02 / 05 / 2024

Türkmenistan'daki sahabe türbeleri restorasyonunda sona doğru!

Türkmenistan'daki sahabe türbeleri restorasyonunda sona doğru!

Türkmenistan hükumeti ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) arasında imzalanan Hakem el-Gıfari ile Büreyde el-Eslemi sahabe türbelerinin restorasyonu projesinde sona yaklaşıldığı belirtildi.



Türkmenistan hükumeti ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) arasında imzalanan Hakem el-Gıfari ile Büreyde el-Eslemi sahabe türbelerinin restorasyonu projesinde sona yaklaşıldığı belirtildi.


TİKA'dan yapılan açıklamada, "Restorasyon ve Çevre Düzenlemesi Projesi İşbirliği Protokolü" kapsamında Türk ve Türkmen uzmanlardan oluşturulan Bilim Kurulu'nun verdiği teknik destekle, restorasyon kurallarına uygun şekilde çalışmaların devam ettiği ifade edildi.


Restorasyon ile ilgili teknik bilgilerin verildiği açıklamada, eyvan ve türbelerin temellerinin su izolasyonunun tamamlandığı ve üst kısımlarda kuşaklama yöntemi ile kubbe ve tonozların güçlendirildiği aktarılırken, türbelere ait derzlerin de açılarak klasik tuğla ve moloz taşlarının çürütme yöntemiyle yerlerinden alındığı ve bunun yerine sağlam ve orijinal olan aynı tür malzeme konulduğu kaydedildi. 


Açıklamada, yüzeylerdeki derzlerin de yenilendiği, duvar bünyelerine enjeksiyon sistemiyle özgün malzeme kullanılarak sağlamlaştırma yapıldığı bildirildi.


Eyvanların temel altyapılarına güçlendirme yapılarak zemin sularından korunabilmesi için drenaj çalışmalarının tamamlandığı aktarılan açıklamada, türbelerin üst kısmına yağmur suyunun tahliyesi için eğimli tesviye harcı yapıldığı bilgisine yer verildi.


-Bu yıl tamamlanacak

Türbe ziyaretçilerinin ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için peyzaj projeleri oluşturularak, tonoz imalatı ve enjeksiyon sonrası beden duvarlarında orijinal derz çalışmalarının yüzde 80'inin tamamlandığı ve türbelerin batı eyvan kısmındaki çini montaj çalışmalarının devam ettiği belirtilen açıklamada, projenin 2016 yılında tamamlanmasının öngörüldüğü kaydedildi.


İslamiyet'in Orta Asya'da yayılmasında önemli katkıları olan sahabelerden olan Hakem el-Gıfari, Hz. Muhammed'in vefatından önce Hz. Üsame bin Zeyd komutanlığında Şam bölgesi için oluşturulan orduda sancaktarlık görevi yapmıştı. Hz. Muhammed hayatta iken Medine'de ikamet eden Hz. Gıfari'nin, Hz. Ebubekir ve Hz. Ömer döneminde buradan ayrılarak Basra bölgesine yerleşip İslamiyet'i yayma çalışmalarına katıldığı tahmin ediliyor. Büreyde el-Eslemi isimli sahabenin de aynı dönemlerde Horasan bölgesine geldiği ve vefatına kadar buradaki tebliğ çalışmalarını sürdürdüğü biliniyor.


AA



Haber Milliyet'te şu şekilde yer aldı;


Türkmenistan Hükümeti ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) arasında imzalanan Hakem el-Gıfâri ile Bureyde el-Eslemi Sahabe Türbelerinin Restorasyonu ve Çevre Düzenlemesi Projesi İşbirliği Protokolü kapsamında TİKA tarafından Merv’de yürütülen restorasyon çalışmalarında sona yaklaşıldı.


TİKA’nın koordinasyonunda titizlikle takip edilen restorasyon projesi, Türk ve Türkmen uzmanlarından oluşturulan Bilim Kurulu’nun verdiği teknik destekle, restorasyon kurallarına uygun bir şekilde devam ediyor.

Yapılan çalışmalarda, eyvan ve türbelerin temellerinin su izolasyonu tamamlanmış olup, üst kısımlarda kuşaklama yapılarak kubbe ve tonozlar güçlendirildi. Türbelere ait derzler açılmış, klasik tuğla ve moloz taşları çürütme yöntemiyle yerlerinden alınarak, sağlam ve orijinal olan aynı tür malzeme ile değiştirildi. Yüzeylerdeki derzler yenilenerek, duvar bünyelerine enjeksiyon sistemi ile özgün malzemeyle sağlamlaştırma yapıldı.


Gelinen son noktada; eyvanların temel alt yapılarına güçlendirme yapılarak zemin sularından korunabilmesi için drenaj çalışmaları tamamlandı. Türbelerin üst kısmında yağmur suyunun tahliyesi için eğimli tesviye (özgün malzeme) harcı yapılmıştır. Türbe ziyaretçilerinin ihtiyaçlarının karşılanabilmesini teminen peyzaj projeleri oluşturuldu. Tonoz imalatı ve enjeksiyon sonrası beden duvarlarında orijinal derz çalışmalarının yüzde 80’i tamamlanmış olup batı eyvandaki çini montaj çalışmaları halen devam ediyor. Söz konusu projenin 2016 yılında tamamlanması öngörülüyor.


Milliyet




Haber Yeniçağ Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Hakem El-Gırari ile Bureyde el Eslemi Sahabe Türbelerinin retorasyonu ve çevre düzenlemesi Projesi İşbirliği Protokolü kapsamında Merv'de yürütülen retorasyon çalışmalarında sona yaklaşıldı. Restorasyonda, eyvan ve türbelerin temellerinin su izalasyonu tamamlnamış olup, üst kısımlarda kuşaklama yapılarak kubbe ve tonozlar güçlendirildi. Türbelere ait derzler açılmış, klasik tuğla ve moloz taşları çürütme yöntemiyle yerlerinden alınarak, sağlam ve orjinal olan aynı tür malzeme ile değiştirildi. Yüzeylerdeki derzler yenilenerek, duvar bünyelerine enjeksiyon sistemi ile özgün malzemeyle sağlalaştırma yapıldı.



Yeniçağ


Geri Dön