29 / 04 / 2024

Türkiye'nin ilk nükleer santrali, Duma'nın onayından geçti!

Türkiye'nin ilk nükleer santrali, Duma'nın onayından geçti!

RUS parlamentosunun alt kanadı Duma, Türkiye'nin ilk nükleer santral inşaatıyla ilgili yaptığı oturumda Rus Atomstroyexport'un santral inşasını onayladı



RUS parlamentosunun alt kanadı Duma, Türkiye'nin ilk nükleer santral inşaatıyla ilgili yaptığı oturumda Rus Atomstroyexport'un santral inşasını onayladı. 450 sandalyeli Duma'da dün öğleden sonra Akkuyu Nükleer Santrali'nin inşası ve işletilmesi için düzenlenen oturumun ardından yapılan oylamada anlaşma 315 milletvekilinin lehte oyuyla kabul edildi. Duma Enerji Komitesi Başkanı Yuriy Lipatov, "Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde elektrik enerjisi üreteceğiz ve 60 yıllık kullanım süresince bu enerjiyi satacağız" dedi. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Vladimir Titov ise, "Son dönemde Türk-Rus işbirliği gürül gürül gelişiyor. Nükleer enerji alanında işbirliği bütün işbirliği sektörleri arasında lokomotif rolünde" dedi.
Sabah

Konuyla ilgili basında çıkan diğer haberler

Akkuyu'ya Duma'dan onay

Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma, Mersin Akkuyu'da inşa edilecek Türkiye'nin ilk nükleer santrali ile ilgili anlaşmayı onayladı. Anlaşma 450 sandalyenin bulunduğu Duma'dan 315 evet ve 6 ret oyu ile geçti.

Rusya parlamentosu üst kanadı Federal Konsey'den de geçmesi beklenen anlaşma Kremlin'in imzasının ardından yürürlüğe girecek. Duma'da genel kurula bilgi veren Rusya Devlet Atom Enerji Ajansı Rosatom Direktör Yardımcısı Nikolay Spaski, "Akkuyu nükleer santral yapım projesi 20 milyar dolara mal olacak. Yarısını Rusya'nın kaynaklarından karşılamalıyız. Türkiye'deki santrali sadece inşa etmiyoruz, aynı zamanda santralin sahibi de oluyoruz. Santralin ömrü tamamlanıncaya kadar 60 yıl Rusya işletecek. Türkiye 15 yıl boyunca elektrik alım garantisi veriyor." dedi. Duma'da sorulara cevap veren Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Vladimir Titov, "Bu proje nükleer silah üretimine yol açacak herhangi bir zemin oluşturmuyor. Biz herhangi bir endişe duymuyoruz." dedi.
Zaman


Geri Dön