Ekonomi

Türkiye’de kurulacak doğal gaz merkezi Rusya için hayati öneme sahip!

Türkiye’de kurulması öngörülen doğal gaz merkezi, Rusya tarafından Avrupa’ya doğal gaz sevkiyatında son derece önemli alternatif güzergah yaratacak cazip ve gerçekçi bir proje olarak görülüyor.

Türkiye, mevcutta Mavi Akım, TürkAkım, TANAP gibi boru hatları ile beraber doğal gazda kritik bir altyapıya sahipken, İsrail, İran ve Irak gibi diğer bölgesel oyuncuların Avrupa’ya doğal gaz sevk etmeleri için "jeoekonomik" bakımdan stratejik konumda bulunuyor.

Rusya’nın, Kuzey Akım 1 ve 2 ile Yamal-Avrupa boru hatlarının atıl hale geçmesi de bu ülkenin Avrupa’ya sevkiyatlarını yeniden artırabilme isteğinde Türkiye’nin pozisyonunu güçlendiren etken olarak öne çıkıyor.

Bunun gibi sebeplerle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 4 Eylül tarihinde Soçi’de gerçekleştirdikleri görüşmeyle Türkiye’de kurulacak doğal gaz merkezi projesine hız verildi.

 

Putin, burada yaptığı değerlendirmede, Gazprom’un BOTAŞ’a projeye ilişkin rotasını sunduğunu açıklarken, Cumhurbaşkanı Erdoğan da İstanbul Finans Merkezi'nin ayrıca Türkiye’nin enerji merkezi duruma geleceğini ifade etti.

Rus uzmanlar, Rusya ve Türkiye’nin projeyi hayata geçirebilecek kaynaklara sahip olduğuna işaret ederken, Avrupa’nın yaklaşımının da belirleyici etkenlerden birisi olacağını aktarıyor.

"RUSYA'NIN VE TÜRKİYE'NİN GEREKLİ GAZ TAŞIMA KAPASİTELERİ MEVCUT"

Rusya'da bulunan veri ve analiz merkezi InfoTEK’ten Enerji Uzmanı Aleksandr Frolov da doğal gaz merkezinin özellikle bir ticaret merkezi olarak kurulmasının oldukça mümkün olduğunun altını çizdi.

Doğal gaz merkezine tedarik edilecek gazın ilk olarak 5 ila 10 milyar metreküp seviyesinde olabileceğini söyleyen Frolov, "Bu hacim için bir yandan Rusya'nın ve bir yandan da Türkiye'nin gerekli gaz taşıma kapasiteleri mevcut. Bu hacmin Avrupa Birliği (AB) ve Sırbistan üzerinden pompalanması da mümkün. Alıcılar, bu türdeki diğer ticaret platformlarında olduğu gibi Avrupalı firmalar olabilir” şeklinde konuştu.

 

Merkezin Rusya için de sahip olduğu öneme vurgu yapan Frolov, "Rusya için bu proje, Avrupalı gaz tüketicileriyle alternatif etkileşim rotaları yaratmanın bir yolu olarak önem taşıyor. Fakat bunun tam anlamıyla kullanılabilmesi için AB'de mavi yakıta ilişkin şu anda düşen isteğin artması ve Avrupa'nın gaz taşıma altyapısını genişletme talebinin olması lazım” dedi.

Frolov, talebin olması durumunda Rusya’nın TürkAkım’ın kapasitesini artırabileceğini kaydederek, "Rusya, TürkAkım'ın kapasitesini senede 63 milyar metreküpe kadar 2 katına çıkarabilir. Rusya bu gelişme için gerekli altyapı ve kaynaklara sahip” diye konuştu.

Doğal gaz merkezine ilişkin belirleyici etkenlerden birinin AB’deki isteğin olacağını vurgulayan Frolov, "Türkiye, Avrupa bakımından önemli bir gaz sevkiyat merkezi olma talebinde. Ayrıca, Rusya da gerekli kaynaklara sahip. Karadeniz'in altına yeni gaz boru hatlarının döşenmesi problemi de çözüme kavuşturulabilir bir sorundur. Tek problem, AB'nin iş birliği isteği ve arzusudur” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: ‘Enflasyon, 2026’da tek haneye inecek’

SON DAKİKA! 7 şiddetinde deprem! Resmen beşik gibi sallandı!

Araç sahiplerine müjde! Akaryakıtta depoları dolduracak karar! Duyanlar benzin istasyonlarına koşacak!