29 / 12 / 2024

Türkiye'nin diri fay haritası güncellendi! İşte birinci derece riskli bölgeler!

Türkiye'nin diri fay haritası güncellendi! İşte birinci derece riskli bölgeler!

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA), 24 üniversite, 100'den fazla bilim insanı ve 300'ün üzerinde bursiyer, Türkiye'deki toplamda 485 diri faydan 132'sinde aynı anda çalışma yapıyor. İşte birinci derece riskli bölgeler…



Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde yer alan toplamda 132 diri fay üzerinde çalışma yapan bilim insanları, fayların deprem tarihçesi, faylar üzerinde en son depremin ne zaman yaşandığını ve söz konusu bu faylarda depremlerin tekrarlanma olasılığını araştırıyor.

Elde edilmiş olan verileri kamu kurumları, belediye ve ilgili birimlerle paylaşmayı hedefleyen bilim insanları kentlerdeki imar planlarının sonuçlara göre şekillenmesini sağlamayı hedefliyor. 

Bilim insanlarından elde edilmiş olan veriler AFAD tarafından Afet Risk Azaltma Sistemi'ne de (ARAS) entegre edilecek. Söz konusu bu sistemle afetlerin olası etkilerinin en aza indirilmesi planlanıyor. 

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada Kahramanmaraş merkezli olarak gerçekleşen ve asrın felaketi şeklinde nitelendirilen 6 Şubat 2023 tarihindeki depremlerden sonra ihtiyaç olduğu için böyle bir projenin hayata geçtiğini dile getirdi.

Türkiye nin diri fay haritası güncellendi! İşte birinci derece riskli bölgeler!

Açıklamasında söz konusu projenin pek çok paydaşı bulunduğunu dile getiren AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, şunları söyledi:

"TÜBİTAK'ın yürütücülüğünde toplamda 24 üniversiteden 100'ün üzerinde araştırmacının bulunduğu ve 300'ün üzerinde bursiyerin görev yaptığı büyük bir proje. Ülkemizde 500 civarında deprem üretme potansiyeli olan  diri faylar var. Söz konusu bu fayların eski deprem tarihçesinin bilinmesi, bu faylar üzerinde en son depremin hangi tarihte yaşandığı söz konusu bu depremin ne kadar yer değiştirmeye sebep olduğu ve depremlerin bu faylarda tekrarlanma aralığının bilinmesi son dere önemli. Bunu elde ettiğimiz zaman pek çok imar planında kullanabileceğiz. 6 Şubat 2023 tarihinde sonra MTA sorumluluğunda olan bu çalışmaya destek vermeye başladık."

SONUÇLAR ARAS’A ENTEGRE EDİLECEK


Prof. Dr. Tatar açıklamasında Türkiye'de önceliklendirilmiş faylar üzerinde çalışma yürüttüklerini söyledi. Açıklamasında tüm bu çalışmaların önemli olduğuna değinen Tatar, şöyle konuştu: “Toplamda 132 diri fay üzerinde aynı anda yürüyen bir proje dünyanın en büyük paleosismolojik projesi. Dünyada bu boyutta ve büyüklükte aynı anda toplamda 132 fayın beraber çalışıldığı başka bir proje daha yok. Söz konusu bu projeden elde edilen sonuçları birçok yerde kullanacağız. Özellikle bütünleşik ve risk haritalarını oluştururken elde etmiş olduğumuz veriler önemli bir altlık oluşturacak. Bu proje sonrasında Türkiye Diri Fay veri tabanı oluşmuş olacak ve biz de bunu Afet Risk Azaltma Sistemi'ne (ARAS) entegre edeceğiz. Belediyeler ve kamu kurumları bu projenin sonuçlarını kullanma, değerlendirme ve uygulamaya koyacak."

Türkiye nin diri fay haritası güncellendi! İşte birinci derece riskli bölgeler!

FAY HATLARININ UZUNLUĞU 14 BİN 500 KİLOMETRE

Ülkemizde pek çok fay hattı bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Tatar, yapılacak olan her çalışmanın çok önemli olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Tatar şunları dile getirdi: “Türkiye dünya topraklarında en çok diri fay bulunduran ülkesi, toplamda 485 tanımlanmış diri fay bulunuyor. Hala bu konu ile ilgili çalışmalar devam ediyor ve bunlar devam ettikçe belki de bu sayı 500'ün üzerine yükselecek. Bu dinamik bir süreç, bu süreçte kurum ve bilim adamları yaptıkları bu çalışmalarla da buna katkı sağlıyorlar. 

485 diri fayın uzunluğunu dikkate aldığınız zaman ortaya 14 bin 500 kilometre gibi bir uzunluk çıkıyor ve bu da çok ciddi bir rakam. Bizim böyle bir ülkede sürekli bu çalışmaları artırmamız gerekli. Ortaya çıkmış olan bu sonuçların mantıklı ve sağlıklı bir biçimde kamu kurumları ve vatandaşa sunulması da çok önemli."

 

İmar Yasasına Takılanlar Derneği: İmar barışı iyi yönetilemedi, yeni yapı kayıt düzenlemesi şart!

TOKİ’den İzmir’e 996 konutluk yeni proje geliyor!

Ev almak için acele etmeyin!


Geri Dön