27 / 12 / 2024

Türkiye'nin çelik ihracatı yılın ilk 5 ayında yüzde 0,7 azaldı!

Türkiye'nin çelik ihracatı yılın ilk 5 ayında yüzde 0,7 azaldı!

Türkiye'nin çelik ihracatı, ocak-mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında yüzde 0,7 azalarak 6,8 milyon ton oldu.



Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB), 2016 yılı Ocak-Mayıs dönemi verilerini paylaştı. Buna göre, Türkiye'nin çelik ihracatında geçen yılın aynı dönemine kıyasla miktar bazında yüzde 0,7'lik azalış görüldü. Bu dönemde 6,8 milyon tona düşen ihracat değer bazında da yüzde 21,1 düştü ve 3,6 milyar dolar oldu.


Çelik sektörünün direkt ihracatına, diğer birliklerin faaliyet alanına giren demir çelik ürünleri de eklendiğinde Türkiye'nin 2016 yılının ilk beş ayındaki toplam çelik ihracatı, 7,2 milyon ton ve 4,4 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti.


En çok ihracat Orta Doğu'ya


Ocak-Mayıs 2016 döneminde Orta Doğu, 2,4 milyon ton ihracatla bölgeler bazında liderliğini sürdürdü. Bu bölgeyi miktar bazında yüzde 17,3 artış ile 1,2 milyon tona yükselen Avrupa Birliği ülkeleri ve yüzde 40,1 artış ile 1,1 milyon tona ulaşan Kuzey Afrika ülkeleri izledi.


Aynı dönemde Türk çelik sektörünün miktar bazında en fazla artış yakaladığı ilk 3 ülke, Mısır, İsrail ve İspanya şeklinde sıralandı. İlk beş ayda en çok ihraç edilen çelik ürünleri sıralamasında liderliği 3,1 milyon tonluk ihracatla inşaat çeliği üstlendi. İnşaat çeliğini 785 bin tonla dikişli boru, 761 bin tonla yassı sıcak ve 630 bin tonla profil takip etti. 


Mayıs ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayı ile kıyaslandığında miktarda yüzde 11,5 artışla 1,3 milyon tona ulaştı. Değer bazındaki çelik ihracatı ise yüzde 4,2 azalışla 757,2 milyon dolara düştü.


"Mısır'a ihracattaki artış dikkati çekti"


Açıklamada görüşlerine yer verilen ÇİB Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, mayıs ayı ihracat rakamlarına bakıldığında dikkati çeken gelişmelerden birinin, Mısır'a yapılan ihracattaki artış olduğunu belirtti.


Ekinci, "Mısır çelik sektörü için çok önemli bir pazar. Ocak-Mayıs 2016 döneminde Mısır'a miktar bazında ihracatımız yüzde 113,2 artışla 762,8 bin ton, değer bazında ise yüzde 50,4 artışla 295,7 milyon dolara ulaştı." ifadelerini kullandı. 


Mısır'a ihracatta nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 66 gibi yüksek bir düşüş görüldüğünü hatırlatan Ekinci, şunları da kaydetti:


"Bu düşüşte Mısır'ın yerli sanayisini korumak adına ithalatında yeni uygulamaya başladığı kayıt sistemi etkili oldu. Tarife dışı engel olarak nitelenebilecek bu uygulamaya, Türk çelik firmalarının bir kısmı ÇİB öncülüğünde gerçekleştirilen kolektif çalışmalar sonucu hızla adapte oldu ve doğru bir şekilde kayıtlarını yaptırdı. Bu sayede 2016 yılı Mayıs ayında ihracatımız bir önceki aya göre miktar bazında yüzde 86 artarak 97 bin ton olarak gerçekleşti. Kayıt zorunluluğu sadece Türkiye değil diğer ülkeler ve Mısır'ın ithal ettiği diğer birçok ürün için de geçerli. Bu uygulama ilk başta bir tehdit olarak görülse de özellikle Çin ve Uzak Doğu firmalarına karşı Mısır’a ihracatta elimizi güçlendiren bir faktör oldu.


Mısır’a ihracatımızdaki artış, zor zamanlar geçiren sektörümüz için önemli bir başarıdır. Aynı zamanda sektörümüzün önünde duran zorlukları aşabilmemiz için kolektif çalışmanın ne kadar önemli olduğunun da kanıtıdır. Birliğimizin öncülüğünde yapılan çalışmalar sonucu, Mısır'a ihracat yapan tüm üye firmalarımızın kayıt sistemine kayıtlarını tamamlamasıyla bu ülkeye ihracatımızı daha da artırmayı hedefliyoruz."


AA


Geri Dön