11 / 05 / 2024

Türkiye'deki 5 milyon konut için güçlendirme çağrısı! Riskli binaların 600 bini İstanbul'da!

Türkiye'deki 5 milyon konut için güçlendirme çağrısı! Riskli binaların 600 bini İstanbul'da!

DEGÜDER Başkanı Sinan Türkkan, ülke genelindeki riskli konut stoğuna değinerek açıklamalarda bulundu. İşte ayrıntılar...



Türkiye genelinde 6-7 milyon riskli konuttan bahsedildiğine vurgu yapan DEGÜDER Başkanı Sinan Türkkan, "Şiddetli bir depremde hasar alması beklenen bu konutların 5 milyonu güçlendirmeyle kurtarılabilir. Bu hanelerin 600 bin adedi İstanbul'da bulunuyor. Bu 600 bin konuttan 150 bin adedi için ise hemen harekete geçilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin beklemeye tahammülü olmadığının altını çizen Sinan Türkkan, bir an önce başlanılması gerektiğini belirterek "Başta İstanbul olmak üzere bu riskli yapılardan bir an önce kurtulmamız hayati önemde" açıklamasında bulundu.

Türkiye deki 5 milyon konut için güçlendirme çağrısı! Riskli binaların 600 bini İstanbul da!

Güçlendirmenin yıkıp yeniden yapmaya göre çok daha hızlı ve düşük maliyetle yapılabildiğine,
şiddetli bir depremde hasar görmesi beklenen konutların böylece yıkılmasının engellenebileceğine vurgu yaptı.

Muhtemel deprem senaryolarının hep konuşulduğuna fakat kayıpları önlemek için yapılan çalışmaların yetersiz olabildiğine işaret eden Türkkan, "Elimizi çabuk tutmamız gerekiyor. Depreme karşı güçlendirme, tamamen bilimsel metotlarla ve uzun süren çalışmalar sonrası belirlenen en ideal yöntemlerle gerçekleştiriliyor. Riskli binayı tespit ederken öncelikle laboratuvar çalışması ve zemin etütleri yapılıyor. Ardından sırasıyla statik analiz, maliyet analizi ve uygunluk analizini çıkarıyoruz" açıklamasında bulundu. 

Türkkan son olarak, yapılması gerekenleri tespit ettiklerini ve binanın güçlendirileceğine ya da dönüştürüleceğine karar berildiğini söyledi. 

"Yeni yapılmış bina da, güçlendirilmiş bina da depremde can güvenliğini sağlamak üzere projelendirilir" diyen Türkkan, doğru zemin, doğru malzeme ve doğru sisteme de vurgu yaptı. 

Türkiye deki 5 milyon konut için güçlendirme çağrısı! Riskli binaların 600 bini İstanbul da!

DEGÜDER Başkanı Türkkan, Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan binaların bazılarında taşıyıcı kolonların tuzla buz olduğunun görüldüğünü dile getirdi ve "Deprem belki kader olabilir ancak binaların yıkılması ve çökmesi asla kader değildir. Bina, hasar görür ancak çökmemesi gerekir. Yıkılan binada un ufak olan kolonları görüyorum. Hatta bazılarının yeni olduğunu duyuyorum. Normalde bu şekilde yıkılması mümkün değil. Bunun nedeni yanlış zemin üzerine yanlış malzemeyle yapılan yanlış proje" ifadelerine yer verdi. 

Yeni inşa edilen binanın yıkılmasının çok büyük bir ayıp olduğunun altını çizen Sinan Türkkan, "Ama dediğim gibi sebep denetim eksikliği ve kalitesiz malzeme. Yoksa şu anda uluslararası düzeyde bir deprem yönetmeliğimiz var" dedi ve orada herhangi bir sorun olmadığının altını çizerek, doğru zemin, doğru malzeme ve doğru sistem bir araya geldiğinde çökme olmayacağına dikkat çekti. 

Türkiye deki 5 milyon konut için güçlendirme çağrısı! Riskli binaların 600 bini İstanbul da!

Sinan Türkkan, şu anda riskli yapılar için güçlendirme seferberliğinin ilan edilmesi gerektiğine fakat önünde birtakım engeller olduğuna dikkat çekerek, güçlendirme için belediyeye başvurduklarında akla hayale gelmeyecek hususların öne sürüldüğünün ve  bürokratik engellerin bıktırıcı noktada olduğunun altını çizdi. 

Kamu kurumlarının bir an önce kendi iç tüzüklerini ve yönetmeliklerini düzeltip güçlendirmenin önündeki bürokratik engelleri kaldırması gerektiğine dikkat çeken Sinan Türkkan, "Ancak öyle olmuyor, farklı zorluklarla karşı karşıya kalıyoruz. Güçlendirme işlemlerinde de 'yıkıp yeniden yaparken gerekli tüm evraklar' isteniyor. Binadaki 'sağlamlık açısından problem teşkil etmeyen, yapısal olmayan' en ufak fiziki değişim bile sorun ediliyor" diye konuştu. 

Bu engellerin hem güçlendirmede hem de dönüşümde ortadan kaldırılmasının gerektiğini aktaran Türkkan, belediyelerde ve yapı denetim firmalarında güçlendirme konusunu bilen teknik eleman sayısının yetersiz olduğuna da vurgu yaptı ve bu sebeple kurumların toptancı bir anlayışla "biz güçlendirmeye karşıyız" dediğini aktardı. 

Türkkan, konu ile ilgili açıklamasını "Dernek olarak mühendislere yönelik güçlendirme eğitimleri veriyoruz. Yatırımcı için uygun olmayan bölgelerde yıkıp-yapma imkanı olmayan vatandaş, güçlendirme izni de alamayınca riskli binasında oturmaya devam ediyor" ifadelerini kullanarak tamamladı. 

Ekrem İmamoğlu'ndan İstanbul depremi açıklaması! Megakentte 90 binden fazla bina... Son dakika! 

DASK'tan son dakika açıklaması!

DASK ödemesi hangi binalar için yapılır? Zorunlu Deprem Sigortası hangi hasarları kapsıyor? Peş peşe açıklandı! 


Geri Dön