02 / 05 / 2024

Turseff'in içeriğinde 75 bin dolara kadar ev kredisi var

Turseff'in içeriğinde 75 bin dolara kadar ev kredisi var

Turseff Proje Direktörü Janna Fortmann da Turseff'in içeriğinde 75 bin dolara kadar ev kredilerinin yer aldığını belirtti



Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) İstanbul Ofisi Direktörü Michael Davey, kişilere ve özel sektörden Türk şirketlerine birkaç bin dolardan 5 milyon dolara kadar çıkabilen 200 milyon dolarlık enerji finansman kredisi sağlayacaklarını bildirdi.

Davey, Türkiye'de işletmelere ve konutlara yönelik, enerji tasarrufu yapmayı, maliyetleri düşürmeyi ve karbon emisyonunu azaltmayı sağlayan "Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Kredisi'nin (TurSEFF) tanıtımı için düzenlenen toplantıda, TurSEFF'in konutlara ve özel sektöre yönelik, proje ortağı yerel bankalar aracılığıyla dağıtılacak 200 milyon dolarlık bir kredi olanağı olduğunu belirtti.

Türk Hükümetinin sürdürülebilir enerji konusuna verdiği öncelikler doğrultusunda, TurSEFF'in enerji tasarrufu önlemleri yatırımlarına yönelik EBRD'nin ilk özel kredi olanağı olduğunu dile getiren Davey, kişilere ve özel sektörden Türk şirketlerine birkaç bin dolardan 5 milyon dolara kadar çıkabilen 200 milyon dolarlık enerji finansman kredisi sağlayacaklarını duyurdu.

Davey, bu kredilerin geniş bir yelpazedeki potansiyel yatırımlar için sunulacağını vurgulayarak bunları şöyle sıraladı:

"Ticari enerji verimliliği yatırımları, Bağımsız küçük ölçekli  yenilenebilir enerji yatırımları, İnşaat sektöründe enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji yatırımları, Konut sektöründe enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji, Enerji verimliliği ile yenilenebilir enerji teknolojisi, ekipmanı ve malzemeleri konusunda şartlara uygun üreticiler, tedarikçiler ve kurulumcular için yatırım kredileri."

TurSEFF'in ortak Bankaları olan Garanti Bankası, Vakıfbank ve Akbank'ın kredinin 60 milyon dolarlık, Denizbank'ın 20 milyon dolarlık bölümünü sunacaklarını dile getiren Davey, enerji tasarrufunun hatırı sayılır maliyet düşüşleri sağlamakta olduğunu vurguladı.

Bunun da şirketler için daha yüksek kar ve artan rekabetçiliğin yanısıra, hanelerde de enerji maliyetlerinin düşmesi anlamına geldiğini dile getiren Davey, TurSEFF'in, bu sayede Türkiye'de uzun dönemli ilave enerji kapasitesinin oluşmasına imkan vereceğini ve Türkiye enerji verimliliği, yenilenebilir enerji gibi sürdürülebilir enerji pazarının oluşmasına katkıda bulunacağını bildirdi. Davey, TurSEFF'in yalnızca bir kredi olanağı olmadığının altını çizerek,

"EBRD enerji tasarrufu sağlayan yatırımlara finansman sağlamaya ek olarak, çokuluslu şirket MWH önderliğinde, D;Appolonia (İtalya), GFA Envest (Almanya) ve Frankfurt School of Finance and Management (Almanya) ile birlikte yabancı ve Türk uzmanlardan oluşan bir konsorsiyum kurmuştur. Bu uzman ekip kredi için başvurmayı planlayanların yatırım ihtiyaçlarına yönelik en uygulanabilir teknik ve finansal çözümleri belirleyerek kredi başvurularını hazırlamalarına yardımcı olacaktır" şeklinde konuştu.

Bu krediden faydalanacak kişi ve kurumların ihtiyaç duyabilecekleri teknik desteği ücretsiz olarak alabileceklerini ifade eden Davey, EBRD'nin bugüne dek sürdürülebilir enerji finansmanı projelerine 1,3 milyar doları aşan bir fon ayırdığını dile getirdi.

KREDİ İLE 500 BİN MEGAVAT ENERJİ TASARRUFU HEDEFLENİYOR

Turseff Proje Direktörü Janna Fortmann da Turseff'in içeriğinde 75 bin dolara kadar ev kredilerinin, 300 bin dolara varan işletme kredilerinin 5 milyon dolara varan sanayi kredilerinin yer aldığını belirtti.

Fortmann, ev kredisi alacak olanların enerji maliyetlerinde azalma ve konfor artırımı sağlayacağını ifade ederek, enerji verimliliği için düzenlenen bir fırında yılda 300 bin metre küplük enerji tasarrufuyla 100 bin dolarlık  tasarruf edebildiğine dikkati çekti.

Turseff kapsamında verecekleri krediler ile 500 bin megavat saatlik enerji tasarrufu sağlanmasını ve 300 bin ton karbondioksit salınımının engellenmesini hedeflediklerini bildiren Fortmann kredinin bankalar tarafından 5 sene içerisinde EBRD'ye ödeneceğini bunun 2 senesinin ödemesiz olacağını kaydetti.

Toplantıya katılan Garanti Bankası KOBİ Pazarlama Koordinatörü Cenk Kaan Gür de Garanti Bankası olarak kredinin 60 milyon dolarlık dilimini 5 ve 15 yıl vadeli olarak KOBİ'lere sunacaklarını söyledi.

Gür, EBRD'den daha önce de 50 milyon avro değerinde kredi aldıklarına dikkati çekerek, "Uluslararası finansman kuruluşlarından KOBİ'lerin yararına bugüne kadar aldığımız yaklaşık 1,2 milyar lira tutarındaki krediyi yaklaşık 9  bin işletmenin kullanmasına aracılık ettik" dedi.

Toplantıya ayrıca, Denizbank, Akbank ve Vakıfbank'ın temsilcileri de katıldı.TurSEFF lansmanının 14 Temmuz'da hükümet ve EBRD'nin üst düzey  yöneticilerinin yanı sıra TurSEFF Ortak Bankalarının temsilcilerinin katılımı ile Taksim Grand Hyatt Otel'de gerçekleştirileceği ifade edildi.
AA      

--

Evini yenilemek isteyenin kredisini EBRD verecek

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) İstanbul Ofisi Direktörü Michael Davey, kişi ve kurumlara kullandırılmak üzere toplam 200 milyon dolarlık enerji finansman kredisi sağlayacaklarını bildirdi. Türkiye'de kişisel ve kurumsal tüketicilere enerji tasarrufu yaptırmak ve karbon emisyonunu azaltma konusunda destek vermek için kullandırılacak 'Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Kredisi'nin (TurSEFF) tanıtımı için düzenlenen toplantıda konuşan Davey, kredilerin proje ortağı yerel bankalar aracılığıyla dağıtılacağını bildirdi. 200 milyon dolarlık kredinin 60'ar milyon doları Vakıfbank, Garanti Bankası ve- Akbank geriye kalan 20 milyon doları ise Denizbank'a verildi. Dört bankanın dahil olduğu kredi programının iki hafta içinde başlayacağını kaydeden Davey, "Talep olursa bunun devamı gelecektir diye düşünüyoruz" dedi.
Sabah

--

EBRD enerjiye 200 milyon dolar verdi, `küçük'leri adres gösterdi     
  
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Kredisi (TurSEFF) için 200 milyon dolarlık kredi verdi.


Konutlara ve özel sektöre yönelik olan kredi için Garanti, Akbank, Vakıfbank ve Denizbank aracı olacak. Garanti, Vakıf ve Akbank her biri kredinin 60 milyon dolarlık dilimini alırken, Denizbank ise 20 milyon dolar pay aldı. Bu krediler 2 yılı geri ödemesiz, toplam 5 yılda geri ödemek üzere kullanılacak.

Enerji pazarına destek
Kredilerin hem kişilere özel hem de özel sektörden Türk şirketlerine açık olduğunu söyleyen EBRD İstanbul Ofisi Direktörü Michael Davey, şu bilgileri verdi: "Kredi, bir kaç bin dolardan 5 milyon dolara çıkabiliyor. 5-15 yıl arasında vadelendirme yapılabiliyor. TurSEFF, ülkede uzun dönemli ilave enerji kapasitesi oluşumuna imkan verecek. Ayrıca enerji verimliliği, yenilenebilir enerji gibi sürdürülebilir enerji pazarının oluşmasına katkıda bulunacak. 200 milyon dolarlık kredinin kullanılması sonucunda 500 bin Megawatt enerji tasarrufu sağlanacak."

KOBİ'ler hedeflendi
Türkiye'nin, TurSEFF ve EBRD'nin bu projeyi uyguladığı 12'nci ülke olduğunu dile getiren Davey, "Diğer ülkelerden iyi geri dönüşler aldık. Burada hedeflediğimiz küçük ve orta ölçekli kobiler. Ayrıca kredi en fazla 10 Megawatt'a kadar olan projelere verilecek. Faizler için söyleyebileceğim, şuan ki mevcut kredilerden çok daha uygun olacağı" diye konuştu. Bu kredi sayesinde küçük işletmelerin daha rekabetçi hale geleceğinden söz eden Davey, "Türkiye'de enerji kaynaklarının 4'te 3'ü yabancı kaynaklı oluşu fiyatlar üzerinde etkili oluyor. Bu etki KOBİ'lerin karşısına enerji maliyeti olarak çıkıyor. Dolayısıyla rekabet güçlerini ciddi anlamda azaltıyor" diye konuştu.

Türkiye'de büyük yatırımlara hazırlanıyor

Türkİye'de büyük yatırımlara imza atmaya hazırlandıklarını söyleyen EBRD İstanbul Ofisi Direktörü Michael Davey, bu yıl Türkiye'ye sağlayacakları toplam finansmanın 500 ila 600 milyon Euro olacağını belirtti. Davey şunları söyledi: "Farklı sektörlerden büyük şirketler, 2 belediye için çevresel altyapı projeleri, yenilenebilir enerjiyi de kapsayan bir enerji projesi ve elektrik dağıtım özelleştirmelerinden birine finansman sağlamaya hazırlanıyoruz. 200 milyon dolarlık südürülebilir enerji finansmanı kredisi, bu yıl için ayırdığımız 500-600 milyon Euro'nun bir kısmını oluşturuyor."
Hürriyet


Geri Dön