24 / 12 / 2024

Türkiye'deki iş kazalarında ölümler yüzde 83 arttı!

Türkiye'deki iş kazalarında ölümler yüzde 83 arttı!

İş kazası sonucu sürekli iş göremezlik sayısında belirgin artış olduğu belirtilen "Ulusal işçi Sağlığı ve iş Güvenliği Kongresi sonuç bildirgesinde ölüm sayısının 2004'te 543 iken 2013te bin 360'a, 2014'te bin 886'ya yükseldiği vurgulandı.



İş kazası sonucu sürekli iş göremezlik sayısında belirgin artış olduğu belirtilen "Ulusal işçi Sağlığı ve iş Güvenliği Kongresi sonuç bildirgesinde ölüm sayısının 2004'te 543 iken 2013te bin 360'a, 2014te bin 886'ya yükseldiği vurgulandı.. 


TMMOB Makine Mühendisleri Odası tarafından 16-18 Nisan'da Adana'da düzenlenen "8. Ulusal İşçi Sağlığı ve İs Güvenliği Kongresi'nin sonuç bildirgesi açıklandı.


TMMOB Makine Mühendisleri  Adana  Şubesi'nin yazılı açıklamasında, kongrede 53 sözlü, 68 poster bildirisi sunulduğu, 31 oturum yapıldığı ve bin 521 kişinin organizasyona katıldığı belirtildi.Kongrenin sonuç bildirgesinde, şunlar kaydedildi: "Türkiye, her 100 bin çalışan başına düşen ölümlü iş kazalarında Avrupa'da birinci, dünyada üçüncü sırada yer almaktadır. 

İş kazası sonucu sürekli iş göremezlik sayısında belirgin artış söz konusu. İş kazası sonucu ölüm sayısı 2004'te 543 iken 2013'te bin 360'a, 2014'te bin 886'ya yükselmiştir. İş kazası sonucu ölümler, 2013'te, 2012'ye göre yüzde 83 artmıştır. 


2012'de iş kazası sayısı 74 bin 871 iken 2013'te 191 bin 389 olmuştur.2013'te, 2012'ye göre iş kazaları yüzde 291 arttı. Meslek hastalıklarında durumumuz çok trajiktir. Meslek hastalığı olgu sayısı, gerçeğinden çok düşük gösterilmektedir. 2013'te çalışan sigortalı sayısına göre yaklaşık 75 bin civarında meslek hastalığı tespit edilmesi gerekirken Sosyal Güvenlik Kurumu istatistiklerinde tespit edilen meslek hastalığı sayısının 371 olması, kamuoyunun takdir edeceği üzere anlaşılır bir durum değildir."Bildirgede, işçi sağlığı ve iş güvenliğiyle ilgili kamu kurumları, sendikalar ve sivil toplum örgütlerinin yapması gerekenlerle ilgili alınan kararlar da yer aldı.İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'ndaki değişiklikler Öte yandan Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Celal Koloğlu da, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'ndaki değişikliklerle ilgili, "Değişiklikler, nitelikli iş gücü istihdamı teşvik ederek, iş kazalarının azaltılmasını ve verimliliğin artırılmasını hedefleyen düzenlemeler getirdi. Sektörde nitelikli işgücü istihdamı için milat niteliğinde adımlar atıldı" ifadelerini kullandı.Koloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, 23 Nisan'da yürürlüğe giren "İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"u değerlendirdi. 

Söz konusu kanunla nitelikli iş gücü istihdamının teşvik edilmesi, iş kazalarının azaltılması ve verimliliğin artırılmasını hedefleyen düzenlemeler yapıldığını belirten Koloğlu, "Sektörde nitelikli iş gücü istihdamı için milat niteliğinde adımlar atıldı" dedi. 


Hükümetin, rekabetçi iş gücünün yaratılmasına duyulan ihtiyacın giderilmesi konusunda ciddi adımlar attığına işaret eden Koloğlu, kanun değişikliğiyle tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde mesleki yeterlilik belgesine sahip olmayan kişilerin çalıştırılamayacağının hükme bağlandığını ifade etti. 

İNTES: Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezi sürece hazır Bu mesleklerin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayımlanacak tebliğ ile belirleneceğini belirten Koloğlu, tebliğin yayım tarihini izleyen 12 ay sonrasında ise soz konusu hükümlere aykırı davranan işveren veya işveren vekillerine Çalışma ve Is Kurumu ıl muduru tarafından her bir çalışan ıcın 500 lira idari para cezası verileceğini kaydettı.Uygulamanın yaygınlaştırılması ıcın teşvik getirildiğini belirten Koloğlu, Issızlık Sigortası Kanunu'ndaki düzenlemeyle Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu kapsamında yetkilendirilmiş sınav ve belgelendirme kuruluşlarının gerçekleştireceği sınavlarda başarılı olan kişilerin 31 Aralık 2017 tarihine kadar belge masrafı ile sınav ücreti Issızlık Fonu'dan karşılanacağını hatırlattı. İNTES Türkiye Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezinin (İNTES MYM) yeni surece hazırlıklı olduğunu belirten Koloğlu, açıklamasında su ifadelere yer verdı:"Sınav ve belgelendirme kuruluşumuz İNTES MYM, bu süreçten sonra cok daha etkin ve hızlı calısacak ve belgeli ıs gücünün ülke genelinde yaygınlaşması ıcın yoğun caba harcayacaktır. İnsan hayatı her turlu değerin üzerindedir. Bu gelişmenin, bilinçsizlik ve bilgi yetersizliği nedeniyle yaşanan ıs kazalarının onunun alınması acısından cok önemli bir adım olacağına ınanıyorum/'Duzenlemenın ardından yayımlanacak tebliğle sektörde kalıcı çalışmak isteyenlerin vakit kaybetmeden mesleki yeterlilik belgelerim almaları gerektıgıne dikkati çeken Koloğlu, İNTES MYM'nın konuya ilişkin turu çalışmalarını tamamladığını bıldırdı.Gecen yıl önemli ıs kazalarının yasanması nedeniyle kamuoyunun dikkatinin bu konuya yöneldiğini ifade eden Koloğlu, düzenlemeyle ıs sağlığı ve guvenlıgı konusunda işverenlere yönelik cezalar getirildiğini belirtti.Tepki yasalarının sektöre zarar verebileceğinin altını cızen Koloğlu, durdurulan islerde izinsiz çalışma yaptıran işveren veya işveren vekillerine 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verileceğini, para cezalarının da oldukça ağır olduğunu kaydetti. Açıklamada, gerekli mesleki yeterliliğe haiz ve belge almaya hak kazanan adaylara İNTES MYM tarafından Turk Akredıtasyon Kurumu veya MYK logolu ve ortaklasa onaylanmış "Mesleki Yeterlilik Belgesi" verildiği, İNTES MYM'den akredıte belge almak isteyenlerin "www.ıntesmym.org.tr" ınternet adresinden başvurularını yapabilecekleri belirtildi. 


Hürses


Geri Dön