21 / 12 / 2024

Türkiye'deki asansörlere emniyet kemeri geliyor!

Türkiye'deki asansörlere emniyet kemeri geliyor!

Asansörler, şehrin yüksek hızında adeta can kurtaran konumunda. Ama, onların birer can kapanı haline dönüşmesi işten bile değil. Çünkü, asansörlerden sadece yüzde 30'unun bakımı yapılabiliyor



Asansörler, şehrin yüksek hızında adeta can kurtaran konumunda. Ama, onların birer can kapanı haline dönüşmesi işten bile değil. Çünkü, asansörlerden sadece yüzde 30'unun bakımı yapılabiliyor. Ancak, Tunç Timurkan, uzun bir zaman içinde gerçekleşecek olsa da iyi bir haber veriyor: "Tüm asansörlerin emniyet sistemi Avrupa çerçevesinde değiştirilecek. Bu, Türkiye'de de yapılacak. Süre, 1-12 yılı bulur."

Günlük hayatta insan hayatını kolaylaştıran makine ve ekipmanlar arasında yer alan asansörler, binaların artık 100 katları geriye bırakarak 200'lü katlara ulaşmasında en önemli etkenlerin başında geliyor. Yaklaşık 100 yıl kadar önce hayatımıza giren asansörlerin binalar ve insanlarla birlikte yükselişi daha uzun bir süre devam edecekmiş gibi görünüyor.

Asansörün Türkiye'deki macerasını ise Asansör ve Yürüyen Merdiven Sanayicileri Derneği (AYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Tunç Timurkan ile konuştuk. Anlattıkları, son zamanlarda sayıları giderek artan yüksek katlı binalarda kullanılan asansörlere rağmen bu konuda pek de mesafe kat edilmediğini ortaya koyuyor. Toplumda 10 milyon civarında engelli olduğunu belirten Timurkan, yaşlılar da düşünüldüğünde artık iki katlı binalarda bile asansörlerin olması gerektiğini söylüyor.

250 BİN ASANSÖR VAR

Timurkan'ın bir diğer tespiti ise Türkiye'de sayısı 250 bin civarı olarak tahmin edilen çalışan asansörden sadece yüzde 30'unun bakımının yapılabildiği yönünde. Ancak, yakın bir tarihte, bugüne kadar yapılmış olan tüm asansörlerin emniyet sistemlerinin bugünkü teknolojik seviyeye getirilmesinin zorunla hale geleceğini vurgulayan Timurkan, şöyle devam ediyor:

"Halen Avrupada bütün ülkelerde bu işlem yapılmaktadır. Bizde de bu modernizasyon yapılıp bittiğinde Türkiyedeki bütün asansörler emniyetli bir şekle getirilmiş olacaktır. Bu süre, tahmini 10-12 yıl sürer. Ama bugün kötü durumda olan ve tehlike arz eden asansörlerin hepsi modern bir teknolojiye ve görünüşe sahip olacak.

Diğer yandan, özellikle 2000'li yıllardan sonra yapılan asansörlerde büyük bir teknolojik aşama kaydedildiğine dikkat çeken Timurkan, Türkiye'nin ise malzeme imalatında iyi bir konumda olduğunu söylüyor ve ekliyor: "Hızları 1 ve 1 m/snnin altındaki asansörlerin bütün malzemeleri yurdumuzda imal edilebiliyor. Daha yukarı hızlarda ve kumanda sistemleri daha komplike olması gereken asansörlerde ise bazı kısımların dışarıdan ithal edilmesi gerekiyor. Bunun gerekçesi ise teknolojideki gerilik değil. Bu tür sofistike sistemlerin imalatının ihtiyaca cevap verememesidir diye konuştu

Engelliler için yeni bir platform geliştirdi

1983te Yunanistanda kurularak 1990lı yılların başında Türkiyede hizmet vermeye başlayan Kleemann, geçtiğimiz yıl 4 bin 600 adedi komple paket asansör sistemi olarak satılan 14 bin asansör ünitesinin imalatına imza attı. Dünya asansör imalatçıları arasında önemli bir isim olarak nitelendirilen kuruluş, geçen yıl dünya çapında 115 milyon euro ciro gerçekleştirdi. Yeni ürün geliştirmeleri açısından da özel bir pozisyonda bulunan şirketin bu yöndeki çalışmalarına dikkat çeken Kleemann Türkiye Satış ve Pazarlama Müdürü Stefanos Parizyanos, bu yıl engelliler için bir platform geliştirdiklerini anlattı. Bu ürünün dışında  pek çok ürün daha geliştirdiklerini belirten Parizyanos, rakamlarda sergiledikleri büyümenin altını çizdi. Türkiye'de pazarın büyüklüğünün 500 - 600 milyon dolara ulaştığını söyleyen Parizyanos, Kleemann Türkiye olarak geçen yıl eriştikleri cironun ise 17.5 milyon euro olduğunu kaydetti.

İhracat performanslarının da altını çizen Kleemann, grup olarak bugün dünya genelinde 55 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini ifade etti. Parizyanos, "Biz, Kleemann Türkiye olarak Gürcistan, Azerbaycan ve diğer Türki cumhuriyetler ile İran, Irak, Suriye, Kongo, Mozambik, Libya ve Mısır (şu anki durum öncesi) ve Bulgaristan gibi komşu ülkelere ihracat yapıyoruz diye konuştu.

Üretici firmalardan biri olan A Metal Pazarlama'nın Satış Müdürü İlkim Yıldırım Gökalp, asansör pazarı hakkındaki sorularımızı yanıtladı. Geçen yıl asansör sektörünün yüzde 15 ile 30 arasında bir büyüme hacmine ulaştığını ifade eden Gökalp, ihracattaki büyüme oranını ise yüzde 16 olarak bildirdi.

Geçen yıl pazara yeni giren asansör sayısını ise 22 bin olarak tahmin eden Gökalp'ın mevcut asansör sayısı hakkındaki tahmini ise 250 bin üzerine kurulu. Gökalp, diğer yandan Türkiye genelinde üretim, montaj, market, servis ve bakım yapan firma sayısını ise 1.400 olarak ifade etti.


Geri Dön