22 / 11 / 2024
fuzul

Türkiye’nin istikbali güneş enerjisine yatırım yapmaktır!

Türkiye’nin istikbali güneş enerjisine yatırım yapmaktır!

Prof. Dr. Şule Erten Ela, güneşin bir saatlik enerjisinin dünyanın bir yıllık enerji ihtiyacını karşılayabileceğini belirterek, “Petrol tükendiğinde güneşli olan yerler değer kazanacak. Türkiye’nin istikbali de güneş enerjisine yatırım yapmaktır” dedi.




Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü Enerji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şule Erten Ela, yeni nesil güneş pillerinin geleceğe damga vuracağını belirterek, üretimlerinin kolay, maliyetlerinin düşük ve yüksek verimli olduğunu söyledi.

Güneş hücreleri olarak da bilinen güneş pilleri alanında çalışmalar yapan Ela, güneşten elektrik elde etmeye yarayan güneş pillerinin üç kategoriye ayrıldığını belirterek, “Birinci nesil silisyum, ikinci nesil ince film güneş pilleri, üçüncü nesil güneş pilleri ise boya duyarlı güneş pilleri, heteroeklem güneş pilleri, plastik güneş pilleri, katı hal boya duyarlı güneş pilleri, tandem ve perovskite gibi nanoteknolojiye dayalı güneş pillerinden oluşuyor” dedi.

Yeni nesil güneş pillerinin sağladığı birçok avantaj olduğunu vurgulayan Ela şunları söyledi: “Üretim maliyetleri çok avantajlı. Teknoloji kolaylığı var; ıslak proseslerle üretildiği için bu bir avantaj. Güneş enerjisi alanında güneş pilleri en fazla çalışılan ve yatırım yapılan teknoloji. Yeni nesil güneş pilleri arasında perovskite güneş pilleri çok önde gidiyor. Bu pillerin ülkemizde ve dünya piyasasında henüz pazarda olmamalarının nedeni kararlılık sorunları. Çünkü malzemenin parçalanması söz konusu. Peroksitler nemde havada parçalanabiliyor. Bu kararlılık sorununu halleden, teknolojiyi alıp götürecek diyebilirim.”

ÜRETİMİ KOLAY VE GERİ DÖNÜŞÜMLÜ

Yeni nesil pillerin “nesnelerin interneti” alanındaki çalışmalarda ve sensörü çalıştırabilecek elektriği ürettiği için çok önemli bir teknoloji olduğunu belirten Ela, “Yeni nesil güneş pilleri ıslak proseslerle üretiliyor. Ojenin asetonda çözündüğü gibi bir boya çözelti hazırlıyor ve onu bir yöntem ile kolaylıkla yüzeye kaplıyorsunuz. Bu ürünün elektrik maliyeti yüksek ama çok kolay üretim süreçlerini kapsıyor” ifadesini kullandı.

GELECEK GÜNEŞ ENERJİSİNDE

Güneşin bir saatlik enerjisinin dünyanın bir yıllık enerji ihtiyacını karşılayabilecek bir potansiyele sahip olduğunu belirten Ela, gelecekte fosil yakıtlar tükenince güneş enerjisinin sınırsız bir kaynak olarak fosil yakıtların yerini alacağını belirterek şöyle devam etti: “Petrol bulunan yerlerin ne kadar değerli olduğu ortada. Ancak fosil yakıtlar bittiğinde güneşli olan yerler çok daha değerli hale gelecek. Türkiye’nin istikbali de güneş enerjisine yatırım yapmaktır. Çünkü güneş bizde gerçekten çok bol. Gençlerin bu alana yönlendirilmesi, bizlerin öğrendiği bu teknolojiyi geliştirmeleri ve ayrıca kısa sürelerle yurt dışına yollanıp, güneş enerjisi alanında yeni teknolojik çalışmalar için teşvik edilmeleri gerekli.”


 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön