25 / 11 / 2024

Türkiyede her gün 234 ev soyuluyor!

Türkiyede her gün 234 ev soyuluyor!

İhmal ve doğru sanılan yanlışlar nedeniyle Türkiyede her gün 234 ev soyuluyor. Yeni ortaya çıkan yumurta atma gibi akla gelmedik yöntemlerle evlere giren hırsızların hedefinde sadece sıradan konutlar değil, güvenlik elemanlarıyla korunan siteler de bulunu




İhmal ve doğru sanılan yanlışlar nedeniyle Türkiyede her gün 234 ev soyuluyor. Yeni ortaya çıkan yumurta atma gibi akla gelmedik yöntemlerle evlere giren hırsızların hedefinde sadece sıradan konutlar değil, güvenlik elemanlarıyla korunan siteler de bulunuyor. Türkiyenin lider güvenlik şirketi Pronet, soygunları önlemede en önemli rolün, yine bu soygunlardan maddi ve manevi en büyük hasarı gören ev sahiplerine düştüğünü belirtiyor. Güvenlikte doğru sanılan yanlışları açıklayan Pronet, böylece ihmallerin önüne geçerek, daha güvenli bir yuvaya sahip olmanın mümkün olduğuna dikkat çekiyor.

Emniyet Genel Müdürlüğünün 2010 faaliyet raporuna göre Türkiyede her gün 234 ve her saat 10 ev soyuluyor. Sadece 2010da toplam 89 bin 349 evde hırsızlık vakasının yaşandığı ülkemizde, hırsızlar akla gelmedik yöntemlerle sadece sıradan konutları değil, güvenlik elemanlarıyla korunan siteleri dahi tehdit ediyor. Özellikle ihmal ve doğru sanılan yanlışlar nedeniyle yaşanan ve ev sahiplerinin travmalar yaşamasına neden olan soygunların önüne geçilmesinde en önemli görev ise yine ev sahiplerine düşüyor. Türkiyenin lider güvenlik şirketi Pronet, güvenlikte doğru sanılan yanlışlar konusunda toplumu bilinçlendirerek ihmallerin önüne geçmenin ve böylece daha güvenli bir yuvaya sahip olmanın mümkün olduğuna dikkat çekiyor.

Yumurtayla ev soyuyorlar

Hırsızlar ev sahiplerini her gün yeni bir yöntemle tehdit ediyor. Soyguncuların son olarak geliştirdiği yöntem, evlere yumurta atmak. Hırsızlar yumurtayı ev sahibinin görebileceği bir noktaya atıyor ve bir süre beklemeye başlıyor. Yumurta artıklarının birkaç gün boyunca temizlenmediğini gören hırsızlar, evde kimse olmadığını düşünüp evlere giriyor. Güvenlik güçleri bu yöntemle Marmariste son bir hafta içinde çok sayıda evin soyulduğunu belirtiyor.

Yüzde 80i evini değiştiriyor

Türkiyedeki hırsızlık girişimlerinin önemli bir kısmının hane halkı evdeyken gerçekleştiğini ve bunun da büyük travmalara yol açtığını söyleyen Pronet Genel Müdürü Metin Kastro, En kötüsü de hırsızlığın gece, hane halkı uyurken gerçekleşmesi. Ev sahibi yatağında uyurken bu sırada birisi odaya giriyor ve pantolonun cebinden cüzdanı çalıyor. Örneğin koca ya da eşi uyanıp kafayı kaldırınca, hırsız 'sen yat uyu, seninle işim yok bitirip gideceğim' diyor. Ev sahibi de mecburen korkuyla yatıp sesini çıkarmıyor. Bu aşamada cengaver çıkanlar da oluyor ama sonuçta bu büyük bir risk taşıyor. Karşınızdaki adamın ne olduğunu, neye güvendiğini bilmeden harekete geçmek, ailenizin güvenliğini tehlikeye sokuyor. O yüzden en doğrusu hırsıza bulaşmamak oluyor. Ama bunun sonucunda da büyük travmalar yaşanıyor. Bu travmayı yaşayanların yüzde 80'i de evlerini değiştiriyor," diye konuştu.

Geç olmadan tedbir alınmalı

Türkiyede her saat başı 10 evin soyulduğuna dikkat çeken Pronet Genel Müdürü Metin Kastro, hiç kimsenin benim başıma bir şey gelmez deme lüksüne sahip olmadığını belirtiyor. Kastro Son dönemlerde azalmakla birlikte bize güvenlik sistemi taktırmak için gelenlerin önemli bir bölümünün ya kendisi bir hırsızlık vakasıyla karşılaşmış ya da bir yakını. Bu durumun değişmesi gerekiyor. Son yıllarda artan bilinçle önceden tedbirini alıp güvenlik sistemi alanların sayısı gittikçe artıyor. Hatta bazı müşterilerimiz bizim başımıza bir şey gelmiyor diyorlar. Zaten bizim amacımız da o. İki hane düşünün birinde güvenlik sistemi var, diğerinde yok. Sizce hırsız hangisine girmeyi tercih eder, diyor.

Günde bir damacana su parasına evler güvende

Herkesin kendisini en iyi hissettiği ve en güvende bulduğu yerin evi olduğunu söyleyen Kastro, hırsızları evden uzak tutmanın en kolay ve en ucuz yolunun güvenlik sistemi taktırmak olduğunu söylüyor. İnsanların yüz binlerce lira vererek sahip olduğu evlerinden soğumalarını engellemek için güvenlik sistemlerini taktırmaktan kaçınmaması gerektiğini belirten Kastro Şu bilinmelidir ki, güvenlik sistemleri lüks değildir. Günde bir damacana su parasından daha ucuza evinizi koruyabilirsiniz.

Pronet, güvenlik konusunda doğru bilinen yanlışları şöyle sıralıyor:

Yanlış: Bizim sitede 24 saat özel güvenlik var. Bizim eve hırsız giremez.
Doğrusu: Site girişinde özel güvenlik de olsa, güvenlikçiler yüzlerce kişinin girdiği sitede kimin hırsız olduğunu bilemezler. Ancak olay olduktan sonra müdahale ederler.

Yanlış: Bizim evin kapısı kasa gibi sapasağlam.
Doğrusu: Tüm kapılar açılmak üzere tasarlanmıştır. Kapıda kaldığınızda bir çilingir açıyorsa, bir hırsızın da kapınızı açma ihtimali her zaman vardır.

Yanlış: Benim sigortam var, gerek yok.
Doğrusu: Sigorta ancak bir hırsızlık sonrası zararlarınızı karşılar, hırsızlığı engellemez, üstelik canınızı korumaya almaz. Sigorta ve güvenlik sistemleri birbirinin tamamlayıcısıdır, alternatifi değil

Yanlış: Güvenlik sistemleri pahalıdır.
Doğrusu: Hayır değildir. Abonelik sistemlerine artık yüksek bedeller ödenmiyor. 


Geri Dön