02 / 05 / 2024

Türkiye'deki 7 yıllık kadastro çalışmalarının oranı yüzde 55

Türkiye'deki 7 yıllık kadastro çalışmalarının oranı yüzde 55

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir,"Türkiye'de 2002'ye gelene kadar yapılan tüm kadastro çalışmaları toplamda yüzde 45'lere tekabül ederken, 7 yılda yapılan yüzde 55'dir" dedi



Bakan Demir, Bartın'da Belediye Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen kadastrosu tamamlanan 38 adet birimde 29 bin 412 adet parselin tapu senetleri dağıtılması töreninde yaptığı konuşmada, iktidarları döneminde Türkiye'de yoğun hizmet seferberliği yaşandığını söyledi.

Sadece kadastro değil, her alanda Cumhuriyet tarihi süresince yapılan işlerin fazlasının 7 yılda hayata geçirildiğini anlatan Demir, şöyle konuştu: "(Mal canın yongasıdır) derler. Malınızın mülkünüzün nüfus kağıdının
verileceği törende olmaktan mutluyum. İktidarda olduğumuz 7 yıl çok önemlidir.

Türkiye dünyada artık 17., Avrupa'da 6. büyük ülke konumundadır. 2023'e geldiğimizde ilk 10 büyük ekonomi arasına gireceğimizin kesin olduğunu görüyoruz.

Nereden nereye geldik. Türkiye'de 2002'ye gelene kadar yapılan tüm kadastro çalışmaları toplamda yüzde 45'lere tekabül ederken 7 yılda yapılan yüzde 55'dir.

Biz bu çalışmaları 2009 sonunda, cüzi miktarın dışında tamamlayacağız. Ondan sonra da hemen yenileme çalışmalarına başlayacağız. 1924'ten itibaren yapıla gelen çalışmaların o günkü mühendislik bilgileriyle yapıldığı için eksiklikleri ve aksaklıkları varsa onları yeniden düzenleyeceğiz."

Demir, hayata geçirecekleri yeni sistemle pafta bilgileri bilgisayara girildiğinde Türkiye genelindeki kadastro bilgilerine ulaşılabileceğine dikkati çekerek, "Bunun üzerine başka çalışmalar da ilave edeceğiz. Türkiye'deki coğrafi bilgi sistemlerini, kadastrosundan tutun, harita, yapı, planlama, kanalizasyon, su hatları ve ne varsa bunlara dünyanın neresinde olursanız olun ulaşır hale geleceksiniz" diye konuştu.

"YATIRIMLAR DEVAM EDİYOR"
Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beledisinde önemli yatırımların konuşulduğuna işaret eden Bakan Demir, şöyle devam etti: "Neye rağmen konuşuyoruz? Dünyadaki çok büyük finans krizine rağmen.

Dünyadaki ülkelerin (Acaba ne yapacağız, yönümüz nereye gidiyor?) diye düşündüğü, halen uğraş verdiği, başa çıkmakta zorlandıkları küresel krize rağmen Türkiye yatırımlarına devam ediyor. Filyos'a da Türkiye'nin en büyük limanlarından biri yapılacak.

Hükümetimiz, Başbakanımızın önderliğinde, sanki bugün görevi devralmış gibi heyecan içerisinde çalışıyor. Her alanda ertelemeden milletin menfaati için gecesini gündüzüne katıp adeta zamandan zaman çıkartıp, bir gayret içerisinde.

Ülke 7 yılda çok iyi mesafeler kaydetti. Bugün dünyanın en itibarlı ve güçlü olarak bilinen ülkelerden birisi haline geldi." Bartın Valisi Halil Işık, kentte çok önemli çalışmaların gerçekleştirildiğini belirterek, "Devlet ve millet el ele vererek Bartın halkının da desteğiyle güzel çalışmalar yapılıyor. Bugün de bu hizmetlerden birini gerçekleştirmenin onurunu ve gururunu yaşıyoruz" dedi.

AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç da Türkiye'nin geldiği noktaya çok sevindiğini, ülkenin her konuda gelişmeyi sürdürdüğünü kaydetti.

Tapular, Bakan Demir ve diğer protokol üyeleri tarafından sahiplerine dağıtıldı. Törenin ardından bir vatandaş, Demir'e orman arazisiyle ilgili bir konuda yaşadığı sorunları içeren zarf verdi.

VALİLİK ZİYARETİ
Bakan Demir, tapu dağıtım törenine katılmadan önce Bartın Valisi Halil Işık'ı makamında ziyaret ederek brifing aldı. Bakan Demir, yaptığı konuşmada, Türkiye'de artık işlerin ihale edildiği ve zamanında bitirildiğini söyledi.

Özellikle mimarlık ve mühendis alanında Türkiye'nin geçmişten gelen ihmallerinin de açıklarını kapatıp yakın gelecekte dünyada en iyi seviyeyi yakalamış ülkelerden biri olacağını anlatan Demir, şöyle dedi: "Ülkemizde 2009 yılı sonunda kadastro çalışmaları tamamlanmış olacaktır.

Türkiye'nin 81 vilayetinde çalışmalarımız hızlı şekilde devam ediyor. Türkiye'nin sahipleri, ilgilileri, yetkilileri, ülkesine ne kadar zaman ayırırsa o kadar faydalı oluyor. Bizler bu yönde gayret ediyoruz. Gece gündüz çalışıyoruz." Vali Işık, Demir'e üzerinde Bartın pulunun fotoğrafının yer aldığı plaket takdim etti. Bakan Demir de Işık'a "Osmanlı'dan Günümüze Tapu Arşivi" isimli kitabı verdi. (AA)


Geri Dön