Üç girişimci Osmanlı hamamlarını işletecek
Biri Finli, ikisi Türk üç girişimci Türkiye sınırları dışında kalan tarihi Osmanlı hamamlarını işletmek için harekete geçti
Kanyon Alışveriş Merkezi eski genel müdürü Fin asıllı Kanadalı Markus Lehto, tarihi Çemberlitaş Hamamı'nın işletmecisi Ruşen Baltacı ve mimar Selçuk Avcı; Osmanlı hamamları için bir araya geldi.
Üç girişimci, `Kube Gayrimenkul Yönetim İşletme ve Turizm' adlı yeni bir şirket kurarak Türkiye dışındaki tarihi Türk hamamlarının peşine düştü.
Çemberlitaş Hamamı'nın işletmecisi Ruşen Baltacı, "Yurtdışında hamam işletme fikri 2001'de aklıma geldi. Sonunda bu fikri uygulamaya karar verdik. Macar yetkililerle temasa geçtik. Bize yatırıma uygun hamamları söylediler. Bazılarının bize çok uygun olduğunu gördük. Hamam tecrübemizi, Macar halkının hizmetine sunmak istiyoruz. Budapeşte'den sonra Belgrad'da da işletmek istediğimiz hamamlar var" diyor.
`Szokoli' Mustafa Paşa yaptı
Macar hamamları, Türkiye'dekilerden farklı. Macarlar hamamda havuza girmeyi çok seviyor. 10'dan fazla hamamı olan Budapeşte'de Kiraly, Rudas, Rac ve Csaszar ön plana çıkan Osmanlı hamamları...
Markus Lehto, Macaristan'da hamamların devlet kontrolünde olduğunu ve ilk kez kendilerinin işletme izni için başvurduklarını belirtiyor. Bu yüzden izinlerin çıkmasının zaman aldığını ve bunun normal olduğunu söyleyen Lehto, 4 - 5 hamam üzerine odaklandıklarını ve bunların restorasyonunun yanı sıra çevrelerine otel yatırımları planladıklarını anlatıyor.
Kube Gayrimenkul'ün Macaristan'daki ilk hedefleri arasında ise Buda Paşası `Szokoli' (Sokollu) Mustafa tarafından temeli atılan Lukacs hamamı var. Selçuk Avcı ise İngiltere, Macaristan ve Türkiye'de çok sayıda proje gerçekleştirdiğini ve tecrübelerini yeni şirkete katacağını anlatıyor.
Avcı ve Lehto'nun Urbanista International adlı diğer bir şirketi ise aralarında Mekke'deki Mescid-i Haram'ı genişletme çalışmasının da olduğu çeşitli projeler üzerinde çalışıyor.
Milliyet