Türkler yurt dışından 8 yılda 5,8 milyar dolarlık konut aldı!
Son 8 yıllık süreçte Türkler’in yurt dışından 5,8 milyar dolarlık konut aldığı belirtilirken, en fazla alımın ise bu senenin ilk 6 aylık döneminde yaklaşık olarak 2 milyar dolarla gerçekleştiği kaydedildi.
Döviz kurlarında son senelerde yaşanan yükseliş, bu sene uygulanan para politikasının da etkileriyle yerini daha stabil görünüme bıraktı. Türkiye gazetesinde yer alan habere göre 2024 yılına 29,50 TL seviyelerinden başlayan dolar, 2024 yılının son 3 haftasına girerken 34,80 liraya çıktı. Söz konusu bu süreçte kurlarda yaşanan artışlar da yaklaşık yüzde yüzde 18 olarak gerçekleşti.
YURT DIŞINDA KONUT ALIMI GİDEREK ARTIYOR
Diğer bir taraftan ülkemizde yerli yatırımcılar ise özellikle bu sene döviz bazında getiri hedefiyle yurt dışından konut alımlarına yöneldi. Konu ile ilgili olarak son 8 senelik verilere bakıldığı zaman Türkler yurt dışından;
-2017 yılında 340 milyon dolar
-2018 yılında 330 milyon dolar
-2019 yılında 200 milyon dolar
-2020 yılında 210 milyon dolar
-2021 yılında 370 milyon dolar
-2022 yılında 630 milyon dolar
-2023 yılında 1 milyar 780 milyon dolar
-2024 yılında (Temmuz ayı itibarıyla) 1,99 milyar dolarlık konut alımı yaptı.
BU SENE TÜRKİYE DAHA KAZANÇLI
Konu ile ilgili olarak önemli açıklamalar yapan sektör temsilcileri; yurt içinde kiraların bu sene ortalama yüzde 46 artış gösterdiğini ve bu nedenle ülkemizdeki konut yatırımının, yurt dışında yapılan yatırımlara göre 2024’ yılında daha fazla getiri sunmaya başladığını ortaya koyuyor.
Uzmanlar yaptıkları açıklamalarda başka ülkelerden konut alacak olan yatırımcıları uyararak, “Yurt dışında yatırım yapılan ülkelerin başında ABD, İngiltere, Karadağ, BAE ön plana çıkıyor. Fakat söz konusu bu ülkelerde enflasyon oranları düşük, bu nedenle konut kiraları ve konut fiyatlarında yaşanan artışlar da sınırlı” ifadelerini kullandı.
YURT DIŞINDAN ALIM YAPARKEN DİKKAT!
Satış Küpü Eğitim Danışmanlık Kurucusu Kürşat Tuncel de konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada yurt dışından konut almayı düşünenlere şu uyarıları yaptı: “Yatırım yapılan ülkede hukuk ve mülkiyet güvenliğine dikkat edilmesi gerekiyor. Piyasa derinliği olmayan, spekülatif fiyatlamaların yaşandığı ülkelerden uzak durulması gerekiyor. Her zaman yatırımcı çeken ülkelerin tercih edilmesi gerekiyor. Kur riski ve tahsilat problemini de dikkate alın. Getiri hesabında yalnızca kiraya değil; satın alma giderleri, komisyonlar, sigorta ve vergilere de bakın, net getiriyi görerek değerlendirin. Vatandaşlık imkanlarını da önemseyin…”
Bankalardan dolar engeli! Bu tarihten önce basılan dolarların alımı durduruldu
Balıkesir Emlak Konutları’nda 30 bin 756 TL taksitle! Teslimler Ocak’ta!
TMMOB’den köy Kanunu düzenlemesine tepki: İmar düzeni bozulacak!