Türkiye’ye acilen 200 milyar dolarlık dış kaynak lazım!
Seçimlerin ardından ekonomide dengeleri yeniden kurmak için finansman arayışına giren Türkiye’nin, dış borç geri ödemeleri, cari açık finansmanı ve deprem maliyetleri gibi nedenlerle, bir yıl içerisinde 200 milyar doların üzerinde dış kaynak bulması gerekiyor.com yazarı Naki Bakır, köşesinde Türkiye’nin dış kaynak ihtiyacını inceledi
Dunya.com yazarı Naki Bakır, köşesinde Türkiye’nin dış kaynak ihtiyacını inceledi. İşte Bakır’ın yazısı: Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek ve ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Körfez ülkelerine yaptığı ziyaretlerde ana gündemi, dış kaynak teminine yönelik varlık satışı ve yatırım beklentisi oluştururken, Türkiye’nin bir yılda bulması gereken dış kaynak miktarı 200 milyar doların üzerine çıktı.
BAE ile imzalandığı bildirilen toplam 50,7 milyar dolar değerindeki 13 anlaşmanın ayrıntısı merak ediliyor. BAE’nin yılın ilk beş ayında Türkiye’ye yaptığı doğrudan sermaye yatırımı sadece 310 milyon dolar oldu.
207,3 MİLYAR DOLAR DIŞ BORÇ ÖDENECEK
Ekonomi yönetimini acil para arayışına iten en önemli etken bir yıl içinde yapılması gereken dış borç servisinin önemli bir payı var. Merkez Bankası, kamu ve özel sektör ile birlikte Türkiye’nin bir yıl içinde yapması gereken toplam dış borç geri ödemesini 207,3 milyar dolar olarak açıkladı. Bunun 44,4 milyar dolarını Merkez Bankası, 119,5 milyar dolarını ise özel sektörün yapması gerekiyor.
CARİ AÇIĞIN FİNANSMAN İHTİYACI
Yapılacak dış borç geri ödemelerinin 109,3 milyar dolarını kamu ve özel sektörün aldığı krediler, 98 milyar dolarlık bölümünü ise yabancıların Merkez Bankası’ndaki mevduatları ile bankalardaki döviz tevdiat hesapları (DTH) ve diğer mevduatlarından oluşuyor. Tüm bu kalemlerinin yüzde 90’lık kısmının vadesinde yenileneceği varsayılırsa, gelecek bir yıldaki toplam geri ödeme 120 milyar dolara iniyor. Ancak hızla büyüme eğilimindeki cari işlemler açığı da ülkenin dış kaynak ihtiyacını yukarı doğru çekiyor.
Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere göre, ülkenin elde ettiği toplam döviz geliri ile ithalat başta olmak üzere yaptığı döviz giderlerinin farkı olan cari işlemler açığı geçen yıl mayıs ayı sonunda 22,6 milyar dolardı. Son bir yılda ise rakam 60 milyar dolara çıktı.