24 / 11 / 2024

Türkiye'de oteller değerleniyor!

Türkiye'de oteller değerleniyor!

Turizmdeki toparlanma otellerin piyasa değerlerine de yansıdı. Otel yapıları ile ilgili hazırlanan değerleme raporlarında geçtiğimiz yıla göre yüksek artışlar göze çarpıyor...




EVA Gayrimenkul Değerleme Lisanslı Değerleme Uzmanı Onur Çelik, Türkiye'ye gelen ziyaretçi sayısının 2014'te 41 milyon 627 bin 246 ziyaretçi ile maksimum seviyeye ulaştığını, yaşanan çeşitli olumsuz etkenler nedeniyle birkaç yıl geriye doğru bir gidiş olmasının ardından 2017'de turizmin yeniden yükselişe geçtiğini ifade etti.

2018'de ise Türkiye’nin turizminde eski günlerine dönüş yılı olduğunu söyleyen Çelik, "2017'de Türkiye 2014 rakamlarına ulaşarak dünya sıralamasındaki yerini sağlamlaştırdı. 2018 yılında Türkiye’yi ziyaret eden yabancı turist sayısı yüzde 21,84 artarak 39 milyon 488 bin 401 oldu. Toplam ziyaretçi sayısında ise yüzde 21,45 oranında artış meydana geldi ve 46 milyon 112 bin 592 olarak gerçekleşti. Türkiye, 2018 için beklenen 36 milyon turist sayısının da üzerine çıktı ve yılı yaklaşık 39,5 milyon ziyaretçi ile tamamladı. Turizm geliri ise ilk 9 aylık dönemde geçen yıla göre yüzde 13,9 artarak yaklaşık 23 milyar dolara ulaştı. Yapılan araştırmalara göre yabancıların en çok geceleme yaptığı iller sırasıyla 70,2 milyon ile Antalya, 20,1 milyon ile İstanbul, 8,1 milyon ile Muğla, 3,2 milyon ile Aydın, 2,3 milyon ile  İzmir  olarak kayıt altına alındı" şeklinde konuştu. 

Turizmde yatırımlar çeşitlenmeli

Çelik, mevcut turizm yatırımlarının çeşitlenmesi gerektiğini ifade ederek, "Türkiye turizm sektöründe özellikle kıyı turizmiyle ön plana çıkmış bir ülke. Bir dönem Ege ve Akdeniz sahil şeridine yapılan otel yatırımlarıyla ülkemizdeki konsept kıyı otelciliği olarak ilerledi ve kent otelciliği ikinci olanda tutuldu. Günümüzde ekonomik istikrar ve paralelinde artan iş hacmi sebebiyle kent otellerine yönelim görülüyor. Ülkemizde artan rekabet sebebiyle yatırımların birçoğu mevcut otellerin renovasyonu ve genişletilmesi şeklinde. Dünyadaki turizm trendlerine, Türkiye’deki turizm kapasitesi ve altyapısına bakıldığında sürdürülebilir turizm için marina, kongre, sağlık, spor, golf ve kruvaziyer limanlarda eksiklikler var. Bu alanlar yatırım için öncelik verilebilecek alanlar olarak öne çıkıyor. Mevcut turizm sektörünün iyimser bir hava yakalaması ve devletin turizm alanında yatırım yapan yerli ve yabancı yatırımcılara sağladığı teşvikler ise sektörü cazip kılıyor. Arazi tahsisi, vergi indirimleri, elektrik-su gibi giderlerde sağlanan indirimler olumlu katkı sağlıyor" ifadelerini kullandı.

Otellerin doluluk oranları yükselişte

Çelik, 2018 yılı itibariyle turizm sektöründe görülen canlanma ile otel doluluk oranlarının artışa geçtiğini söyledi. Çelik, "İstanbul’da geçmiş dönemde azalan Avrupalı ve Uzakdoğulu turistin yerini 2018 yılı itibariyle Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinden gelen Arap turistler aldı. Mevcut otellerde doluluk oranları ve fiyatlar 2018 ile 2019 yılına gelindiğinde gözle görülür şekilde arttı. Bu artıştan en büyük payı İstanbul‘da Tarihi Yarımada’da bulunan oteller ile Beyoğlu ve Beşiktaş’ta yer alan lüks oteller aldı. 2016 yılında yüzde 45 - yüzde 50 seviyelerinde olan doluluk oranları takip eden yıllarda artarak günümüzde yüzde 70 - yüzde 80 seviyelerine ulaştı. 2019 yılı ortalarında 4 yıldızlı otellerin ortalama fiyatları konum, oda tipleri ve sunduğu hizmete göre 50-100 euro arasında değişirken, 5 yıldızlı otellerin ortalama fiyatları ise 100-250 euro arasında yer aldı. Antalya’da 2016 yılında yüzde 45 - yüzde 50 seviyelerinde olan doluluk oranları ise günümüzde %65 ile %70 seviyeleri ulaştı. Ortalama oda fiyatları günümüzde ortalama 50-55 euro bandında değişiyor" dedi.

Dolulukların artması ve oda fiyatlarındaki artış otellerin değerini yükseltti

Siyasi belirsizlik, terör olayları, doğal felaketler, turizm sektörünü direkt etkiliyor. 2016'da düşüşe geçen turizm sektörü artık yükselişe geçti. Turizmdeki toparlanma otellerin piyasa değerlerine de yansıdı. Otel yapıları ile ilgili hazırlanan değerleme raporlarında geçtiğimiz yıla göre yüksek artışlar göze çarpıyor.

2019 turizmde rekor yılı olacak

Çelik, bu veriler ışığında 2019 yılı için de beklentilerin arttığını belirtti. Çelik, şu ifadeleri kullandı; "Özellikle 2019 yılının Türk-Rus yılı ilan edilmesi sonucunda ülkemize en çok turist gelen ülkelerin başına gelen Rusya Federasyonu’ndan gelecek turist sayısının daha artması bekleniyor. Turizme yapılan yatırım-destek paketleri, Yeni Havalimanının açılması, kur artışı sebebiyle turizm maliyetinin ülkemizde düşük olması, Yeni Ekonomi Programı Yapısal Dönüşüm Adımları 2019 kapsamında bu yıl Turizm Master Planı hazırlanması ve Turizm Geliştirme Fonu oluşturulması beklentileri artırıyor. Böylelikle hem ülke ve destinasyon çeşitliliğinin, hem turist sayısının, hem de turist başına düşen gelirin artırılması planlanıyor. Atılacak adımlarla turist sayısının bu yıl 50 milyona, gelirinin de 35 milyar dolara çıkması beklenirken, gelecek 4 yıl içinde ise 70 milyon turist ve 70 milyar dolar turizm geliri hedefleniyor"


Geri Dön