27 / 12 / 2024

Türkiye’de enflasyon 2016'da yüzde 6,4 gerileyecek mi?

Türkiye’de enflasyon 2016'da yüzde 6,4 gerileyecek mi?

S&P Türkiye Baş Analisti Gill, Türkiye’de enflasyonun 2016'da yüzde 6,4'e gerilemesini ve orta vadede yüzde 6,0-6,5'ta kalmasını öngördüklerini bildirdi.



Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's’un  (S&P) Türkiye Baş Analisti Frank Gill, S&P’nin 8 Mayıs’ta Türkiye'nin yabancı para cinsinden kredi notunu "BB+" ve not görünümünü "negatif" olarak teyit edip yerel para cinsinden kredi notunu ise "BBB"den "BBB-"ye indirmesine ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.


Türkiye için bu yıl sonu itibariyle enflasyonun yüzde 7 seviyesinde gerçekleşmesini öngördüklerini belirten Gill, “Temel senaryomuzda enflasyonun önümüzdeki yıllarda kademeli olarak azalması var. Türkiye’de enflasyonun 2016 yılında yaklaşık yüzde 6,4'e gerilemesini ve orta vadede yüzde 6,0-6,5'ta kalmasını öngörüyoruz” dedi.


Türkiye’de sepet enflasyona gıdanın katkısının yüzde 24 olduğunu vurgulayan Gill, şöyle devam etti:


“Biz Türkiye’nin tarımsal sektörünün temelde beklenenin altında bir performans sergilediğini düşünüyoruz. Türkiye’de manşet enflasyonun büyük kısmının sorumluluğu aslında Merkez Bankası’nın sorumluluğu değil. Öyle görünüyor ki sorumluluk yüksek ve oynak gıda fiyatlarının artırdığı yapısal enflasyonda. Eğer hükümet tarımsal sektör reformların odaklanmaya başlarsa, bunun sadece büyüme performansı için değil aynı zamanda verimlilik performansı açısından da Türkiye için büyük bir kazanım olacağını düşünüyoruz. Eğer arazi sahiplerinin ortalama toprağı işleyebileceği alan artırılırsa, eğer daha endüstriyel yöntemler uygulanırsa, tarımsal aktivite Türkiye’nin enflasyonunda büyük bir fark yaratabilir.”


Gill, S&P’nin 128 ülkeyi derecelendirdiğini, deneyimlerinin hukukun egemenliği ve bağımsız yargının olduğu, yasaların tarafsız uygulandığı ülkelerin yıllar boyunca daha yüksek ve daha az oynak bir ekonomik büyümeye sahip olduğunu gösterdiğini belirtti.


Fed’in faiz artışı ve kurda oynaklık


ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikasının Türkiye üzerindeki olası etkilerini de değerlendiren Gill, Fed’in politika duruşundan çıkmaya başlaması ile Türkiye’de kurda oynaklık beklemenin gerçekçi olduğunu düşündüğünü söyledi.


"Bu yıl Türkiye’de cari açığın yüzde 4,6'ya inmesini bekliyoruz"


 Gill, Türkiye’nin geçen yıl olumlu bir ihracat performansı sergilediğini belirterek, “Bence Türkiye için bir fırsat da özellikle ihracat tarafında İran. Temel senaryomuzda İran’a karşı uygulanan yaptırımların sadece çok kademeli bir şekilde kaldırılacağını düşünüyoruz. Fakat İran Türk ihracatçıları için çok önemli bir pazar. Eğer İran dışarı açılırsa, bunun Türkiye’ye faydalı olacağını, özellikle cari açığa ve rekabetçiliğe katkıda bulunmasını bekliyoruz. Bunu izleyeceğiz” diye konuştu.


Cari açıktaki iyileşmenin olumlu bir faktör olduğuna işaret eden Gill, “Şu anda cari açığın azaldığını görmek güzel. Bu yıl Türkiye’de cari açığın yüzde 4,6'ya inmesini bekliyoruz. Öte yandan, bu halen finanse etmek için önemli bir büyüklük” değerlendirmesinde bulundu.


Gill, petrol fiyatlarındaki düşüşün cari açığa olumlu yansıdığını da vurgulayarak, “Cari açığın azalması ve petrol fiyatlarını daha düşük seviyede olması yapıcı. Doğalgaz fiyatlarının da biraz daha uzun bir gecikmeden sonra azalmasını bekliyoruz. Fakat cari açığın azalması ile net finansman ihtiyacı azalsa da Fed’in faiz oranını artırmasıyla Türkiye’nin toplam dış finansman ihtiyacını çevirmesinin zorlaşabileceği konusunda halen endişeliyiz. Özellikle bankaların kısa vadeli döviz borçları konusunda” ifadelerini kullandı.



AA


Geri Dön