29 / 04 / 2024

Türkiye'deki yatırımlar hız kazanacak!

Türkiye'deki yatırımlar hız kazanacak!

119 milyarlık kredi hacmine sahip Finansal Kurumlar Birliği'nin Başkan Vekili Altun, Türkiye'den yabancı yatırımcının çıkmayacağını aksine secim sonrası yatırımların artacağını belirtti. Altun "Türkiye bakir ve potansiyeli olan bir ülke, yabancı kâra baka



Bu yılın ilk üç aylık döneminde yabancı yatırım girişi devam etti. 

Üyelerinin çoğunun yabancı olan ve 119 milyar liralık kredi hacmine sahip Finansal Kurumlar Birliği'nin Başkan Vekili Vahit Altun, yabancı yatırımcıların Türkiye pazarından asla çekilmeyeceğini hatta yatırımlarda seçim sonrası artış yaşanacağım söyledi. 

Hukuk ve demokrasi ülkesiyiz 119 milyar TL'lik kredi hacmine sahip bir birliğin başkan vekilliğini yaptığım söyleyen Altun, siyasi belirsizlik söylemlerine rağmen Türkiye'nin halen kârlı ve gelecek vaat eden bir ülke olduğunu kaydetti. Altun şunlarısöyledi: "Birliğimizde 13 dev şirket var. Bunların çoğu yabancı. 

Aynca yabancı bir şirketin de genel müdürlüğünü yapıyorum. Yabancı şirketlerle görüşmelerimizde yalnızca endişelerini dile getiriyorlar. Çekilme karan alan veya yatırımlarım kısan hiçbir yatırımcı yok. Bunun olmaması gayet normal, çünkü Türkiye ne olursa olsun bir hukuk ve demokrasi ülkesi. Türkiye'nin 7 6 milyon bir nüfusun olduğunu, 1520 yıla kadar 100 milyona ulaşacağmı biliyorlar, buradaki genç nüfusun farkındalar. yerli ve yabancı birçok şirkette Türkiye'de bankacılık dışı finansal faaliyet göstermek için çaba harcıyor. 

Birçok şirket kapımızı da çalıyor. Türkiye çok bakir bir pazar. Türkiye'de para kazanıyorlar, kâra bakıyor şirketler belirsizlik geçici diye görüyor." 


SECİM SONRASI YENİ OYUNCULAR GELİYOR

 SEKTÖRE yeni oyuncuların gelmesinin beklendiğini belirten Altun, tüm yatırımcıların planlarını mart sonuna attıklarını söyledi. "Evkur gibi, Gold bilgisayar gibi şirketlerin, kendi finansman şirketlerini kuracağını bekliyoruz" diyen Altun "Ancak birçok şirketin yatırım planlarında olduğu gibi, bu tür şirketler de yatırımlarını mart sonuna bıraktı. 

Yalnızca bu bahsettiğim iki şirket değil, yerli ve yabancı birçok şirkette Türkiye'de bankacılık dışı finansal faaliyet göstermek için caba harcıyor. Birçok şirket kapımızı da çalıyor. Türkiye cok bakir bir pazar. Türkiye'nin 76 milyon bir nüfusun olduğunu, 15-20 yıla kadar 100 milyona ulaşacağını biliyorlar, buradaki gene nüfusun farkındalar" dedi.

 

FİNANSAL Kurumlar Birliği'nin faaliyetlerinden bahseden Altun "Türkiye'de banka dışı finansman faaliyetinde bulunan şirketlerin cok daha büyük yerlere gelmesini bekliyoruz. 

Avrupa ve ABD'deki örneklerine bakılırsa, Türkiye'deki pazarın cok ciddi büyüyeceğini tahmin ediyoruz. Finansal Kurumlar Birliği 121 şirket, 6.500 çalışandan oluşuyor. Yüzde 80 ağırlıklı otomotiv finansmanı yapıyoruz. Ancak 2 mortgage finansmanı yapan şirketimiz var. 

Yine markaya bağlı olmayan her türlü üretici ile anlaşmalar yaparak onların satıslarını finansman yapan şirketlerimiz var" diye konuştu. Bankacılık dışı pazarının son dönemde yaşanan kur oynaklığı, cari açıktaki hükümetin aldığı önlemler, banka dışı finansman şirketlerine getirilen düzenlemeler ve FED kararları ile birlikte sıkıntılar yaşadığını belirten Altun, tüm olumsuzluklara rağmen yıl sonunda yüzde 15-20 bandında büyüme beklendiğini ifade etti. 



Star/Kaan Zenginli 


Geri Dön