Emlak Terimleri

Türkiye'de kamulaştırma nasıl yapılır?

Türkiye'de kamulaştırma nasıl yapılır?: Türkiye' de kamulaştırma Anayasa' nın 46. maddesine dayanarak uygulanıyor. Kamulaştırma, devletin özel kişilere ait taşınmazlara kamu yararı adına, bedelini ödeyerek el koymasına deniyor...


Kamulaştırma nedir?


Kamulaştırma, Kamu yararının gerektirdiği durumlarda gerçek veya tüzel kişilerin özel mülkiyeti kapsamında bulunan bir gayrimenkulün karşılığı ödenerek alınması ve kamu yararı için gerçekleştirilecek bir proje için kullanılması işlemidir. 


Türkiye'de kamulaştırma nasıl yapılır?


Ülkemizde kamulaştırma uygulamaları, dayanağını Anayasa'nın 46. maddesinde bulan 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu uyarınca yapılıyor. 


Kamulaştırma Kanunu, 2001 yılında köklü değişikliklere uğramıştır. Kanunda en önemli değişiklik, taşınmazı kamulaştırılan kişinin (malikin) kamulaştırma bedelinin artırılması için dava açmasının artık mümkün olmaması olarak belirtiliyor. Bunun yerine, kamulaştırmayı yapan idare "kamulaştırma  bedelinin tespiti ve tescil davası" denen davayı malike karşı açıyor ve kamulaştırma bedeli bu dava kapsamında belirleniyor.


Kamulaştırmayı kimler yapabilir?


Kamulaştırmanın, kamu gücüne sahip bir kamu kurumu (bakanlık, belediye vb.) tarafından yapılması gerekiyor. Kamu hizmeti görmek amacıyla, ilgili bakanlığa bağlı olarak faaliyet gösteren kamu kurum ve tüzelkişileri de ( örneğin Karayolları Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri, BOTAŞ A.Ş, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, TEDAŞ, TEİAŞ) kamulaştırma yapabilir. Ticaret borsaları ve barolar kamu tüzel kişisi olmayıp, kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşları olduklarından kamulaştırma yetkileri bulunmuyor.



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com