29 / 04 / 2024

Türkmenistan yeni bou hattı inşa edecek!

Türkmenistan yeni bou hattı inşa edecek!

Türkmenistan yılda 30 milyar metre küp doğal gazı Hazar denizi kıyısına taşıyacak yeni boru hattı inşa edecek



Türkmenistan Hükümetinden yapılan açıklamada, "Doğu-Batı" boru hattı olarak adlandırılan hattın inşaatına Haziran ayında başlanacak.

Ülkenin devasa doğal gaz yatağı olduğu belirtilen Devletabad'da üretilen 30 milyar metre küp doğal gazı Hazar kıyısındaki Belek mevkine kadar ulaştıracak olan hattın uzunluğunun 800-1000 km arasında olacağı bildirildi.

Söz konusu projeye ilişkin karara imza atan Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov, Türkmengaz ile Türkmen Nebit Gaz Curluşık şirketlerinden inşaata kısa sürede başlamalarını talep etti.

Türkmen basınında yer alan haberlerde ise "Doğu-Batı" boru hattının hem iç sanayiye yönelik olarak, hem de Türkmen doğal gazını ihracat yollarını çeşitlendirmek açısından son derece önemli olduğu belirtiliyor.

Yine Türkmen basınında yer alan haberlere göre, "Doğu-Batı" boru hattının büyük doğal gaz ihracatçısı Türkmenistan'ın enerji stratejisi çerçevesinde planlanan yeni boru hattı projelerine de garanti niteliği taşıyacağı ifade ediliyor.

"Doğu-Batı" boru hattının sadece Devletabad yatağı ile sınırlı kalmayıp, Güney Yolöten - Osman ve diğer gaz yataklarını da birleştireceği ve ihtiyaç duyulduğunda ise diğer yönlere de yönlendirilebilecek kapasitede kurulacağı Türkmen basında yer alan diğer haberler arasında bulunuyor.

Toplam 24,6 trilyon metre küp doğal gaz rezervi bulunan Türkmenistan, 2010 yılında Rusya'ya ile 30 milyar metre küp, İran ile 14 milyar metre küp ve Çin'e 6 milyar metre küp doğal gaz satmayı hedefliyor.
AA


Geri Dön