08 / 11 / 2024

Türkiye’nin CDS primi neden yükseliyor?

Türkiye’nin CDS primi neden yükseliyor?

Türkiye'nin beş senelik CDS'i çarşamba günü 10 baz puan düşerek 668'e indi. Fakat CDS, 14 Mayıs tarihinde yapılan seçimleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önde tamamlamasının ardından 200 baz puan artarak 702 puana kadar yükselmişti. Peki, neden CDS primi yükseliyor?




CDS (Credit Default Swap) ya da diğer ismiyle kredi risk primi, bir ülkenin borçlarını geri ödeyememe riskine karşı bir sigorta maliyeti olarak biliniyor. Peki, neden bir ülke borçlarını geri ödeyememe ve söz konusu borcu alacak ülke de alacağına ulaşamama riskiyle karşı karşıya kalıyor?

Türkiye’nin CDS primi neden yükseliyor?

T24’ün haberine göre, ilk olarak Merkez Bankası (MB) rezervlerinde erime, vadesi kısalan dış borç, artan cari açık, enflasyon, kur oynaklıkları, siyasi ve mali muamma, makroekonomik göstergelerdeki bozukluklar, o ülkenin CDS primini yükselten temel faktörler olarak öne çıkıyor.

CDS, 2018’in mart-haziran aylarından sonra sıklıkla duyulmaya başlandı. CDS’nin 500’ü aştığı o süreçte meydana gelen kur sıçramaları sonrasında dış borç yükümlülüklerimiz döviz cinsinden yükselmeye başladığı için tüm dikkatler Türkiye’nin üstünde toplandı. Sonrasında ise pandemi döneminde 600 ve küresel risk iştahının azalmaya başladığı 2022 yılı Temmuz ayı sonunda CDS 900’ü geçti.

İşte detaylar...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön