25 / 12 / 2024

Türkiye'deki evlerin yüzde 90'ında yalıtım bulunmuyor!

Türkiye'deki evlerin yüzde 90'ında yalıtım bulunmuyor!

KIŞ aylarına girilmesiyle birlikte evlerde tüketimi artan ısınma ihtiyacı da tüketicilerin önlemler almasına yol açıyor. Türkiye'deki binaların yüzde 90'ına yakın bir kısmında yalıtım bulunmuyor



Doğru bir yalıtım sayesinde ısınma faturası yüzde 50 oranında düşürülebilirken, Türkiye'deki binaların yüzde 90'ına yakın bir kısmında yalıtım bulunmuyor. Uzmanlar pratik çözümlerle de kısa vadeli çözümler yaratılabileceğini belirtiyor. KIŞ aylarına girilmesiyle birlikte evlerde tüketimi artan ısınma ihtiyacı da tüketicilerin önlemler almasına yol açıyor. Türkiye'de yeteri kadar önemsenmeyen yalıtım da bu sayede tüketicilerin aklına geliyor. Doğru bir yalıtım sayesinde ısınma faturası yüzde 50 oranında düşürülebilirken, Türkiye'deki binaların yüzde 90'ına yakın bir kısmında yalıtım bulunmuyor. Uzmanlar doğru olanın, yalıtımın, binaların yapımı aşamasında yapılması gerektiği görüşünde birleşiyor. Buna rağmen peteklerin arkasına levha koymak, kapı ve pencere boşuklarmı doldurmak, çatı aralarına şilte koymak, term'ostatik vana kullanmak gibi pratik önlemler de tüketicileri kabarık ısınma faturalarından kurtarabiliyor.

Pratik yöntemler

Isı yalıtımı, evlerin çatı, döşeme ve dışa bakan tüm duvarlarına ısı geçirmeyen malzeme uygulanmasıyla yapılıyor. Binaların içinden ve dışından uygulanalabilen bu yöntemlerin yanı sıra yalıtımın önemli bir parçası da tesisatın yalıtılması oluyor. Binaların yapım aşamasında, mantolama, cam yünü kullanımı, çatı izolasyonu gibi temel ısı yalıtım çözümleri bulunuyor. Uzmanlar bunun doğru olduğunu ancak Türkiye'de bu konuda ancak yeni son yıllarda yapılan inşaatlarda önem verildiğini söylüyor. Bunların dışında alınabilecek küçük önlemlerle de ısı kaybımn azaltılması mümkün olurken, peteğin önünü açmak, çift cam sistemi, peteklerin arkasına levha koymak bunlar arasında bulunan pratik önlemler oluyor.

5 yılda amorti ediyor

Türkiye'de yaklaşık 17 milyon civarında konut bulunuyor. Ancak bunların sadece yüzde 10'unun yalıtımı yapılmış durumda. Yalıtımla kışın ısıtma, yazın da soğutma amacıyla harcanan enerjiden ortalama yüzde 50 tasarruf edilebiliyor. Bu da doğalgaz ve elektrik faturalarım yarı yarıya düşmesine imkan tanıyor. Ayrıca ısı yalıtımına yapılan yatırım, edilen tasarruf sayesinde ortalama olarak 3-5 yıl aralığında kendini amorti edebiliyor. Bina yalıtımında fiyatlar çok fazla koşula göre değişkenlik gösteriyor. Standart bir yalıtım ise, büyüklüğüne göre daire başına 3-5 bin TL'ye geliyor. Isı kaybımn en çok olduğu yerler pencereler ve çatılar olurken, buralarda yüzde 25 oranında ısı kaybı yaşanıyor. Bunların dışında, binalar temelden yüzde 15, duvarlardan da yüzde 15 ısı kaybediyor.

Ev alırken yalıtıma ve kalitesine bakılmalı

UZMANLAR tüketicileri konut alırken yalıtımırun olup olmadığına, varsa da kalitesine dikkat etmesi gerektiği konusunda uyarıyor. Yalıtım konusunda yapılan en büyük yanlış ise ince ve kalitesiz yalıtım malzemesi kullanüması oluyor. Son yıllarda yalıtıma olan duyarlılığın artması da merdivenaltmda üretilen, kalitesiz ürünlerin türemesine sebep oluyor. Yalıtımı deneyimli ve kaliteli malzeme kullanan firmalara yaptırmak gerekiyor.

Pratik çözümlerle yüzde 50 tasarruf

PRATİK önlemler, ısı kaybını önleyip faturaları azaltmayı sağlayabiliyor. Ancak uzmanlar, bunun kısa vadeli çözümler olduğunu ve uzun dönemde rahat etmeleri için tüketicileri yalıtım yaptırmalarını tavsiye ediyor. Soğuk havaların gelmesiyle çalışmaya başlayan kombiler faturaların da artışım beraberinde getirirken, ısı yalıtımı yapıldığı takdirde bu giderler ortalama olarak yüzde 50 oranında aşağı çekilebiliyor. Ancak ısı yalıtımı yapılmadan da kısa vadeli, geçici çözümler bulunuyor. Peteklerin önüne mobilya, perde gibi ısı dağılımını olumsuz etkileyecek şeyler konulmaması veya pencere ve doğramalarda nitelikli çift cam sistemleri ve doğramaları kullanılması gibi önlemler bulunuyor.
Hürriyet


Geri Dön