16 / 05 / 2024

Türkiye'nin yüzde 67,9'u yoğun kent şeklinde sınıflandıran bölgelerde yaşıyor! 

Türkiye'nin yüzde 67,9'u yoğun kent şeklinde sınıflandıran bölgelerde yaşıyor! 

Türkiye nüfusunun yüzde 67,9'una karşılık gelen 57,9 milyonluk bölümünün, yoğun kent şeklinde sınıflandırılan yerlerde yaşadığı açıklandı. İşte o rakamlar...



TÜİK tarafından açıklanan son dakika rakamlarına göre, kır olarak sınıflandırılan ve Türkiye yüz ölçümünün yüzde 93,5'ini meydana getiren yerleşim yerlerinde toplam nüfusun yüzde 17,3'ü yer alırken, "orta yoğun kent" olarak sınıflandırılan ve ülke yüz ölçümünün yüzde 4,9'unu meydana getiren yerleşim alanlarında nüfusun yüzde 14,8'i yaşıyor.

Diğer taraftan, cinsiyete göre dağılım incelendiğinde, yoğun kent şeklinde sınıflandırılan bölgelerde ikamet eden nüfusun yüzde 49,7'sini erkeklerin, yüzde 50,3'ünü ise kadınların meydana getirdiği ifade edildi. 

Orta yoğun kent olarak sınıflandırılan yerlerde yaşayanların yüzde 50,3'ünü erkekler, yüzde 49,7'sini kadınlar, kır şeklinde sınıflandırılan yerlerde yaşayanların ise yüzde 51,4'ünü erkekler ve yüzde 48,6'sını kadınlardan oluştuğu açıklandı.

Türkiye nin yüzde 67,9 u yoğun kent şeklinde sınıflandıran bölgelerde yaşıyor! 

Toplam nüfusun yüzde 9,9'unu meydana getiren 5 yaş ve üzeri nüfusun yüzde 30,1'inin kır olarak sınıflandırılan yerleşim yerlerinde yaşadığı belirlendi. Yaşlı nüfusun yüzde 14,6'sı orta yoğun kent şeklinde nitelendirilen yerlerde yaşayanlardan, yüzde 55,3'ü ise yoğun kent olarak sınıflandırılan yerlerde yaşayanlardan oluştu. 

Ülke nüfusunun yüzde 68,1'ini meydana getiren 15-64 yaş grubu çalışma çağındaki nüfus içinde yoğun kent olarak sınıflandırılan yerlerde yaşayanların oranı yüzde 69,2 olarak belirlenirken; bu yaş grubundaki toplam nüfus içinde orta yoğun kent olarak sınıflandırılan yerlerde yaşayanların oranı yüzde 14,7 iken kır olarak sınıflandırılan yerlerde ikamet edenlerin oranı yüzde 16,1 şeklinde belirlendi. 

Çocuk nüfus olarak tanımlanan 0-14 yaş grubu nüfustan yüzde 69,7'sinin yoğun kent, yüzde 15,3'ünün orta yoğun kent ve yüzde 15'inin kır şeklinde nitelendirilen yerlerde yaşadığı belirlendi. 

Türkiye nin yüzde 67,9 u yoğun kent şeklinde sınıflandıran bölgelerde yaşıyor! 

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre en yüksek nüfusa sahip şehir olan İstanbul'da ikamet edenlerin yüzde 96,4'ünün yoğun kent, yüzde 2,7'sinin orta yoğun kent ve yüzde 0,9'unun kır şeklinde sınıflandırılan yerleşim yerlerinde yaşadığı ortaya çıktı. 

Ülkenin ikinci büyük nüfusuna sahip şehir olan Ankara'da ikamet edenlerin yüzde 88,3'ünün yoğun kent, yüzde 7,6'sının orta yoğun kent ve yüzde 4,1'inin kır olarak sınıflandırılan yerleşim yerlerinde olduğu ifade edildi. 

Nüfus büyüklüğü açısından üçüncü sırada bulunan İzmir'de ikamet edenlerin ise yüzde 78,6'sının yoğun kent, yüzde 12,2'sinin orta yoğun kent ve yüzde 9,1'inin kır şeklinde sınıflandırılan yerleşim yerlerinde yaşadığı belirlendi. 

Türkiye nin yüzde 67,9 u yoğun kent şeklinde sınıflandıran bölgelerde yaşıyor! 

Orta yoğun kent şeklinde sınıflandırılan yerleşim yerlerinde ikamet eden nüfus oranının en yüksek olduğu şehirler yüzde 58,1 ile Artvin, yüzde 57,9 ile Bayburt ve yüzde 57,3 ile Sinop olarak belirlendi. Orta yoğun kent şeklinde nitelendirilen yerleşim yerlerinde ikamet eden nüfus oranının en az olduğu iller ise yüzde 1,6 ile Kilis, yüzde 2,7 ile İstanbul ve yüzde 6,5 ile Eskişehir olarak tespit edildi. 

Kır şeklinde sınıflandırılan yerleşim yerlerinde ikamet eden nüfusun oranının en yüksek olduğu şehir, yüzde 68,4 ile Ardahan olurken; bu ili yüzde 60,3 ile Tunceli ve yüzde 54,2 ile Bartın izledi. 

Kır şeklinde nitelendirilen alanlarda yaşayanların oranının en az olduğu iller ise yüzde 0,9 ile İstanbul, yüzde 4,1 ile  Ankara  ve yüzde 4,7 ile Kocaeli olarak kaydedildi. 

ABD'nin ticari ham petrol stokları 3 milyon varil arttı!

İslam Memiş'ten tokat gibi açıklama geldi! Neden bugün? Koşa koşa altın almaya gidenler sonunuz böyle olacak!

TCMB Mart 2023 ödemeler dengesi verilerini açıkladı: Mart'ta cari açık 4.5 milyar dolar oldu!

Aile Bakanlığı öğrencilere nakdi destek veriyor! Paralar PTT'ye hemen yatıyor!

 


Geri Dön