29 / 04 / 2024

Türkiye'de yapıların yüzde 80'inde yangın önlemi yok!

Türkiye'de yapıların yüzde 80'inde yangın önlemi yok!

Türk Ytong Yönetim Kurulu Başkanı Hinginar, Türkiye'de yapıların yüzde 80’inde yangın güvenliği olmadığını ifade etti. 



Türk Ytong Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, Türkiye yapı sektörünün 20 yılda tamamıyla depreme odaklandığını ifade etti. Hürriyet Gazetesi muhabirlerinen Gülistan Alagöz'ün haberine göre; Başkan Fethi Hinginar, "Her geçen gün piyasaya yeni inşaat malzemeleri sunuluyor, ancak bunların denetim, test ve kontrolleri halen eski yöntemlerle yapılıyor" şeklinde ifadelerde bulundu.


Yangın konusunda önemli uyarılarda bulunan Fethi Hinginar, yangınların her yıl ortalama yüzde 10 arttığını söyledi. Hinginar, "Bunun en önemli nedenlerinden biri de yapılardaki yangın güvenliğinin yetersizliği. Bugün bina stokunun sadece yüzde 20'sinde yangın önlemleri alınmış durumda olduğu ifade ediliyor. Kalan yüzde 80 yapıda maalesef yeterli yangın önlemi bulunmuyor" dedi. 


Geçmişte küçük bir yangının tam bir yangın haline dönüşmesi için 15 dakika süre geçmesi gerektiğini ancak şimdi bu sürenin 3 dakikaya indiğini ifade eden Hinginar, bu sorunun binaların geçmişe nazaran daha fazla yanıcı malzeme içermesinden kaynaklandığını söyledi. Hinginar konuyla ilgili şu şekilde konuştu; "Her geçen gün piyasaya yeni inşaat malzemeleri sunuluyor, ancak bunların denetim, test ve kontrolleri halen eski yöntemlerle yapılıyor, yeni malzemelerle ve değişen yapım yöntemleriyle uyumlu olarak güncellenemiyor. Türkiye’de yangın riskinin azaltılması için binalarda yangının kontrol altına alınıp genişlemesine izin vermeyecek malzeme ve yöntemlerin kullanılması son derece önemli. Uygulanmakta olan Yangın yönetmeliğimiz, Avrupa’daki yönetmelikler düzeyinde ancak uygulamadaki eksiklik ve denetimsizlikler nedeniyle sorunlar söz konusu. Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik 2015 yılında revize edildi. Yanıcı malzemelerin bina cephelerinin ısı yalıtımında kullanılması yönetmelikle yasaklandı, ancak hala yönetmeliğe uyulmadan tamamlanan binalar mevcut"


Yanıcı malzeme zehirliyor

Yangına dayanıksız yalıtım malzemelerinin suyla söndürülmesi imkansız hale geliyor. Bu malzemeler nedeniyle yangın kısa sürede büyüyor ve ortaya zehirli gazlar çıkıyor. Hinginar, Cephe kaynaklı yangınlarda, ısı artışı çok hızlı gerçekleşiyor ve maalesef kısa sürede tüm yapı yangının etkisine giriyor. Yangınlarda ölüm nedenlerinin yüzde 40-60 oranında, yanıcı malzemelerin yaydığı toksik maddelerden kaynaklanan zehirli gazlar olduğu kaydediliyor." ifadelerinde bulundu.


Geri Dön