10 / 01 / 2025

Türkiye'ye üç tane 100 hediye edeceğiz!

Türkiye'ye üç tane 100 hediye edeceğiz!

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) tarafından bu yıl ilki 9-10 Haziran tarihlerinde düzenlenen "I. Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi"nde konuşmacılar inşaat sektörüne ve hükümete çarpıcı mesajlarla seslendi



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türk Sanayici ve İş Adamları Derneği(TÜSİAD.), Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), Türkiye Kalite Derneği (KalDer), Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) ve Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) ile Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM) tarafından da desteklenen zirvenin son günü; haksız rekabet, belgelendirme ve binalarda enerji verimliliği konularının masaya yatırıldığı özel oturumlardan oluştu. Sektörün finansman ihtiyacının da konuşulduğu zirveye, finans sektöründen, zirvenin özel sponsoru olarak Şekerbank katıldı. Zirvenin diğer sponsor kuruluşları ise inşaat sektörünün önde gelen isimlerinden BASF, Kalekim, Marshall ve Vitra oldu.
Açılış konuşmasını İMSAD Yön. Kur. Bşk. Orhan Turan ve Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir'in yaptığı zirvede Prof. Dr. Şükrü Kızılot da "İnşaat sektöründe vergilendirme" başlıklı özel bir sunum yaptı.

Türkiye'nin AB üyelik sürecinde inşaat sektörünün uyumu konusunda önemli çalışmalar yürüten, sanayici ve sektör derneği üyeleriyle bugün 20 bin'den fazla üreticiye aynı anda ulaşabilen İMSAD, mimariden, tasarıma, malzeme üretiminde kullanımına kadar tüm süreçlerde kalitenin arttırılması ve bitmiş yapılarda kullanılan ürünlerin marka güçleriyle o yapılara değer katması konusunda bilinç oluşturmak amacıyla başlattığı zirvede, yerli ve yabancı pek çok ziyaretçiye ev sahipliği yaptı. İki gün süren zirve boyunca sektör liderleri ve uzmanlar sektörün durumunu ve ortak sorunlarını ele alıp, çözüm önerilerini değerlendirdiler.

İnşaat sektörü Cumhuriyet'in 100. yılında bu ülkeye üç tane 100 hediye edecek...

"İMSAD olarak kriz sonrası oluşan durumu analiz ettik ve gördük ki inşaat sektörünün bu ülkenin lokomotif sektörü olduğunu söylemekte hiç de haksız değiliz. 2023 yılında bu ülkeye 3 tane 100 kazandıracağız; 100 milyar dolarlık inşaat malzemeleri ihracatı yapacağız, 100 milyar dolar yurtdışı müteahhitlik geliri sağlayacağız ve iç pazarı 100 milyar dolara çıkaracağız" açıklaması yapan İMSAD Yön. Kur. Bşk. Orhan Turan, GSYİH'deki payın yüzde 6,5'ten yüzde 8'e çıkarılacağını vurguladı.

Stratejik anlamda çok önemli bir sektör olan, İnşaat sektörünün tüm paydaşlarıyla ortak bir gelecek vizyonu oluşturmanın gerekliliği konusunun altını çizen Turan, " 2020'li yıllarda gelir dağılımı artacak ve bu artış kaçınılmaz olarak yatırıma dönüşecek. Bu süreçte biz inşaat sektörü sanayicilerine çok iş düşecek. Müteahhitlerimizin yurtdışında yaptıkları işlerin tutarı 2002 yılında 1,7 milyar dolar iken 2008 yılında 23,6 milyar dolara yükseldi. Birlikte büyük güç oluşturarak, hedefimizi Cumhuriyet'in 100. yılında 100 milyar dolar müteahhitlik geliri ve 100 milyar dolar inşaat malzemeleri ihracatı olarak belirlemeliyiz" dedi.

Haksız rekabet, etik ticaret yapanların rekabet gücünü kırıyor...

Sektörün önemli sorunlarından biri olan kayıtdışı ekonomi ve haksız rekabetin önüne geçmek için neler yapılabileceğinin tartışıldığı ilk oturumda, TÜSİAD Rekabet Çalışma Grubu Bşk. Dr. Kemal Erol, İMSAD Yön. Kur. Bşk. Yrd. Oktay Alptekin, Vatan Gazetesi yazarı Prof. Dr. Aydın Ayaydın, T.C. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşarı Sabri Özkan Erbakan, APMCR Romanya İnşaat Malzemesi Üreticileri Derneği Bşk. Claudiu Georgescu, T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürü Özcan Pektaş ve BACIW Bulgaristan Yalıtım Ürünleri Derneği Yön. Kur. Bşk. Boris Radulov  kamu otoritesinin önemine dikkat çekti.

Yapı malzemelerinde belgelendirme konusunun işlendiği II. oturumda; CEPMC Avrupa İnşaat Malzemesi Üreticileri Konseyi Teknik Müdürü Pascal Bar, T.C. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı  Yapı İşleri Genel Müdürü Sefer Akaya, CEN Avrupa Standardizasyon Komitesi İnşaat Programı Müdürü Amilcar Da Costa, TSE Türk Standartları Enstitüsü Ürün Belgelendirme Merkezi Bşk. Yrd. Hakan Ergin, BACIW Bulgaristan Yalıtım Ürünleri Derneği Yön. Kur. Üyesi Prof. Dr. Dimitar Nazarski ve TEBAR Test Belgelendirme Araştırma ve Geliştirme A.Ş. Yön. Kur. Bşk. Ertuğrul Şen yaptıkları konuşmalarda kaliteli malzeme kullanımının ve belgelendirmenin önemi üzerine konuştu.
 
 Binalarda enerji verimliliği konusunun işlendiği son oturumda ise zirvenin özel sponsoru olan Şekerbank'ın Genel Müdür Yardımcısı Orhan Karakaş konuşmasında, enerji tasarrufuna yönelik her türlü yatırıma uygun ödeme koşulları ile destek olmak amacıyla geliştirdikleri EKOkredi'yi anlattı. Karakaş, Şekerbank'ın yüzde 20'lik pay ile kendi portföyü içinde inşaat ve taahhüt sektörünün finansmanına en çok pay ayıran bankalar arasında olduğunu belirtti. Oturumda İMSAD Ekonomi Danışmanı Prof. Dr. Kerem Alkin, CEPMC Avrupa İnşaat Malzemesi Üreticileri Konseyi Üyesi Randall Bowie, ADEME Fransa Çevre ve Enerji Yönetimi Uzmanı Bernard Cornut, EİE Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Erdal Çalıkoğlu  da ekonomik gerçeklerden hareketle binalarda enerji verimliliği konusunda önemli bilgiler paylaştı.

EUbuild Projesi sonlanıyor ama binalarda enerji verimliliği hareketi devam edecek...

İMSAD tarafından 1,5 yıldır başarıyla devam ettirilen EUbuild Projesi'nin de kapanışının gerçekleştirildiği zirvede AB müktesebatı ve yapı malzemelerindeki AB standartları hakkında yapılan çalışmalar paylaşıldı. Bulgaristan, Romanya ve Türkiye'de gerçekleştirilen onlarca eğitimle inşaat sektöründe AB'ye Uyum konusunda bilinçlenme sağlandığını belirten İMSAD Yön. Kur. Bşk Orhan Turan, cari açığa da önemli etkisi olan enerji bilinci için binalarda enerji verimliliği hareketinin devam edeceğini söyledi..

"İki gündür tüm oturumlarda bir kez daha görmüş olduk ki Türk İnşaat Sektörü pek çok niteliğiyle ülke ekonomisinin lokomotifi durumundadır ve son derece önemli stratejik bir sektördür. İnşaat sektörü temel nitelikleriyle hem ihracat geliri sağlamakta, hem istihdama hem cari açığa etki etmekte hem de inovasyon ve markalaşmayla Türkiye'nin dünyadaki prestijine katma değer katmaktadır" diyen Turan, hükümetten inşaat sektörünün önemli temsilcilerini bir araya getirerek stratejik planlar hazırlanması için destek beklediklerini yineledi.


Geri Dön