28 / 04 / 2024

Vatandaşlara 'Yarısı Bizden' çağrısı: 10 bağımsız bölümlü apartman için 14 milyon TL destek! Sakın kaçırmayın!

Vatandaşlara 'Yarısı Bizden' çağrısı: 10 bağımsız bölümlü apartman için 14 milyon TL destek! Sakın kaçırmayın!

Konut sektörü temsilcileri İstanbul'da başlayan 'Kentsel Dönüşümde Yarısı Bizden' kampanyasının kaçırılmaması gereken bir fırsat olduğunu belirtti. İşte kampanyanın detayları ve uzmanların açıklamaları...



Mega kent İstanbul'da dönüşüme hız kazandırmak amacıyla hayata geçirilen "Kentsel Dönüşümde Yarısı Bizden" paketi çerçevesinde evini yeniden yapmak isteyen hak sahiplerine 700 bin TL hibe ve 700 bin TL kredi sunulacak. Bu kapsamda, dönüşüme giren iş yerleri için de 350 bin liraya kadar hibe ve 350 bin liraya kadar da kredi veriliyor. 

Konutu entsel dönüşüme giren kiracılar da, 100 bin Türk Lirası karşılıksız kira desteğinden faydalanabilecek. Uzmanlar, kampanya ile ilgili açıklamalarında vade süresi ve kredi rakamlarının dar gelirli vatandaşlar için fırsat olduğuna dikkat çekiyor. 

Vatandaşlara Yarısı Bizden çağrısı: 10 bağımsız bölümlü apartman için 14 milyon TL destek! Sakın kaçırmayın!

Haber Global'den Ertan Altan'ın haberine göre; Gayrimenkul Uzmanı Ali Güvenç Kiraz, 10 bağımsız bölümlü bir apartmanda toplamda 14 milyon Türk Lirası bir destek verileceğinin altını çizdi. 

Ali Güvenç Kiraz, söz konusu açıklamasında, "Bu desteğin özellikle dar gelirli, gecekondu bölgesi veya yapılaşması sorunlu bölgeler için olduğu düşünülürse az olmadığı kanısındayım. Kredi tutarı belki Bağdat Caddesi'nde yapılacak bir inşaat için yeterli olmayabilir ancak Kağıthane, Bağcılar, Maltepe, Ümraniye gibi içerisinde gecekondu bölgelerinin de yer aldığı ilçelerdeki insanlar için fırsat söz konusu" dedi ve desteğin, ruhsattan itibaren 24 ay hiç ödenmediği, 36 aydan sonra faizin başladığı düşünüldüğünde önem arz ettiğine dikkat çekti. 

Kiraz, inşaat maliyetleri ile ilgili de konuştu ve her bölgede değiştini söyledi. Kadıköy'de metrekare fiyatı olarak 800, 1000 Dolar maliyete inşaat yapılırken, Kağıthane'de 500, 550 Dolar maliyetle yapılacağını aktaran Kiraz, "Dolayasıyla bir kat kadar daha inşaat maliyeti düşüyor. Ben Cumhurbaşkanlığı kararının ekonomik gücü olmayan bölgelerin dönüşümünü planladığını düşünüyorum. Sağlanan desteklerin düşük rakamlar olduğu kanaatinde değilim" ifadelerini kullandı. 

Vatandaşlara Yarısı Bizden çağrısı: 10 bağımsız bölümlü apartman için 14 milyon TL destek! Sakın kaçırmayın!

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa ise azırlanan paketin dar gelirli vatandaşlar için yararlı olacağını vurguladı ve kentsel dönüşümle ilgili söz konusu evlerin mega kentte aşağı yukarı 70, 75 metrekare olduğunu, bunun da metrekaresini 25 binden hesaplandığında 1,5 milyon gibi bir inşaat maliyeti ortaya çıkardığını söyledi. 

"Maliyetler denk geliyor. İyi bir çözüm olacak gibi duruyor. Fakat vatandaşın sıkıntısı şurada; bu tip kentsel dönüşüm geçirmesi gereken merkez ilçelerde, Beşiktaş, Şişli, Kadıköy gibi bölgelerde konutlar zaten çok büyük değil" bilgilerini veren Nizamettin Aşa, buralarda ev sahibi olanların dönüşüm için fazla imkanı olmayan kişiler olduğunun altını çizdi. 

Aşa, "Kentsel dönüşüm için hemen nakit para ayarlayamayabilirler. Ancak devlet bir kapı açtıysa bu önemli destek olacak, pek çok kişi bundan yararlanacak diye düşünüyorum. İstanbul'da her konut, villa değil bunu geçecek bir maliyeti olsun. 1.5, 2 milyon ortalama maliyetle yenilenebilecek fazla konut var" diye konuştu. 

Aşa, inşaat maliyetlerindeki yükselen enflasyona ilişkin değerlendirme de yaptı ve "Bu biraz da fırsatçılık tartışması. Enflasyon konusunda tavan bulundu diye düşünüyorum. Tam tersine inşaat piyasasında üretimi destekleyen bir durum ortaya çıkabilir. Milyonlarca insan bu sektörde çalışıyor, sektöre de hareket katacaktır" dedi. 

Otomobil satışları Şubat ayında tüm zamanların rekorunu kırdı. Ekonomide bu nasıl yavaşlama?

Depreme dayanıklı sağlam yapılar için tek şart: Gerçek bir denetim!

ING Bank Mart 2024 tarifesini açıkladı! Emeklilerin hesabına trink diye işte tam bu kadar yatırılacak!

Mağdur ev sahibinden tepki: 1500 TL 1 kg baklava fiyatına kiralar var!

Geri Dön