28 / 04 / 2024

Türkiye'nin ilk mobil hastaneleri görücüye çıktı

Türkiye'nin ilk mobil hastaneleri görücüye çıktı

Türkiye'nin ilk mobil hastanesi imal edildiği Ankara Sincan Organize Sanayi Bölgesindeki fabrikasında düzenlenen kokteyl ile tanıtıldı



Birleşmiş Milletler (BM) yönetimindeki Sudan'ın batısındaki Darfur'a temmuz ayı sonunda gönderilecek olan ve ALKE Şirketler Grubu bünyesindeki Turkmaks İnşaat ve M.C.C Project tarafından Nijerya için üretilen Türkiye'nin ilk mobil hastanesi imal edildiği  Ankara  Sincan Organize Sanayi Bölgesindeki fabrikasında düzenlenen kokteyl ile tanıtıldı.

 

Mobil hastaneleri Nijerya Savunma Bakanlığı yetkilileri ile birlikte kokteyle katılan basın mensubu ve ziyaretçilere gezdiren Turkmaks İnşaat ve M.C.C Project Genel Müdürü Ali Kemaloğlu, Nijerya Savunma Bakanlığı tarafından sipariş edilen 2 adet 40'ar yataklı mobil hastanenin, ALKE grup bünyesindeki Turmaks İnşaat ve M.C.C Project şirketleri tarafından tasarlandığını ve tamamı Türkiye'de imal edildiğini bildirdi.

 

Kemaloğlu, dünyada mobil hastanelerin çok az sayıda firma tarafından yapılabildiğini, kendilerinin bu firmalardan biri olduklarını belirtti ve Türkiye'de imal edilen en geniş kapsamlı mobil hastane olma özelliğini taşıyan hastaneleri Türkiye'nin başkenti Ankara Sincan OSB'de bulunan fabrikada 10 hafta gibi kısa bir sürede imal ettiklerini söyledi.

 

Projenin olması beklenenden çok daha kısa bir sürede tamamlanmasının seri bir şekilde dahi olsa tasarım ve üretimde ulaşılan esneklik sayesinde mümkün olduğunu anlatan Kemaloğlu, şöyle konuştu:

"Hastanenin medikal malzemelerin yüzde 15'i hariç tamamı yerli malzeme ve iş gücüyle yapıldı. Tasarım safhasında hastanenin kurulacağı yeri göz önüne alarak planlama yaptık ve açılır konteynerlerin aslında tasarım ve üretim anlamında oldukça zorlayıcı olması gerçeğini de göze alarak işe başladık. Rahat bir şekilde 'hastanemizde son model-hi tech medikal malzeme kullandık' diyebilir ve bunu yapabilirdik. Ancak hastanenin kurulacağı bölge kullanılacak malzemenin dayanıklılık ve uzun kullanım özelliklerinin ön plana çıkmasını gerekli kıldı.

 

Birlikte çalıştığımız firmaların neredeyse tamamı üretim esnasındaki esneklikleriyle bize uyum sağladılar. Bu işbirliği ilerisi için umut verici." Çadır ve çelik konteynerlerden oluşan ve toplam 1500'er metre kare alana yayılan hastaneleri imal etme sürecinde Danimarkalı ve İngiliz iş ortaklarıyla sıkı bir şekilde Ar-Ge çalışmaları yaptıklarını da belirten Kemaloğlu, Turkmaks İnşaat ve M.C.C Project'in dünyada mobil hastane ve tesis sektöründe fiyat, kalite ve imalat hızı olarak rakipsiz olduğunu sözlerine ekledi.

 

ÖNCE LAGOS'A SONRA DARFUR'A

ALKE Şirketler Grubu bünyesindeki Turkmaks İnşaat ve M.C.C Project, Afrika'da BM ekipleriyle sağlık danışmanlığı ve sağlık yapıları inşaatları işlerinde yoğun bir mesai halinde.

 

Şirket en son Endonezya Polis Teşkilatının Sudan Darfur'daki Barış Gücü kampını 2 ayda inşa etmişti. Temmuz sonunda önce Nijerya'nın Lagos şehrine, ardından buradan Nijerya Savunma Bakanlığı tarafından BM yönetimindeki Darfur'a gönderilecek hastaneler, istenildiği takdirde başka yerlere de taşınabiliyor ve deneyimli ekip tarafından 12 saat içinde kurulabiliyor.

 

Mobil hastanelerin içinde, yoğun bakım üniteleri ve ameliyathaneler ile Türkiye'de ilk kez imal edilen genişleyebilen çelik konteynerler yer alıyor. Diş, röntgen, eczane, kan bankası, morg, reverse osmosis su arıtma ünitesi, çamaşırhane, jeneratör ve mutfağın bulunduğu mobil hastanelerde tam teşekküllü bir hastanenin sahip olduğu tüm özellikler mevcut.

 

Baraj, su arıtma tesisleri, tünel, öngerilmeli betonarme ve çelik boru hatları, karayolları, stadyum, lüks konut, tersane, fabrika binaları ve deniz yapıları inşa eden ALKE Şirketler Grubu, Yüksek İnşaat Mühendisi Ayhan Kemaloğlu ve Yüksek İnşaat Mühendisi Hazım Alakavuk tarafından 1955 yılında Antalya'da kuruldu.

 

ALKE'nin Mosmetrostroy ve STFA firmalarıyla birlikte gerçekleştirdiği dünyadaki ilk kıtalararası tünel olduğu bildirilen Melen İçme Suyu Tünelinin açılışını ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yapmıştı.

 

Afrika, Ortadoğu, Güney Amerika, Orta Asya ülkelerinde de yapım işlerini üstlenen ALKE'nin Sembol İnşaat ile birlikte inşa ettiği 185 milyon dolara mal olan ve çatısı istenildiğinde açılabilen 30 bin seyircilik kapasiteye sahip Astana Arena Stadyumu ise geçtiğimiz günlerde Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in katıldığı törenle hizmete açılmıştı.

 

ALKE, 2007'den bu yana rüzgar enerjisi sektöründe de bulunuyor ve dünyanın önde gelen rüzgar enerjisi santralleri (RES) montaj firmalarından olan Alman SSC - Montage ile ortak kurduğu AESSC Ltd Şirketi ile inşaat, montaj ve bakım işleri yapıyor.

 

Aynı zamanda Türkiye'de ilk ve dünyadaki 5 bağımsız rüzgar türbin kanadı üreticisinden biri olan ALKE, çelik kule de imal ettiği  İzmir  – Çiğli'deki fabrikasına, Yazar Turgut Özakman'ın Kurtuluş Savaşı'nı anlattığı "Çılgın Türkler" kitabının kahramanlarından makinist Eşref Usta'nın torunları olmaları nedeniyle dedelerinin ismi olan "Eşref Atalay Tesisleri" adını vererek, 2008 yılı sonunda üretimi başlatmıştı.

A.A

 

Türkiye'nin ilk mobil hastanesi Darfur yolunda!

 

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

 

Alke'nin mobil hastaneleri Darfur'a doğru yola çıkıyor

 

Alke Şirketler Grubu bünyesindeki Turkmaks İnşaat ve M.C.C Project tarafından Nijerya için üretilen Türkiye'nin ilk mobil hastaneleri Ankara'da tanıtıldı

 

40'ar yatak kapasiteli 2 hastane, temmuz sonunda, önce Nijerya'nın Lagos şehrine, ardından Nijerya Savunma Bakanlığı tarafından BM yönetimindeki Darfur'a gönderilecek. İstenildiğinde başka yerlere taşınabilen hastaneler 12 saat içinde kurulabiliyor.

 

Ankara Sincan Organize Sanayi Bölgesi'nde 10 haftada inşa edilen hastanelerin içinde, yoğun bakım üniteleri ve ameliyathanelerle, Türkiye'de ilk kez imal edilen genişleyebilen çelik konteynerler yer alıyor.
Diş, röntgen, eczane, kan bankası, morg, çamaşırhane, jeneratör ve mutfağın bulunduğu mobil hastanelerde tam teşekküllü bir hastanenin sahip olduğu tüm özellikler mevcut.
Milliyet


Geri Dön