26 / 11 / 2024

Türkiye'deki 20 milyon konutun 7 milyonu depreme dayanıksız!

Türkiye'deki 20 milyon konutun 7 milyonu depreme dayanıksız!

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı H. Çağdaş Kaya, "20 milyon konuttan yaklaşık 7 milyon konutun depreme dayanıksız olduğu tahmin ediliyor” dedi.




İnşaat Mühendisleri Odası (İMO)  Adana  Şube Başkanı H. Çağdaş Kaya, Adana depremi üzerinden 19 yıl geçtiğini belirterek, merkez üssü Yakapınar olan 6,2 şiddetindeki depremin yakınlığı ve fay hattı üzerinde bulunması nedeniyle Ceyhan´da daha ağır tahribata ve yıkıma yol açtığını, 145 insanımızın hayatını kaybettiğini, bin 517 vatandaşımızın yaralandığını, 48 bini az hasarlı, 19 bini orta ve 9 bini ağır hasarlı olmak üzere yıkılanlar da dâhil, 76 bin konut ve işyerinin depremden etkilendiğini hatırlattı.


Türkiye deki 20 milyon konutun 7 milyonu depreme dayanıksız!


Çağdaş Kaya, Türkiye‘deki çarpık yapılaşmaya, plansız kentleşmeye karşı hiçbir somut adım atmayan iktidarın Van depremi sonrası hızla deprem tehlikesi gerekçesiyle tüm ülke topraklarını hiçbir kurala ve koşula bağlı olmaksızın ranta açan "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunu” çıkardığını ve kentsel dönüşüm projelerinin hız kazandığını söyledi. 


7 milyon konut depreme dayanıksız

 Kaya, "Depremin zararlarının en aza indirgenmesi ancak depreme dayanıklı binalar inşa edilmesi ve bunu sağlayacak olan yasal düzenlemeler ile mümkündür.Türkiye dünyanın en etkin deprem kuşaklarından birinin üzerindedir. Bu duruma karşılık yapı stokumuzun durumuna baktığımızda ise yapılan araştırmalar İstanbul,  Ankara  ve  İzmir  gibi büyük kentlerdeki yapı stokunun yaklaşık yüzde 70´inin, ülke genelinde ise yüzde 50´sinin kaçak olduğunu ortaya koymaktadır. 20 milyon konuttan yaklaşık 7 milyon konutun depreme dayanıksız olduğu tahmin ediliyor” şeklinde ifadelerinde bulundu.


Projeler deprem şartnamesine uygun olmalıdır

Kaya, “Aynı zamanda deprem öncesi, sırası ve sonrasında yapılacak çalışmalarda kamu yararı ve ülke çıkarı bağlamında ulusal bir deprem politikası ve stratejisi belirlenerek ciddi programlar oluşturulmalı ve daha da önemlisi bunlar yaşama geçirilmelidir.Binaların güvenliğinin sağlanması kadar olası bir depremde kentin hazır olması da oldukça büyük önem taşımaktadır. Bu açıdan Adana´da deprem toplanma alanlarının sayısı, niteliği, kamuoyu tarafından bilinmesi, bu alanların yakınında helikopter pistlerinin olması önemlidir. Aynı zamanda bu alanlarda altyapının oluşturulması, deprem anında toplananlar için yeterli seviyedeki ihtiyaçların karşılanmasını temin edecek çalışmaların önceden yürütülmesi gerekmektedir. Yine sağlık desteğinin de anında verilebilecek düzeyde örgütlü olması sağlanmalıdır.Doğanın bir gerçeği olan depremler önlenemez. Bizim amacımız; depremin her yıl dönümünde acıları depreştirmek değil, ülke olarak, kent olarak depremlere gerekli önlemler alınarak hazırlıklı olma yolunda adımlar atılmasını sağlamaktır.” dedi. 


Yeni Adana



Geri Dön