29 / 04 / 2024

Türkiye'de yerli vatandaştan çok yabancılar ev aldı!

Türkiye'de yerli vatandaştan çok yabancılar ev aldı!

Reidin.com ve Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Demeği (GYODER) tarafından yapılan araştırmaya göre nisan ayında Türkiye'deki yerli vatandaştan çok yabancılar ev satın aldı.



Reidin.com ve Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Demeği (GYODER) tarafından yapılan araştırmaya göre nisan ayında Türkiye'deki yerli vatandaştan çok yabancılar ev satın aldı. Markalı konut projeleri içinde yabancının payı geçen ay yüzde 54'ü buldu. Son 6 ayda yabanalann konut alımındaki yapı yüzde 34'tü. Nisan ayında yabancılar ortalama 95 metrekare büyüklüğünde 2+1 daireleri seçti. Öte yandan yeni konut fiyatlarında, nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 1.02, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 7.05 artış meydana geldi. Raporda yer alan ve 30 büyükşehrin de içinde olduğu 62'yi kapsayan "Türkiye Kompozit Satılık Konut Fiyat Endeksi"nde, bir önceki aya göre yüzde 1.26, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 16.15 artış gerçekleşti. 


Buna göre Adana, metrekare başına yüzde 2.29 değer artışıyla Nisan 2015'te konut satış fiyatlarının en fazla yükseldiği, Şanlıurfa ise yüzde 0.72 düşüşle metrekare başına konut satış fiyatlarının en çok azaldığı şehir oldu.'Türkiye Kompozit Kiralık Konut Fiyat Endeksi' ise bir önceki aya göre yüzde 1.06, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14.17 arttı. Bir önceki aya göre bakıldığında, Adana, metrekare başına yüzde 2.03 değer artışıyla kiraların en çok yükseldiği, Mardin ise yüzde 2 düşüşle konut kira değerlerinin en çok azaldığı şehir oldu. Geçen ay banka kredili konut alımı da arttı. Mart ayında yüzde 12 olan bankta kredili alım oram nisanda yüzde 39'a çıktı. 


Hürriyet


Geri Dön