25 / 12 / 2024

Türkiye'de turizm sektörü ne durumda?

Türkiye'de turizm sektörü ne durumda?

Artan gerginlik, GAP bölgesinde hem turizmi, hem de yatırımları etkiliyor. GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, yaşanan sıkıntılara rağmen yatırım ve çalışmaların devam ettiğini, ancak turizm alanında ciddi sıkıntı yaşandığını açıkladı.



Artan gerginlik, GAP bölgesinde hem turizmi, hem de yatırımları etkiliyor. GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, yaşanan sıkıntılara rağmen yatırım ve çalışmaların devam ettiğini, ancak turizm alanında ciddi sıkıntı yaşandığını açıkladı.


Karahocagil, çözüm sürecinin durmasıyla, bölgede zaten var olan "algı probleminin" daha da derinleştiğini, günlük hayatta herhangi bir sıkıntı olmasına rağmen, insanların bölgeye gelmekten çekindiklerini söyledi. GAP İdaresi Başkanı, tüm Türkiye'ye, "burada günlük hayatta sıkıntı yok. Gelin, gezin, yatırım yapın" çağrısında bulundu. 


Karahocagil, Şanlıurfa'da düzenlediği basın toplantısında şöyle konuştu;


"Bizim problemimiz algı problemi. 7 Haziran'dan önce de vardı, yıllar öncesinde de vardı. 


Günlük hayatta ciddi bir sıkıntı olmamasına rağmen, bunlar Batı'ya, uluslararası camiaya farklı şekilde yansıyor. Bunu değiştirmek çok zor. Bu algıdan Adıyaman bile etkileniyor. Nemrut, dünyanın en önemli destinasyonlarından biridir. Burası bile sırf bölgede olduğu için etkileniyor. 

Günlük hayat zora girmiş de ondan değil. Sadece algıdan rezervasyonlar iptal ediliyor"


"ÇÖZÜM SÜRECİ SIRASINDA VATANDAŞLARIMIZIN ÇOK MUTLU OLDUĞU BİRKAÇ YIL GEÇİRDİK..."

Çözüm sürecinin etkin olduğu dönemde, bölgede de huzur ortamının hakim olduğunu anlatan Karahocagil, "Çözüm süreci ile yaşanan bir huzur ortamı vardı. Hem yatırımlar, hem sosyal hayat gelişiyordu. Gerçekten vatandaşımızın da çok mutlu olduğu birkaç yılı geçirdik. Dışardan ciddi yatırımcılar da gelmeye başlamıştı. Otel zincirleri geldi, Mardin, Diyarbakır, Urfa'da ciddi yatırımları oldu. Sanayiciler geldi. Ciddi yatırım artışı, bu huzur ortamı sayesinde sağlanmıştı. Bu huzur ortamı sıkıntıya girdi çözüm sürecinin durmasıyla birlikte" dedi.


"ALTYAPIYA MİLYARLARCA LİRA YATIRIM YAPTIK. ŞİMDİ SIRA ÜST YAPIDA"

Karahocagil, Şanlıurfa'da düzenlediği basın toplantısında 1980'lerde oluşturulmuş GAP projesinde altyapı yatırımları için milyarlarca TL harcandığını, ancak artık sıranın "üstyapıya geldiğini" belirterek, "altyapıya bugüne kadar milyarlarca TL yatırım yaptık. Şimdi artık üstyapıya, insana, şehrimize yatırım yapmaya geldi" dedi.


İŞTE GAP'IN 2018 HEDEFLERİ 

GAP İdaresi Başkanı, GAP 2018 Yılı Makro Hedeflerini de açıkladı;

 

o Kişi başına GSKD’in Türkiye ortalamasına oranı % 54,4’e yükseltilecektir.

o İşsizlik oranı % 10,3’e düşürülecektir.

o İstihdam oranı % 35,3’e çıkartılacaktır. �

o İşgücüne katılma oranı % 39,1 olacaktır. 

o İhracat değeri 22.119,8 milyon dolara yükseltilecektir.


494 PROJE, TOPLAM 26,6 MİLYAR TL YATIRIM�

Karahocagil, 2014-2018 GAP Eylem Planı’nda beş ana gelişme ekseni kapsamındaki 29 alt eksen başlığı altında 115 eylem ve bu eylemleri gerçekleştirmeye yönelik 494 proje ve faaliyet yer aldığını da söyleyerek,"Plan uygulamaları için öngörülen toplam finansman ihtiyacı 26,6 milyarTL'dir. Her yıl ortalama 5 milyar TL kaynak ayrılması planlanmıştır" dedi. 

GAP İdaresi Başkanı, yeni dönemin gelişme eksenlerini ise şu başlıklar altında açıkladı;

1. Ekonomik Kalkınmanın Hızlandırılması

2. Sosyal Gelişmenin Güçlendirilmesi

3. Şehirlerde Yaşanabilirliğin Artırılması

4. Altyapının Geliştirilmesi

5. Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesidir.


"HDP'Lİ OLMAYAN BELEDİYELERLE DAHA KOLAY ÇALIŞIYORUZ..."

GAP İdaresi Başkanı, bölgedeki HDP'li belediyelerle sıkıntı yaşayıp yaşamadıklarına ilişkin bir soruya ise, "Biz hiçbir zaman dışlayıcı bir bakış açısı geliştirmedik. Bizimle çalışmak isteyenlerle çalıştık. Belediyenin de orada ciddi katkısı var. Belediyeler çalışma konusunda genel olarak sıkıntımız yok. Marjinal bölgelerde sıkıntılarımız var" dedi. 


"Hizmet odaklı belediyelerle daha kolay çalıştıklarını" da söyleyen Karahocagil, "Mesela, Gaziantep Belediyesi ile çalışmak daha kolay. Çünkü onlar hizmet odaklı çalışıyorlar. Bbir ajandaları yok, ya da öyle bir sıkıntıları yok. HDP dışındaki belediyelerle çalışmanın daha kolay olduğunu düşünüyoruz ama, HDP'li belediyelerle de çalışıyoruz. Biz bir devlet kurumuyuz. Biz aynı bakışı tüm belediyelere göstermek zorundayız. Bu anlamda onların bakış açışı önemli."


"İMKAN, FIRSAT, ALTYAPI OLUNCA, NOBEL ÖDÜLÜ DE ALINIYOR"

GAP İdaresi Başkanı Karahocagil, Nobel Kimya ödülü alan Aziz Sancar'ı da özel olarak kutladı. 

"Savur'dan Nobel ödülü alan bir aydınımız çıktı" diyen Karahocagil, "Savur'da biz de çok güzel çalışmalar yapıyoruz. İmkan, fırsat, altyapı oluşunca, Nobel ödülü alan bir bilim adamı çıkmış buradan. Tabi biraz kendi yetenekleri de önemli. Ama, eğitim düzeyini de yükseltmemiz lazım" dedi. 


Hürriyet


Geri Dön