, 2 ay kaldı: Fiyatlar yine zıplayacak!
Vatandaşlara 'Yarısı Bizden' çağrısı: 10 bağımsız bölümlü apartman için 14 milyon TL destek! Sakın kaçırmayın!

Geri Dön