17 / 05 / 2024

Türkiye'deki cezaevlerini hangi şirketler inşa ediyor?

 Türkiye'deki cezaevlerini hangi şirketler inşa ediyor?

Türkiye'de cezaevi ihtiyacını karşılamak için pek çok ilde cezaevleri inşa ediliyor. İki yıl içinde Türkiye'de 13 milyar lira yatırımla 91 yeni cezaevi açılması bekleniyor. 



Türkiye'de 2021 yılına kadar 13 milyar lira maliyetle 91 yeni cezaevi açılması bekleniyor. Cezaevi inşaatlarını açılan ihalelerde kazanan firmalar sürdürüyor. Sözcü Gazetesi'nden İsmail Şahin'in haberine göre; cezaevi inşaatları için açılan ihalelere firmalar davet usulü çağrılıyor. Yapılan 20 ihalede pazarlıkla belirlenen sözleşme bedellerinin toplamı 4.5 milyara kadar çıkıyor. 

En büyük cezaevi Aksaray'a yapılıyor

Türkiye'nin en büyük cezaevi, VARYAP şirketi ile Çetin İnsan'ın sahibi olduğu  Ankara  merkezli Sibar Yapı tarafından Aksaray'da inşa ediliyor. Cezaevi,  426 bin metrekare büyüklüğe sahip olacak. Cezaevi inşaat maliyeti ise 519 milyon lira olarak biliniyor. Aksaray cezaevinin 2021 yılında bitmesi planlanıyor. 

Akar Group 3 cezaevi inşaatı sürdürüyor 

Aksaray'dan sonra yapımı devam eden en büyük ikinci cezaevi,  Adana  Sarıçam'da yapılıyor. Cezaevini Akar Group bünyesinde yer alan Diymar İnşaat ile Akar İnşaat inşa ediyor.  Adana Sarıçam cezaevi şirketlerin 2017 yılında aldığı üç cezaevi inşaatından biri. Binanın yapım maliyeti ise 385 milyon lira.

  Türkiye deki cezaevlerini hangi şirketler inşa ediyor?

Bunun yanı sıra Akar Group, 201 milyon lira bedelle Adana'da 150 bin metrekare, Antalya'da ise 226 milyon lira bedelle 175 bin 250 metrekare büyüklüğünde iki cezaevi  inşaatını da sürdürüyor. İlk kez Güneydoğu Anadolu'da  faaliyet göstermeye başlayan ve devlet müteahhitliğiyle büyüyen şirket, turizm, gayrimenkul ve akaryakıt sektöründe faaliyet gösteriyor.

Çorlu İnfaz Kurumu'nu Yavuz Dekorasyon inşa ediyor 

Şu an inşaat halinde olan en büyük üçüncü cezaevi ihalesi olan ise Yavuz Dekorasyon İnşaat tarafından alındı. Çorlu İnfaz Kurumu'nu inşa eden Yavuz Dekorasyon İnşaat, geçmişte kamudan çok sayıda inşaat ihalesi almıştı. Cezaevinin maliyeti 358 milyon lira olarak açıklandı. İnşa halinde olan cezaevi 297 bin metrekare büyüklüğünde bir alana sahip olacak. 

Daha önce Ankara'da Atatürk Orman Çiftliği'ne Cumburbaşkanlığı Saray'ının inşa edilmesi gibi başarılı işleri imza atan Rönenans Holding'in şirketlerinden Rec İnşaat ise Ankara merkezli Tesan İnşaat ile Erzican'da bir cezaevi inşa ediyor. İki şirket tarafından inşa edilen cezaevi 266 milyon lira bedelle yapılacak. Cezaevi, 203 bin metrekarelik bir alanda yer alacak.

 Türkiye deki cezaevlerini hangi şirketler inşa ediyor?

İzmir cezaevi inşa çalışmaları sürüyor 

İzmir'de inşası devam eden cezaevi projesi ise En-Sa Yapı ve Metro Mühendislik tarafından yürütülüyor. Cezaevi, 125 milyon lira bedelle 102 bin metrekare büyüklüğünde olacak. 

Bunların dışında Kur İnşaat ve SMS İnşaat, Ankara'da 316 bin metrekare büyüklüğünde 315 milyon liraya mal olacak bir cezaevi inşa ediyor. İnşa projes iki şirket tarafından sürdürülen Ankara Ceza İnfaz Kurumu'nun 2021'de tamamlanması bekleniyor. Konya Ereğli'de ise Kur İnşaat – SMS İnşaat ortaklığı 291 milyon lira bedelle 175 bin metrekare büyüklüğünde bir cezaevi yapıyor. 

91 yeni cezaevi inşa edilecek!


Geri Dön