22 / 11 / 2024
fuzul

Türkiye'nin ilk Doğa Müzesi Antalya'da kuruluyor!

Türkiye'nin ilk Doğa Müzesi Antalya'da kuruluyor!

2014 Yılı Alternatif Turizmin Geliştirilmesi Mali Destek Programı, Türkiye ' nin ilk interaktif doğa müzesinin kurulmasını sağlayacak. Türkiye ' nin ilk İnteraktif Doğa Müzesi Antalya'da açılacak...







Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle Türkiye'nin ilk interaktif doğa müzesi Antalya'da kapılarını dünyaya açacak. ANTALYA ve çevresinin doğa turizmi için çok zengin fauna ve florasının tanıtılacağı doğa müzesi projesini Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü Termessos Milli Parkı'ııda uygulayacak. İııleraktif doğa müzesinde; Antalya ve yöresinde belirlenen 123 familya, 642 cins, bin 916 tür, 2 bin 78 takson sergilenirken, sanal interaktif tekniklerle bölgede yetişen bitki ve hayvanlar yaşam ortamlarında tanıtılacak. 


BAKA'nın alternatif turizm faaliyetleri ile turizm ürünlerinin çeşitlendirilmesi ve sezonun 12 aya yayılması ile çevreye duyarlı turizm faaliyetlerinin teşvik edilmesi amacıyla çıktığı 2014 Yılı Alternatif Turizmin Geliştirilmesi Mali Destek Programı, Türkiye'nin ilk interaktif doğa müzesinin kurulmasını sağlayacak. 

Merkezi Burdur ile Antalya ve İsparta illerinde faaliyet gösteren Orman ve Su İşleri Bakanlığı 6. Bölge Miidürlüğü'niin projesi BAKA'dan destek almaya hak kazandı. 



ÖRNEK OLACAK PROJE 


Antalya'nın Doğal Değerleri Turizme Kazandırılıyor Projesi'nin sözleşmesini BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar 6. Bölge Müdürü Adnan Yılmaztürk imzaladı. 

Antalya ve çevresinin biyolojik çeşitliliği ile doğal zenginliklerinin tüm materyalleriyle tanıtımının interaktif olarak gerçekleşeceği doğa müzesinin de açılacağı projenin heyecan verici olduğunu belirten Genel Sekreter Tuncay Engin, örnek olabilecek projenin önemine dikkat çekerek başarılar diledi. 


BAKA'YA VİZYON İÇİN TEŞEKKÜR BAKA'ya bölge ekonomisi ve vizyonuna sağladığı katkı için teşekkür eden 6. Bölge Müdürü Adnan Yılmaztürk de, Termessos Milli Parkı'ııda gerçekleştirilecek projeyle ilgili bilgi verdi. Projede, Antalya ile çevresinin sahip olduğu çok zengin flora ve fauna örneklerinin saklanıp sergilenerek tanıtılacağı müze oluşturulacağını anlatan Adnan Yılmaztürk, şöyle konuştu: "Antalya, İsparta, Burdur illeri bir coğrafi bölgede ver almaktadır. Ekosistem açısından bir bütünlük arz etmektedir. Bitki ve hayvan toplulukları faunasal ve floristik açıdan benzerlik ve birbirinin devamı şeklindedir. Bölgenin bitki ve hayvanlarını endemik türlerini nadir ve nesli tehlike de olan türlerin tanıtıldığı sergilendiği bir müze gibi yapı yoktu. Projemizle sanal interaktif müze tekniklerinin de kullanıldığı bölgede yetişen bitki ve hayvanların yaşam ortamlarıyla birlikte sergilendiği tanıtıldığı bir doğa müzesi yapılacak. Biyolojik çeşitlilik ve doğal zenginler Antalya ve yöresinde alternatif doğa tabanlı turizmin gelişmesi için kullanılarak Antalya'nın doğa tabanlı turizmde de marka oluşturması için çalışılacak." Antalya'nın doğal değerlerini turizme taşıyacak projenin tamamen çevreye duyarlı doğa, bitki, hayvan ekolojik denge bilincini geliştirmeyi hedeflediğini vurgulayan Adnan Yılmaztürk, sözlerine şöyle devam etti "Çevreye duyarlı turizm faaliyetinin teşvik edilmesi önceliklerini kapsamaktadır. Bu projeyle geliştirilen doğa müzesi çok geniş yaş grubu ve çok değişik meslek ve eğitim düzeyindeki insan kitlesine hitap edecek, biyolojik çeşitlilikle doğa ve doğa koruma bilincini de verecektir. Müzede sergilenecek bitkiler ve hayvanlarla ilgili yazılı ve görsel yayın gelen ziyaretçilere Antalya ve yöresinin doğası hakkında bilgilenmesine farkındalık oluşturulmasına da katkı sağlayacaktır. Doğa müzesinin aynı zamanda her yaşta eğitim çağındaki öğrenciler için aynı zamanda doğa eğitim merkezi görevini de görecek. Özellikle son zamanlarda başta turizm, madencilik, bilinçsiz plansız yapılaşmanın bitki, hayvan ekosistem üzerine olumsuz etkilerini bu doğa müzesinde öğrenerek bilinçli bir toplum oluşmasına önemli katkı sağlayacağı belirtildi. Antalya ve yöresinde tespit edilen 123 familya, 642 cins, bin 916 tür, 2 bin 78 taksoııun yapılacak bir müzede sergilenmesinin Antalya iline ve turizme sayısız katkı sağlayacağı aşikardır. BAKA'ya destekleri için tekrar teşekkür ediyoruz." 



PROJEDE NELER OLACAK? 

Projede Termessos Milli Parkı'ııda hayata geçirilecek Doğa Müzesi, etkileşimli zemin projeksiyonu, doğal yaşam canlandırması, etkileşimli kitap, dijital gezi ekranı, dokunmatik ağaçların biyolojik bilgi sistemi, dokunmatik kuşlar fauna bilgi sistemi, sayısal kütüphane database sistemi, sunum sistemi, tek yüzlü ve iki yüzlü diorama stantları ile donatılacak interaktif modern işlevsel hale getirilen ilk örnek olacak. En son teknoloji ile en son yazılım sistemlerinin kullanılacağı müze, bölgeden toplanacak örneklerin saklanabileceği bir ortanı olurken, yurt dışındaki müze ve koleksiyonculara ülkemizden canlı örneklerinin taşınmasının da önüne geçecek. 



Akşam  Akdeniz 



Geri Dön