Türkiye'de kaçak yapılaşma hızla artıyor!
Türkiye'de her seçim öncesinde olduğu gibi bu seçim öncesi de kaçak yapılaşmada bir hareketlilik göze çarpıyor. Belediyeler bir taraftan kentsel dönüşüm planları yapmaya çalışıyor, diğer taraftan kaçak yapılar hız kesmiyor.
Türkiye'de her seçim öncesinde olduğu gibi bu seçim öncesi de kaçak yapılaşmada bir hareketlilik göze çarpıyor. Bursa gibi göç alan illerin en büyük sorunlarından birinin kaçak yapılaşma olduğunu hepimiz biliyoruz. Belediyeler bir taraftan kentsel dönüşüm planları yapmaya çalışıyor, diğer taraftan kaçak yapılar hız kesmiyor. Bunun önüne geçilmeli ama nasıl?
Kaçak yapılaşmanın birden çok sebebi var. Şehrin planından tutun da mevzuat eksikliğine kadar geniş bir alan var. Ama ne olursa olsun kaçak yapılaşmaya göz yumulmamalıdır. En önemlisi de kaçak yapı başlar başlamaz daha temel halindeyken müdahale edilmesi en doğru yöntemdir.
Bunun için belediyelerin motosikletli ekipler oluşturması ve kaçak yapıya anında müdahale etmelidir. Bir taraftan kentsel dönüşüm çabaları sürdürülürken diğer taraftan kaçak binaların oluşması demek kentsel dönüşümün gerçekleşemeyeceği demektir.
Her kaçak bina kentsel dönüşüme bir darbedir. Her kaçak bina kentsel dönüşüme bir mali yüktür. Her kaçak bina kentsel dönüşümde işin içinden çıkılması zor bir pazarlıktır.
Yaz ayları gürültü ayları olur! Bizde her mevsimin bir hikâyesi olmalı, ama o eskidendi. Artık mevsimlerin hikâyesi gürültü ve kargaşa merkezli olmuştur. İşte yaz mevsimine giriyoruz. Bu aynı zamanda gecelerin, sokakların, mahallelerin, caddelerin gürültüye boğulmasıdır. Yaz ayları aynı zamanda düğün ayları. Bizde düğün demek maalesef gürültü demek. Gelin alma konvoyları, tavuk alma kepazeliği ( eskiden yoktu nereden, nasıl peydah oldu bir araştırma konusu olmalı) sokak düğünleri çekilmez olur. Ayrıca egzoz bağırtmaları ayrıca bir densizlik.
Düğün konvoylarında bir nihilist ahlakı içinde daaat,diiit korne çalmaları( bunu yapana insan bile diyemiyorum) bütün bir şehri rahatsız ediyor, esir alıyor da bunlara müdahale eden yok. Bursa gibi işçi merkezi olan bir şehirde bunun yapılabilmesi ve müdahale edilmemesi ise ayrı bir garabet. Rahatsız olması gereken veya olan vatandaş da bu konuda görevini yapmıyor ki ilgili kurumlar müdahale etmiyor. Bu da ayrı sorun.
Yaz aylarında yapılan sokak düğünleri için düğünün yapılacağı adresin bağlı olduğu polis karakolundan izin alınıyor diye biliyorum. Ama bu izinlerin karakol yetkilileri tarafından verilirken saat konusunda düğün sahibine ciddi uyarıların yapılması gerektiğini söylemek istiyorum. Velhasıl yaz aylarında yaşamın kalitesi yükseleceğine düşüyor. Valilik makamına duyurmak istiyorum.
Niyazi Pakyürek / Bursa Hakimiyet