Türkiye'ye ucuz gaz müjdesi!
Kuzey Irak ve Bağdat Hükümeti arasında petrol ihracı konusunda yapılan anlaşma Kürt gazının da Türkiye’ye akışının önünü açtı. Bu da Türkiye için ‘ucuz gaz’ anlamına geliyor
Kuzey Irak ve Bağdat Hükümeti arasında petrol ihracı konusunda yapılan anlaşma Kürt gazının da Türkiye’ye akışının önünü açtı. Bu da Türkiye için ‘ucuz gaz’ anlamına geliyor
Merkezi Irak hükümetiyle Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), petrol ihracında nihayet anlaşmaya vardı. IKBY hükümetinin resmi sitesinde yayınlanan açıklamaya göre Irak Federal Hükümeti, Kürt bölgesel hükümetine ilk adımda 500 milyon dolar ödeme yapacak. Kürt yönetimi, günlük 150 bin varil petrolü, Irak Hükümeti üzerinden ihraç edecek.
İki taraf arasında atılan bu adım Türkiye için de büyük önem taşıyor. Eski Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Mehmet Uysal, Bağdat ile Erbil arasında yapılan petrol ihracatına yönelik anlaşmanın Türkiye’ye son derece olumlu yansımaları olacağını belirterek, “Kerkük- Ceyhan üzerinden akacak petrol miktarı artar. Türkiye, daha çok taşıma geliri elde eder. Kürt gazı Türkiye’ye gelir” diye konuştu.
BİR ADIM SONRASI GAZ ANLAŞMASI
Genel Energy’nin, Irak Kürt Bölgesi’ndeki Bina Bavi gaz sahasında, Avusturya kökenli OMV’nin yüzde 36 hissesini, 150 milyon dolara satın aldığını anımsatan Uysal, “Bağdat ile Erbil arasında varılan anlaşmanın bir adım sonrası Kuzey Irak’ta üretilecek gazın Türkiye’ye transferidir. Genel Energy, OMV’nin hisselerini satın aldı. Bence, bu anlaşmanın ve sürecin en önemli yararı, Kürt gazının Türkiye’ye gelmesi olacaktır” dedi. Bu da aslında Türkiye’nin daha ucuz olarak Türkiye’ye gelmesi beklenen Kürt gazına kapılarını açması anlamına geliyor.
‘İKİZ HAT AKTİF ÇALIŞACAK’
Uysal, Kerkük- Yumurtalık’ın ikiz hat olduğunu anımsatarak, “Yıllardır kullanılmayan ikinci hat da aktif olarak çalışmaya başlayacak” dedi.
TÜRKIYE’NIN TAŞIMA GELİRİ ARTACAK
Kerkük-Yumurtalık’tan akan her varil petrol için Türkiye’nin anlaşmalarla tayin edilen tutarda taşıma bedeli tahsil ettiğini kaydeden Uysal, “Kerkük-Yumurtalık’ta iki hattın da tam kapasite çalışmaya başlamasıyla Türkiye’nin, bu hatlardan elde edeceği taşıma geliri de katlanacaktır. Türkiye, gelirini artıracaktır. Kürt yönetimi, daha çok para kazanmaya başlayacak. Bu durumda Türkiye’nin bölgeye yönelik ihracatı artış kaydedecektir” dedi.
HaberTürk