26 / 10 / 2024

Türkiye’den mi yurt dışından mı konut alınmalı?

Türkiye’den mi yurt dışından mı konut alınmalı?

Konut piyasasında hareketlenme başlarken, Türklerin yurt dışında yaptığı gayrimenkul yatırımı da son 1 yılda yüzde 50’ye yakın arttı. Notte Global CEO’su Yusuf Boz, Türkiye’den mi yoksa yurt dışından mı konut alınmalı konusunu masaya yatırdı.




Türkiye’de konut piyasasında Temmuz ayında başlayan hareketlilik sürerken, Türklerin bu yıl yurt dışında yaptığı yatırımların yüzde 43’lük bölümünü oluşturan gayrimenkul alımında, geçen yılın ocak-temmuz dönemine göre yüzde 43’lük bir artış görüldü. 

Konut fiyatlarında yükseliş sürerken yatırımcılar bu dönemin gayrimenkul alımı için fırsat olup olmadığını araştırıyor. Konut fiyatlarındaki artış sürecinin yatırımcılar için cazip görünse de bazı riskler taşıdığını belirten

Notte Global’in CEO’su Yusuf Boz, enflasyon ve döviz kurundaki dalgalanmaların yatırımcıyı uzun vadede olumsuz etkileyebileceğinin altını çizdi.

Konut fiyatlarındaki artışın enflasyon oranlarının çok üzerinde olmadığına dikkat çeken Boz, bugün yüksek fiyatlardan konut alımı yapan yatırımcıların enflasyonun da etkisiyle reel olarak kazanç sağlamayacağına vurgu yaptı.

 Türkiye’den mi yurt dışından mı konut alınmalı?

UZUN VADEDE DAHA KARLI VE GÜVENLİ

Bu noktada yurt dışı konut yatırımlarının daha cazip bir alternatif olabileceğine işaret eden Yusuf Boz, “Özellikle Avrupa’daki bazı ülkelerde sunulan Golden Visa programları, sadece konut yatırımı değil, aynı zamanda oturma izni gibi ek avantajları da beraberinde getiriyor. AB ülkelerinde serbest dolaşım ve oturma hakkı gibi önemli avantajlar sunuyor. Türkiye’de enflasyonun yüksek olduğu ve döviz kurlarının dalgalı seyrettiği ortamda, döviz bazlı yurt dışı yatırımları uzun vadede daha güvenli ve karlı bir seçenek olabilir” dedi.

 Türkiye’den mi yurt dışından mı konut alınmalı?

YATIRIM İÇİN İYİ DÜŞÜNÜN 

 “Bir yatırımcı olarak, enflasyon baskısı altında bir ekonomide mi yoksa daha stabil döviz bazlı bir piyasada mı yatırım yapacağını iyi düşünmelisiniz” diyen Boz, yurt dışındaki konut yatırımlarının özellikle son yıllarda Türk yatırımcılar arasında popüler hale geldiğine dikkat çekti.

Yusuf Boz, konut almayı düşünenler için kritik tavsiyelerde bulundu:  “Öncelikle yatırımın sadece bugünkü piyasa koşullarına göre değil, uzun vadeli getirilere göre değerlendirilmeli. Konut fiyatlarının artması yatırımcılara cazip gelebilir ama önemli olan bu yükselişin sürdürülebilir olup olmasıdır. Uzun vadede reel kazanç sağlayacak bir yatırım yapmayı hedeflemek önemli.”

Yusuf Boz, yurt dışı gayrimenkul yatırımlarının da mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini söyledi: “Bugün Türkiye’deki ekonomik koşullarla yurt dışındaki gayrimenkul fırsatlarını kıyasladığınızda, yurtdışında döviz bazında yatırım yapmak daha az riskli ve daha yüksek getiri potansiyeline sahip” diyerek sözlerini tamamladı.  

Citi Bank, altın ve gümüş tahminin yükseltti! 3 ay sonra altının geleceği rakam…

Anayasa Mahkemesi, kentsel dönüşümde belediyelerin yetkilerini sınırlayan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'ni iptal etti!

Nejat Özonay: Dönemsel olarak konut ve araca erişim zorlaştı ama bu durum geçici, 90’lardaki Türkiye’den çok daha iyi!

Altın yatırımcıları aman dikkat! İslam Memiş 'sabır' diyerek, yapılması gerekeni açıkladı!

 

 


Geri Dön