01 / 05 / 2024

Tuz Gölü'nün altındaki doğalgaz deposu için imzalar atıldı!

Tuz Gölü'nün altındaki doğalgaz deposu için imzalar atıldı!

 Botaş, Çinli China Tianchen Engineering (TCC) ile Tuz Gölü altına yapacağı ve toplamda 1 milyar metreküp kapasiteye sahip olacak yeraltı doğalgaz deposu için 555.9 milyon dolar ve 77.2 milyon TLlik anlaşma imzaladı



Projenin altı kuyuluk birinci aşaması 2016da tamamlanarak yaklaşık 500 milyon metreküp çalışma gazı kapasiteli tesisin devreye alınması, kalan altı kuyunun da 2019da devreye alınması planlanıyor. Depoda ayrıca, sistemin çalışması için 500 milyon metreküplük gaz da ek olarak tutulacak.

Doğalgazını ağırlıklı olarak Rusya, İran ve Azerbaycandan alan Türkiyenin yeraltı depolama kapasitesi yetersiz olduğu için, herhangi bir sorun nedeniyle gaz akışının kesilmesi durumunda, sanayi tesisleri başta olmak üzere Botaş gaz kesintilerine gitmek zorunda kalıyor.

Suriyeye yaptırım...

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Başka bölgelere de yeni depoları düşünüyoruz. Türkiyenin toplam doğalgaz deposu kapasitesinin 5-6 milyar metreküp olması gerekir, bunun için yatırımlar düşünüyoruz dedi. Projenin tamamlanmasıyla Türkiyenin doğalgaz deposu kapasitesi 3.6 milyar metreküpe ulaşacak.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldız, Suriyeye yönelik yaptırımlar konusunda Dışişleri Bakanlığının çalışmalarının devam ettiğini ifade ederek, Elektrik insani bir yardım, bu nedenle Suriyeye elektrik kesintisi yaptırımı düşünülmüyor. Öte yandan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ise, Suriye ile şartların ağırlaşması durumunda transit taşımaları, yeni kapılar açılmak suretiyle Irak üzerinden yapmayı planlıyoruz dedi.
Milliyet


Geri Dön