28 / 04 / 2024

Türkmenistan´daki Çöl Pazarı´nı Türk inşaatçılar yapıyor!

Türkmenistan´daki Çöl Pazarı´nı Türk inşaatçılar yapıyor!

Türkmenistan´daki tarihi Çöl Pazarı, Genç Çelikler İnşaat tarafından yeniden inşa ediliyor



Türkmenistan´ın başkenti Aşkabat´a 15 km uzaklıkta yer alan 1 milyon metrekarenin üzerinde bir büyüklüğe sahip olan Çöl Pazarı 152 milyon dolara inşa ediliyor. Ayda bir milyon kişinin ziyaret ettiği pazar, 7 bin kişiye iş imkanı sağla yacak.

Başkentin kuzeyindeki Karakum Çölü´nde kurulmakta olan pazarın inşaatı gece-gündüz devam ed erken inşaatın yaklaşık yüzde 75´i nin tamamlandığını açıklayan Genç Çelikler Türkmenistan Koordinatörü Avni Alanyalı , Şubat 2011´de hizmete açılacağı nı dile getirdi.

Toplam 100 hektardan fazla bin alan üzerinde kurulmakta olan Çöl Pazarı ´nda 12 ve 70 metrekare arasında değişen 2 bin 55 dükkan ın yer aldığını belirten Alanyalı, "Yaklaşık 31 bin metrekare kapalı alanı bulunan pazarda 16 pavilyon ile 5 bin tezgah yer alacak. Pazarın inşası bittiğinde mimari açıdan kuş bakışı olarak Türkmen milli halı desenine benz eyecek. Orta Asya´daki açık pazar geleneğini daha modern bir tarzda devam ettirecek olan pazar halen 500 dönümlük alan üzerinde halka hizmet veriyor " dedi.

Çöl Pazarı projesi tamamlandığında Aşkabat´ın çehresinin değişeceğini vurgulayan Alanyalı, "İş imkanlarını oluşabilmesi için 2 idari bina, 3 otel, 3 bin araçlık otopark, modern kesimhane ile 72 lokanta ve kafeteryanın yanı sıra bankalar, laboratuar, sağlık merkezi, eczane ve polis merkezi de inşa ediyoruz. Pazar içerisinde kurulmakta olan modern kesimhane de Aşkabat´ın et ihtiyacını karşılayacak" diye konuştu.

Türkmenistan´a yakışan bir pazar yeri inşa ettiklerini belirte n Alanyalı, "Orta Asya´daki çöl pazarı geleneğini daha modern bir şekilde meydana getirece ğiz. Pazar sektörel olarak müşterilere hizmet verecek. Her farklı pavilyonla rda ayrı bir sektör ürünleri satılaca k" diye konuştu.

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Türkmenistan'ın bir asırlık 'Çöl Pazarı'nı yeniden inşa ediyor

Dünyanın en büyük açık pazarı özelliğini taşıyan Türkmenistan´daki 100 yıllık tarihi `Çöl Pazarı´, bir Türk şirketi tarafından modern şekilde yeniden inşa ediliyor. Başkent Aşkabat´a 15 km uzaklıktaki tarihi Çöl Pazarı, Türk şirketi Genç Çelikler İnşaat tarafından 1 milyon metrekarenin üzerinde devasa alan üzerinde 152 milyon dolara yeniden kurulacak. Yaklaşık yüzde 75´i tamamlanan pazarın Şubat 2011´de hizmete açılacağı belirtiliyor.
Çöl Pazarı´nda 2055 dükkân, 16 adet pavilyonla 5 bin adet tezgâh yer alacak. Proje tamamlandığında en az 7 bin kişiye de iş imkânı sağlayacak. Turistlerin büyük ilgisini çeken pazarda halı, elektronik eşya, gıda, araba, tekstil, mobilya, ev-gereçleri gibi yüzlerce ürün satılıyor.
Radikal


Geri Dön