10 / 05 / 2024

Türkiye'de her iki kişiden biri ev almak istiyor!

Türkiye'de her iki kişiden biri ev almak istiyor!

Piramit Danışmanlık 'ın gerçekleştirdiği ‘Konut Satın Alma Eğilimleri Araştırması ', Türk halkının yüzde 53 'ünün ev satın almak istediğini ortaya koydu. Türk halkına göre banka kredileri, ev alırken en uygun ödeme şekli oldu...



Piramit Danışmanlık, Türkiye 'de son yılların en yoğun katılımlı konut satın alma eğilimi araştırmalarından birini gerçekleştirdi. 500     kişinin katıldığı araştırmaya göre, Türkiye 'de her iki kişiden biri ev alma hayali kuruyor. Türk halkı artık banka kredilerinin ev alırken en uygun ödeme şekli olduğunu düşünüyor.

Piramit Danışmanlık 'ın gerçekleştirdiği ‘Konut Satın Alma Eğilimleri Araştırması ' Türk halkının yüzde 53 'ünün ev satın almak istediğini ortaya koydu.

Emlak Raporunu Grafiklerle  Görmek İçin Tıklayın!  

İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Gaziantep Eskişehir, Adana,Samsun ağırlıklı olmak üzere toplam 60 ilde, 500   kişi ile on line   anket yöntemiyle gerçekleştirilen araştırmaya katılanların yüzde 40 'ı bugüne dek hiç ev almamış ve almak istiyor. Yüzde 13 'lük bir kesim ise ev aldığı halde ikinci bir ev almayı planlıyor.

Son 1.5 yıl içinde ev aldığı için artık ev almayı düşünmeyenlerin oranı yüzde 18 iken hiç ev almayı düşünmeyenlerin oranı yüzde 28 'lerde kalıyor.   Piramit Danışmanlık 'ın Konut Satın Alma Eğilimleri Araştırması 'dan çıkan bu sonuçlar, 2008 'in son çeyreğinde ortaya çıkan küresel ekonomik krizin etkilerini üzerinden atıp, oldukça hareketli bir döneme giren konut sektörünün önümüzdeki yıllarda daha da verimli bir dönem geçireceğini gözler önüne seriyor.

 

EV ALMAK İSTEYENLER MORTGAGE'A GÜVENİYOR

‘Konut Satın Alma Eğilimleri Araştırması 'na göre ev almak isteyenlerin yüzde 50 'si kendileri için en uygun ödeme şeklinin banka kredisi olduğunu belirtti. İnşaat şirketlerinin özel ödeme planları çerçevesinde uyguladıkları taksitli satışlar ise yüzde 30 'luk bir kesimin ev alırken tercih edeceği ödeme şekli olarak öne çıkıyor. Peşin para ile ev alabileceğini belirtenlerin oranı ise sadece yüzde 20.

1+1'LERE ALIşžAMADIK

Araştırmaya katılanların yüzde 65 'i 100 bin – 200 bin TL aralığındaki evlerin kendisi için uygun olduğunu ifade ediyor. 200 – 300 bin TL aralığındaki evlere talip olanların oranı ise yüzde 10.

100 bin TL 'nin altında bir ev satın alabilirim diyenlerin oranının yüzde 24 olması Türkiye 'de uygun fiyatlı evlere olan ihtiyacı ortaya koyarken, 300 bin TL 'nin üzerindeki ev alabileceğini söyleyenlerin yüzde 1 'de kalması lüks konuta olan talebin ileriki yıllarda çok da fazla olmayacağını gösteriyor.

Türk insanının en çok tercih ettiği konut tipi yüzde 66 'lık bir oranla 3+1 evler. Konut tipleri içinde 2+1 'lerin tercih oranı yüzde 13, 4+1 ve üstü büyüklükteki evlerin terci oranı yüzde 12 olurken, yüzde 8 'lik bir kesimin villa veya müstakil bahçeli ev alma istediği görülüyor. Son yıllarda çokça inşa edilen 1+1 dairelerin terci oranının yüzde 1 'lerde kalması ise küçük konut tipinin Türkiye 'de hala benimsenmediği görüşünü güçlendiriyor. Geliştirici firmalar tarafından iyi birer yatırım aracı olarak gösterilen 1+1 'lerin Türk insanı tarafından iyi bir yatırım aracı olarak görülmemesi ise araştırmanın en çarpıcı sonuçlarından biri … Araştırmaya katılanlar yatırım için en uygun konutun yüzde 62 ile 3+1, yüzde 21 ile 2+1 evler olduğunu belirtirken, ‘1+1 konutlar yatırım için en iyi konutlardır ' diyenlerin oranı sadece yüzde 7 'de kaldı.

1 NUMARALI YATIRIM ARACI KONUT

1+1 'ler sanıldığının aksine yatırım aracı olarak görülmese de araştırma gayrimenkulün Türkiye 'de hala en çok güvenilen yatırım aracı olma özelliğini koruduğunu da gösteriyor. En iyi yatırım araçları sıralamasında yüzde 53 ile konut birinci, yüzde 50 ile altın ikinci, yüzde 47 ile arsa üçüncü sırada yer alıyor. Hisse senedi ve tanvil araştırmaya katılanların yüzde 11 'i tarafından iyi bir yatırım aracı olarak görülürken dövize yatırım yapanların oranı yüzde 6 'da kalıyor.

Konutun Türk halkı gözündeki yatırım değeri, ‘Hangi ihtiyaç için konut alıyorsunuz ' sorusuna verilen yanıtlarla bir kez daha ortaya konuyor. Bu soruya ‘Yatırım için ' cevabını verenlerin yüzde 27, ‘Kendim oturmak için alıyorum ' diye cevap verenlerin oranı yüzde 67, ‘Ailemden birinin oturması için ' diye cevaplayanların oranı ise yüzde 6 olduğu görülüyor. Oturmak için ev almak isteyen yüzde 67 'lik grubu oluşturanların yüzde 35 'lik bölümünü hiç ilk kez ev alacak olanlar oluştururken yüzde 33 'lik bölümünü ise evini yenilemek isteyenler oluşturuyor.

İKİNCİ EL EV İSTEMİYORUZ

Konut Satın Alma Eğilimleri Araştırması 'na katılanların yaşamaya/oturmaya en uygun konutların şehir merkezindeki daireler veya güvenlikli siteler olduğunu düşünüyor. Bu soruya ‘Güvenlikli sitede daire ya da villa ' diyenlerin oranı yüzde 55, ‘şžehir içinde yeni apartman dairesi ya da villa ' diyenlerin oranı yüzde 34 olurken, ‘şžehir içinde ikinci el apartman dairesi veya villa ' diyenlerin oranı ise yüzde 2 'de kaldı. Rezidans daireler de sadece yüzde 2 'lik bir kesim tarafından tercih edildi.

MARKA KONUT VE GÖSTERİşžLE TESİSLER CEZBETMİYOR

Piramit Danışmanlık 'ın dev araştırması, son yılların konut trendlerini belirleyen marka konutların ve bu konutların prestijini ortaya koyan gösterişli sosyal ve sportif tesislerin aslında konut alma eğilimlerini çok da fazla etkilemediğini ortaya çıkardı. Konut Satın Alma Eğilimleri Araştırması 'na katılanlar, almak istedikleri evde mutlaka bulunması gereken sosyal tesis ve donatıları sıralarken yeşil alanları yüzde 87 ile en ön sıraya koydu. Yeşil alanları yüzde 78 ile güvenlik, yüzde 76 ile çocuk parkı takip ederken yüzde 51 'lik market ve yüzde 33 'lük alışveriş merkezi tercihi günlük ihtiyaçların karşılanmasının konut tercihini belirlemede ne kadar etkili olduğunu gözler önüne serdi.

Buna karşılık marka konutların hemen hemen hepsinde bulunan yüzme havuzu yüzde 27, gösterişli peyzaj düzenlemesi yüzde 26, fitnes salonu yüzde 13, tenis kortu yüzde 13, restoran/cafe yüzde 11 'lik bir kesim tarafından tercih edildi. Basketbol/voleybol/futbol sahasının yüzde 33 'lük bir kesim tarafından ‘olmazsa olmaz ' olarak görülmesi, ev almak isteyenlerin daha yaygın sporlar yapmak istediklerini gösterdi.

Araştırmaya katılanların almak istedikleri evin özelliklerini sıralarken ‘Prestijli/marka bir site ' şıkkının yüzde 12 ile en son sıraya koyması da hayli çarpıcı. Bu sıralamaya göre, Türk tüketicisi alacağı evin en önemli özelliğinin yüzde 88 ile bulunduğu semt- mahallesi yani lokasyonu olduğunu düşünüyor. Bunu, yüzde 74 ile fiyatın uygunluğu, yüzde 73 ile deprem yönetmeliğine uygun olması, yüzde 59 ile evin büyüklüğü ve yine yüzde 59 ile yeni binada olması geliyor.
Evin prim potansiyeli taşıması ise yüzde 56 ile ilk beşe giremiyor ama hala önemini koruduğu gözleniyor. Evin toplu taşıma araçlarına yakınlığı ve ulaşım güzergahı üzerinde bulunması da yüzde 51 ile önemli bulunan özellikler içinde yerini alıyor.

EZBER BOZAN ARAşžTIRMA

Piramit Danışmanlık Genel Müdürü Berrin Kuleli, Konut Satın Alma Eğilimleri Araştırması 'na göre, Türkiye 'de yüzde 53 'lük bir kesimin ev alma planı bulunmasının ve yatırım niyetiyle ev almak isteyenlerin oranının yüzde 27 olmasının konut sektörünün potansiyelini ortaya koymak açısından çok önemli veriler olduğunu söyledi.   Araştırmanın en çarpıcı verilerinden birinin ise yüzde 50 'lik bir grubun ev almak için kendisine en uygun ödeme şeklini banka kredisi olarak görmesi olduğunu belirten Kuleli “Özellikle inşaat aşamasındaki projeden konut almak isteyen tüketicilerin projeyi gerçekleştiren inşaat firmasının taksitli bir ödeme planı sunması beklentisinin yüzde 30 oranında olduğunu görmekteyiz. Bunu da bankalardan mortgage kredisi talep edecek tüketici potansiyeli yüzde 80 olduğu şeklinde yorumlayabiliriz ” dedi. Önceki yıllarda çeşitli kuruluşlarca yapılan araştırmaların sonuçlarıyla karşılaştırıldığında peşin ödeme ile ev satın alacakların oranının düştüğünü de kaydeden Berrin Kuleli, “Öyle görülüyor ki Türkiye 'de artık servet yoluyla ev sahibi olma devri kapanıyor ” yorumunu yaptı.

Araştırmaya katılanların yüzde 75 'lik bir oranla fiyatı 100 bin- 300 bin TL arasındaki evlere ilgi gösterdiğini vurgulayan Kuleli “En çok tercih edilen ev tipinin ise yüzde 66 ile 3+1 olduğunu da göz önüne alırsak, ‘Türk halkının tercihi 100 – 300 bin TL 'lik 3+1 'ler diyebiliriz ” diye konuştu.

Piramit Danışmanlık 'ın nisan ayı içinde gerçekleştirdiği bu araştırmanın konut sektörünün ezberini bozacak verileri de ortaya koyduğunu ifade eden Berrin Kuleli şunları söyledi:

“Alınacak konutun özellikleri içinde marka konut tercihinin alt sıralarda kalması havuz, fitness salonu, tenis kortu, restoran-kafe gibi tesis ve donatılara duyulan yeşil alan, güvenlik çocuk parkı, alışveriş ve ulaşım imkanları gibi ihtiyaçların karşılanması yanında çok da önemli olmadığının görülmesi bu ezber bozan veriler içinde yer alıyor. Ayrıca geliştirici firmalar tarafından iyi birer yatırım aracı olarak gösterilen 1+1 'lerin Türk insanı tarafından hala yatırım aracı olarak görülmediğini belirledik. Türk insanı   oturmak için uygun gördüğü 3+1 evleri, yatırım için de uygun görüyor. Bu da araştırmadan çıkan en çarpıcı sonuçlardan biri … ”


Geri Dön