28 / 04 / 2024

Türkiye’nin en yüksek köprüsü Bitlis’te inşa edildi!

Türkiye’nin en yüksek köprüsü Bitlis’te inşa edildi!

50 yıl önce, dönemin Bitlis Milletvekili Abidin Gaydalı’ın girişimleriyle projelendirilen Türkiye’nin en yüksek köprüsü tamamlanıyor.




Türkiye’nin en yüksek kara köprüsü Bitlis’te tamamlanmak üzere. 50 yıl önce, dönemin Bitlis Milletvekili Abidin Gaydalı’ın girişimleriyle projelendirilen ve 1997 yılında oğlu dönemin Bakanı Edip Safter Gaydalı tarafından yeniden ihaleye çıkarılan köprüde sona gelindi. Sözcü'den Ali Ekber Ertürk'ün haberine göre, 450 metre uzunluk ve 120 metre yükseklikteki köprünün 1 ay içerisinde tamamlanması planlanıyor.

Küçüksu-Pervari yolu üzerinde 1960'lı yıllarda projelendirilen ve 1970'li yıllarda Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapımına başlanan köprü, çeşitli sebeplerle bitirilemedi. Bunun üzerine 1997 yılında, dönemin Devlet Bakanı Edip Safter Gaydalı'nın girişimiyle Karayolları devreden çıkarıldı ve yeniden ihaleye çıkıldı.

50 YILLIK HASRET

1997 yılından itibaren müteahhit tarafından yapımına başlanan yol ve köprü yapımı, gerek terör gerekse başka sebeplerden dolayı ağır aksak ilerledi. Köprünün bir ayağının da geçen sene çökmesi nedeniyle aksayan çalışmalarda sona gelindi. Köprüde son birleştirme çalışmalarının yapıldığı ve 1 ay içerisinde bitirilmesinin beklendiği belirtildi.

Köprünün bitirilmesiyle beraber 50 yıllık hasret sona erecek ve Küçüksu-Pervari yolu da hizmete girecek.

İki ayak açıklığının 210 metre olduğu köprünün dere kotundan yüksekliği 165 metreye ulaşıyor. Genişliği 14 metre olan dev köprü, Botan Çayı üzerinde kurulu.


Geri Dön