21 / 12 / 2024

Türkiye'de toplam servetin yüzde 81'ine sahip olanların servetinin yüzde 77'si gayrimenkulde! Zenginler neden ev alıyor?

Türkiye'de toplam servetin yüzde 81'ine sahip olanların servetinin yüzde 77'si gayrimenkulde! Zenginler neden ev alıyor?

İktisatçı Kerim Rota, Türkiye'de toplam servetin yüzde 81'ine sahip olanların servetinin yüzde 77'sinin gayrimenkulde olduğunu söyledi. Peki zenginler neden arazi değil de konut alsın? İşte ayrıntılar...



İktisatçı Kerim Rota, katıldığı bir televizyon programında önemli açıklamalarda bulundu. Kerimoğlu, Türkiye'deki zenginlerin servetlerini yatırdıkları araçlara değindi ve "En tepedeki yüzde 20'nin toplam tüketim payı yüzde 40, gelirdeki payı ise yaklaşık yüzde 50 civarında. Yani en tepedeki 16 milyon kişi gelirin yüzde 50'sini alıyor alıyor, tüketimin yüzde 40'ını yapıyor. Bu yüzde 20 hiç borçlu değil.

Türkiye'de en tepedeki yüzde 20, toplam servetin yüzde 81'ine sahip. Bunun ilginç yanı, yüzde 81'lik servete sahip bu insanların servetinin yüzde 77'si gayrimenkulde. Yani finansal sistemde yüzde 23'ünü tutuyor, gayrimenkule yüzde 77'sini aktarıyor. Yüzde 23'lük kısmın yüzde 12-13'ü döviz, KKM veya altın gibi varlıklarda duruyor. TL faizi ile ilişkisi hiç kalmamış bir yüzde 20'den bahsediyoruz. Bu şekilde olunca da TL faizi ne kadar yukarı çıkarsa onlara fazla bir etkisi olmuyor. 

Bunu dengeleyecek iki şey bulunuyor. Biri maliye politikası, ikincisi de gayrimenkul-konut politikasının oluşturulması. Ama bunlar hiçbir zaman yetiştirilmedi" ifadelerine yer verdi.  

İnşaat sektörüne dair her konuyu masaya yatıran İnşaat Mühendisleri isimli sayfanın https://x.com/insaatsektoru resmi X sosyal medya hesabından Kerim Rota'nın açıklaması alıntılanarak, şu ifadeler kullanıldı: 

"'Konut yatırım aracı değildir' diye  fenomenlere tweet attırdıkları dönemde toplama yapıyorladı. Onlar toplarken hiç kimsenin almaması gerekiyordu. Biz çok yazdık. Hala da yazıyoruz!

Şimdi diyeceksiniz ki arazi yatırımı daha karlı, neden zenginler konut alsın? Tam olarak öyle değil, bunun 2 sebebi var:

1- Genel kabul, uzun vadede arsanın konuttan daha fazla prim yapacağı yönündedir ve bu hep böyle olmuştur. Evet ama 2018'den sonra çift haneli enflasyon dönemine girdik ve 2022'den sonra inşaat yatırımları hızla azalmaya başladı. Yani arazi bolluğu devam ederken hem konut stoğu azaldı hem de inşaat birim maliyet enflasyonu arttı. Yani nadir zamanlardan birini yaşıyoruz, konutun araziden daha yüksek kâr verdiği dönemin arifesindeyiz.

2- Arsa fiyatları ile konut satış miktarının birbiriyle direkt etkisi vardır. Arazi fiyatları arttıkça konut maliyetindeki payı sebebiyle konut fiyatlarını arttırırken, konut satışlarının artmasının da arsa fiyatlarına direkt prim kazandırma anlamında etkisi vardır. Yani bu adamlar, sıradan vatandaşın konutlarını panikle satıp faize koştuğu dönemde yok pahasına konutlarını ellerinden alanlardı. Yine inşaat firmalarının bu zor dönemde konut üretmek için talep göstermediği arsaları bedava rakamlara kapatan yine bunlardı. Bu uykunun başında 2022'de dairesini 2.5 milyona satıp faize koyan Mehmet amcanın hesabında şu an 4-5 milyon para var fakat Mehmet amca uyumaya devam ederse, rüyadan uyandığında artık faizi bozup geri almak istediği dairesinin değeri ulaşamayacağı rakamlara varmak zorunda kalacaktır, çünkü oyunun kuralı budur."

Türkiye de toplam servetin yüzde 81 ine sahip olanların servetinin yüzde 77 si gayrimenkulde! Zenginler neden ev alıyor?

Peki vatandaşlar konut yatırımı ve servetler ile ilgili neler söyledi? İşte o paylaşıma gelen yorumlar... 

Türkiye de toplam servetin yüzde 81 ine sahip olanların servetinin yüzde 77 si gayrimenkulde! Zenginler neden ev alıyor?

Konut metrekare fiyatı son beş yılda yüzde 1044 arttı!

Hangi varlıklara, nasıl yatırım yapmalı? Hisse senedi, gayrimenkul, altın...

Akbank'tan emeklilere 17 bin 500 TL'lik ek ödeme müjdesi! Bu ay resmen hesaplara yatacak! İşte Akbank emekli promosyon..


 


Geri Dön