26 / 11 / 2024

Türkiye'nin ilk Güneş Evi Diyarbakır'da açıldı

Türkiye'nin ilk Güneş Evi Diyarbakır'da açıldı

Isıtma, soğutma ve aydınlatma gibi tüm enerjisini güneşten karşılayan ev Diyarbakır'da hizmete girdi.




Sümerpark içerisinde yapımı tamamlanan Diyarbakır Güneş Evi Eğitim ve Uygulama Parkı'nın açılışı verilen kokteyl ile gerçekleşti. Proje Müellifi Yüksek Mimar Çelik Erengezgin, 63 yaşında bir delikanlının çocuğunun dünyaya gelme heyecanını yaşadığını söyledi. Güneş şampiyonu Diyarbakır'a Güneş Evi'nin çok yakıştığını dile getiren Erengezgin, öncelikle yöresine, daha sonra Türkiye'ye faydası dokunacak olan bu projenin örnek teşkil etmesini umut ettiğini belirtti.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Sektör Yöneticisi Elif Torcu Taş ise Güneş Evi'nin toplumsal bilincin oluşmasında ve tüm dünyayı etkileyen küresel ısınmaya karşı önemli bir rol oynayacağına inandığını vurguladı.

AB bünyesinde işsizlik, göç, halk sağlığı, iklim değişikliği konularına daha kalıcı çözümler bulabilmek amacıyla strateji oluşturduklarını ifade eden Taş, "Bu yeni oluşum, ihtiyaçlarımıza ulaşırken sonraki nesillerin de hayat standartlarını ileriye çıkartma amacını gütmektedir" dedi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de yerkürenin görebileceği en büyük felaketlerden küresel ısınmanın kaynağının yine insan olmasının aslında bir paradoks olduğunu söyledi. Doğaya, doğa-insan ilişkisine bakış açısının değiştirilmesi gerektiğine anlatan Baydemir, "Doğayla barışık, demokratik, ekolojik bir yaklaşım göstermeliyiz. Bu yaklaşımın yaşam bulduğunun ispatı için şu anda Güneş Evi'ni açıyoruz. Allah Diyarbakır'ımızı, ülkemizi, dünyamızı güneşsiz bırakmasın" diye konuştu.

Diyarbakır Güneş Evi'nin artık herkesin evi olduğuna dikkat çeken Baydemir, şunları söyledi: "Bu projenin yerelde sürdürülebilir kalkınma temelli çabalara bir model ve yol gösterici kılavuz olarak yer etmesini temenni ediyorum. Güneş Evi, herkesin yaşam ve tüketim alışkanlıklarını gözden geçirtecek bir örnek ve geleceğe ışık tutacak bir yapı. Evimizin; ülke genelinde akılcı ve olumlu bir rüzgara dönüşmesi ve sağlam bilgi temeli üzerinde yükselecek dostluklara vesile olmasını diliyorum."

Diyarbakır'daki demokratik dinamiklerin desteğini alan projenin gerçekleşmesinde yerel yönetimlerin katılımcılık anlayışının önemine vurgu yapan DTP Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş ise enerji elde etmek amacıyla tarihin ve toplumun riske edildiğini belirterek, "Çevreye saygılı bu enerji politikasının sürdürülebilmesi için siyasetçiler olarak sonuna kadar destekçisi olacağız" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından 72 sponsor firma adına emeği geçen Güven İş Demir Doğrama Firması'ndan İbrahim Birlik'e plaket verildi. Daha sonra Güneş Evi'nin açılış kurdelesi kesildi. Yüksek Mimar Erengezgin açılışa katılanlara evin teknik özelliklerine ilişkin bilgi verdi.

Güneş Evi'nin özellikleri

Yapılan araştırmalar, yılda 2 bin saat güneş alan bölgelerin güneş enerjisinden yararlanmak için uygun olduğunu gösteriyor. Türkiye; ortalama 2 bin 600 saat güneş alabiliyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi; yılda 3 bin 20 saatle Türkiye ortalamasının üzerine çıkıyor. Diyarbakır ise Güneydoğu ortalamasının da üzerine çıkıyor ve yılda 3 bin 300 saat güneş enerjisi alabiliyor.

Dünyanın her yerinde yerin 2 metre kadar altına inildiğinde ısı ortalama 15 derecede sabitleniyor. Diyarbakır'ın bulunduğu enlemlerde kışın 12, yazın 17 derece aralığında kalıyor. Bu imkandan hareketle Güneş Evi'nin arka bahçesine 3 metre kazıldı ve altına borular döşendi. Bu borulardan geçirilen su, Güneş Evi'nin zemin döşemesinde, tavanlarda ve asma kat tavan altındaki borularda dolaştırıldı.

Böylece, yazın 40-50 dereceyi, kışın eksi 20 dereceyi bulan ısı değişikliği yer altındaki sabit enerjiden yararlanılarak dengeleniyor, enerjiye duyulan ihtiyaç azaltılıyor. Güneş Evi'nde bilgisayar, lamba, buzdolabı güneşten alınan enerji ile çalışıyor. Toprak sıcaklığı nedeni ile soğutuluyor, doğal vakum ve gerektiğinde devreye giren aspiratörle serinlik sağlanıyor.

Güneş Evi'nde evsel atık sular Biyolojik Arıtmaya da tabi tutuluyor. Camın faz değiştirici özelliğinden yararlanarak altı ve çevresi basit ısı izolasyonlu iç yüzeyi yansıtıcı olan bir kutunun üst kısmına cam yerleştirildiğinde uygun bir güneşte sera etkisi ile yemek pişirecek kadar ısı sağlanabilir. Güneş Evi'nde kullanılan tüm iklimlendirme elemanlarının merkezi koordinasyon ile çalışmalarını sağlamak üzere bir otomasyon sistemi kurulması planlanıyor.

Mynet


Geri Dön